Բրինձ թե՞ հնդկաձավար:Ո՞րն է ավելի օգտակար

Որպեսզի հասկանանք, թե որն է ավելի օգտակար՝ բրինձը թե հնդկաձավարը, կքննարկենք դրանք ըստ սպիտակուցների, ճարպերի, ածխաջրերի, բջջանյութի, մակրո- և միկրոէլեմենտների, ինչպես նաև գլիկեմիկ ինդեքսի (ԳԻ): Բացի սպիտակ բրնձից, մենք կխոսենք նաև շագանակագույն բրնձի մասին: Սա չմաքրված հացահատիկ է, որը պահպանում է ավելի շատ բջջանյութ և հանքանյութեր: Նման բրինձը համարվում է օգտակար և, ինչպես սպիտակը, կարելի է հեշտությամբ գտնել ցանկացած խանութում:
Որն է ավելի օգտակար՝ բրինձը թե հնդկաձավարը
Հնդկաձավարը և բրինձը պարունակում են գրեթե նույն քանակությամբ կիլոկալորիաներ (343 և 334 կկալ) 100 գրամ չոր ապրանքի վրա, բայց տարբերվում են սպիտակուցների քանակով: Սպիտակուցները բարձրացնում են կերակուրից հետո հագեցվածության մակարդակը, օգնում են վերահսկել ախորժակը, պահպանել և ավելացնել մկանային զանգվածը և ուժը:
100 գրամ հնդկաձավարի մեջ կա 13 գրամ սպիտակուց, ինչը գրեթե կրկնակի ավել է սպիտակ բրնձից (6,7 գ) և շագանակագույն բրնձից (7,5 գ): Իսկ ածխաջրերի քանակը, հակառակը, ավելի քիչ է՝ 56 գ ընդդեմ 80 և 77 գ համապատասխանաբար: Այսպիսով, եթե ձգտում եք նիհարել և մկաններ աճեցնել, որպես զարդարանք ավելի հաճախ ընտրեք հնդկաձավարը:
Այս հացահատիկը հաղթում է նաև բջջանյութի քանակով: 100 գրամ հնդկաձավարի մեջ կա մոտ 10-12 գրամ սննդային մանրաթելեր, որոնք օգտակար են աղիների առողջության համար, մինչդեռ բրնձի մեջ՝ ընդամենը 1-1,9 գ:
Բացի այդ, հնդկաձավարում ավելի շատ մակրո- և միկրոէլեմենտներ ու վիտամիններ կան:
Սպիտակ բրինձը հաղթում է հնդկաձավարին միայն կալցիումի քանակով, իսկ շագանակագույն բրինձը՝ սելենի և B1, B3, B6 վիտամինների քանակով:
Որ հացահատիկի գլիկեմիկ ինդեքսն է ավելի ցածր
Գլիկեմիկ ինդեքսը (ԳԻ) ցույց է տալիս, թե որքան արագ կբարձրանա արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը տվյալ ապրանքը սպառելուց հետո: Սպիտակ բրնձի դեպքում այս ցուցանիշը կազմում է 70, իսկ շագանակագույն բրնձի և հնդկաձավարի դեպքում՝ 50:
Բարձր ԳԻ-ն ինքնին չի նշանակում, որ ապրանքը վնասակար է: Բայց եթե նման ուտելիքը սպառվում է մեծ քանակությամբ, դա կարող է մեծ ծանրաբեռնվածություն առաջացնել ենթաստամոքսային գեղձի վրա:
Մի մետա-վերլուծությունում հաշվարկել են, որ 3-4 չափաբաժին սպիտակ բրինձ ուտելը օրը մեկուկես անգամ բարձրացնում է երկրորդ տիպի շաքարախտի ռիսկը: Սա հիվանդություն է, որի դեպքում ենթաստամոքսային գեղձը դադարում է բավարար ինսուլին արտադրել, և օրգանիզմի բջիջները կորցնում են դրա նկատմամբ զգայունությունը:
Իհարկե, նման քանակի բրինձ օգտագործելը ավելի բնորոշ է ասիական երկրներին: Եվ նույնիսկ եթե դուք ամեն օր ուտեք բրինձ, բայց ավելացնեք բանջարեղեն, միս կամ ձուկ, հազիվ թե դա հիվանդության պատճառ դառնա:
Իսկ եթե ձեր սննդակարգում արդեն շատ սնունդ կա, որը պարունակում է մեծ քանակությամբ «արագ» ածխաջրեր՝ սպիտակ հաց, թխվածքաբլիթներ, քաղցրավենիք, գազավորված ըմպելիքներ, որպես զարդարանք ավելի լավ է ընտրել հնդկաձավարը կամ շագանակագույն բրինձը:
Որ հացահատիկն է ավելի լավ առողջության համար
Հաշվի առնելով կազմը և ազդեցությունը օրգանիզմի վրա՝ հնդկաձավարը հաղթում է բրնձին՝ առնվազն սպիտակ բրնձին: Միևնույն ժամանակ, առողջ սնունդը պետք է բազմազան լինի և համեղ, ուստի վերջինիս չարժե դուրս հանել սննդակարգից: Հատկապես, եթե այն սիրում եք:
Այս մշակաբույսը նույնպես պարունակում է բուսական սպիտակուց, բջջանյութ և հանքանյութեր: Եվ հաճույքով բրնձի մի աման ուտելը՝ լրացնելով այն բանջարեղենով, ձկով կամ առանց յուղի մսով, շատ ավելի օգտակար կլինի, քան ուտել հնդկաձավար, որը ձեզ ձանձրացրել է: