Բրնձի դիետա, արդյունավետություն, հակացուցումներ 

Բրնձի դիետա, արդյունավետություն, հակացուցումներ 

Բրնձի դիետան դիետա  է բարդ ածխաջրերի, ցածր ճարպի և նատրիումի բարձր պարունակությամբ: Այն մշակվել է Ուոլթեր Քեպմները, որը Դյուկի համալսարանի բժիշկ էր, և 1939-ին իրականացնում էր բարձր ճնշում և երիկամների հիվանդություն ունեցող հիվանդների բուժում: Այն ներառում էր խիստ սննդային սահմանափակումներ և հոսպիտալացում` հիվանդի վիճակը դիտարկելու համար: 

Ընթերցեք նաև՝ Ինչ չի կարելի ուտել դատարկ ստամոքսին

Բրնձի դիետայի էությունը 

Ցանկացած դիետա, որը չի համաձայնեցվել բժշկի հետ, կարող է վնասել առողջությանը, նույնիսկ եթե այն հիմնված է օգտակար մթերքների վրա: Դիետան սկսելուց առաջ  պետք է խորհրդակցել բժշկի հետ: Դիետայի հիմնական սկզբունքը աղի և նատրիումի  հագեցած ճարպերի բարձր պարունակությամբ սննդամթերքների  սահմանափակումն է։ Որպես տննդանյութերի աղբյուր օգտագործվում է մանրաթելով հագեցած մթերքներ՝ մրգեր, բանջարեղեն, հացահատիկներ, լոբազգիներ: Նրանք օրգանիզմին տալիս են հագեցվածության զգացողություն: Բրնձի դիետայից հետո անհրաժեշտ է սահմանափակել կալորիաները: Առաջարկվում է սկսել 800 կկ ցածր մակարդակից, այնուհետև բարձրացնել օրական մինչև 1200-1500 կկալ: Օրվա ընթացքում կարող եք օգտագործել. 

• 1000 կալորիա 

• 500-1000 մգ նատրիում 

• 22 գ ճարպ 

• 5.5 գ հագեցած ճարպ 

• մինչև 100 մգ խոլեստերին 


 Բրնձի օգտակարությունը 


Բրինձը աշխարհում ամենատարածված հատիկեղենն է։ Օրգանիզմի համար շատ օգտակար է շագանակագույն բրինձը, քանի որ այն ենթարկվում է նվազագույն վերամշակման և պահպանում է բազմաթիվ սննդանյութեր։ Այն պարունակում է մանրաթելեր և հակաօքսիդիչներ, հանքանյութեր, B խմբի վիտամիններ, ֆոսֆոր, մագնեզիում: Այս հատիկեղենը չի պարունակում գլյուտեն։  


 Ինչու է բրնձի դիետան վնասակար 

Որոշելով կիրառել որևէ դիետա՝ առաջին հերթին անհրաժեշտ է խորհրդակցել բժշկի հետ և պարզել դրա կողմնակի բարդությունները: Բրինձն ունի ցածր սննդայնություն, ուստի, այն դարձնելով հիմնական կերակուր, օրգանիզմը չի ստանա անհրաժեշտ քանակությամբ կալորիաներ: 


Բրինձի դիետան չի պարունակում առաջարկվող սպիտակուցի անհրաժեշտ քանակը, որը պետք է տրամադրվի տարատեսակ սննդամթերքների միջոցով: Սա հանգեցնում է մշտական հոգնածության, մկանների զանգվածի կորստի, եղունգների և մազերի փխրունության, քաղցի հաճախակի զգացողության, վարակիչ հիվանդությունների առաջացման: 


Բրնձի դիետան ունի մի քանի բացասական կողմ

1․ Նմանատիպ սննդակարգին հետևելու սկզբունքը չի կարող երկարաժամկետ հեռանկարներ ունենալ: Այս սննդակարգի երկարաժամկետ օգտագործումը կարող է բացասաբար ազդել  առողջության վրա։ 2․ Երբ գերիշխում է մեկ մթերք, սպիտակուցներն ու ճարպերը կրճատվում են: Սա բացասաբար է ազդում մկանային հյուսվածքի վրա։ Բացի այդ, անհրաժեշտ է հիշել բանջարեղենի անհրաժեշտության մասին: 

Խորհուրդ է տրվում  օրական օգտագործել 500 գ բանջարեղեն։ 3․ Այսպիսի սննդակարգը խորհուրդ չի տրվում շաքարախտ ունեցող հիվանդներին, քանի որ բրինձը բարձրացնում է օրգանիզմում գլյուկոզայի մակարդակը։ Հարկ է հիշել, որ ածխաջրերը պետք է ոչ թե կրճատել, այլ ճիշտ բաշխել օրվա ընթացքում։ 


4․Գլյուտենի բացակայությունը լավ է միայն այն մարդկանց համար, ովքեր ունեն գլյուտենի անհանդուրժողականություն։

Աղբյուրը
 
 Բաժանորդագրվեք նաև մեր․ Տելեգրամյան ալիքին , Ֆեսբուքյան էջին, Ինստագրամյան էջին , Յութուբյան ալիքին
 

Չաման

Չաման

Այս բույսի սերմերը վաղուց հայտնի են համեմունքների սիրահարների շրջանում՝ իրենց կծու բույրով և համով, օգտագործվում են խոհարարության, ավանդական բժշկության և կոսմետոլոգիայի մեջ

Քրքումի օգտակար և վնասակար հատկությունները

Քրքումի օգտակար և վնասակար հատկությունները

Քրքումը շատ հայտնի և հնագույն ժամանակներից օգտագործվող համեմունք է

Դեղձ. օգտակար և վնասակար հատկություններն օրգանիզմի համար

Դեղձ. օգտակար և վնասակար հատկություններն օրգանիզմի համար

Դեղձը դիետիկ միրգ է, ունի ցածր կալորիականություն, բայց միևնույն ժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ և հանքային նյութեր:

Ինչն է անհամատեղելի ալկոհոլի հետ

Ինչն է անհամատեղելի ալկոհոլի հետ

Որոշ նյութեր և արտադրանքներ ալկոհոլի հետ համատեղելու դեպքում կարող են հանգեցնել առողջական լուրջ խնդիրների և նույնիսկ մահվան: