Բասմաթի. օգտակար և վնասակար հատկությունները

Բասմաթի. օգտակար և վնասակար հատկությունները

Բասմաթին բրնձի հայտնի տեսակ է, որին նաև բրնձի թագավոր են կոչում, քանի որ այն պարունակում է մեծ քանակությամբ օգտակար նյութեր և ունի անկրկնելի բույր և համ: Բասմաթին հարուստ է ածխաջրերով և ունի բարձր կալորիականություն․ 100գ-ը 322 կկալ է: Չափից շատ օգտագործելու դեպքում կարող է ճարպակալում առաջացնել:

Օգտակար հատկությունները

Բասմաթին պարունակում է սննդային մանրաթել, օսլա, ֆոլաթթու, 8-ամինաթթուներ, երկաթ, ֆոսֆոր, կալիում, թիամին, ռիբոֆլավին, վիտամին B3 և նատրիումի շատ ցածր քանակություն:

Բրինձը, հայտնվելով ստամոքսում, պաշտպանում է այն և չի գռգռում ստամոքսի լորձաթաղանթը, հետևաբար հարմար է օգտագործել դիետայի ժամանակ: Այն հեշտությամբ է ներծծվում և չի պարունակում խոլեստերին, թեպետ ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց խորհուրդ է տրվում օգտագործել չմշակված բրինձը:

Պատճառները, որոնց հետևանքով բասմաթին ամենալավն է համարվում, այն է որ այդ բրինձն ունի ցածր կամ միջին գլիկեմիկ ինդեքս, հետևաբար բրինձն օգտագործելիս մարդու մարմնում էներգիան ավելի դանդաղ է արձակվում, ինչը հանգեցնում է ավելի հավասարակշռված մակարդակի:

Ամինաթթուների և այլ անհրաժեշտ սննդանյութերի պարունակությամբ բասմաթին առաջատար տեղ է գրավում բրնձի բոլոր տեսակների մեջ:

Վնասակար հատկությունները

Բասամթի բրինձը որևէ վնասակար հատկություն չունի, այնուամենայնիվ կան մի քանի պատճառներ, որոնց հետևանքով պետք է նվազեցնել դրա քանակը սննդակարգում: Այդ պատճառներից են ճարպակալումը, փորկապությունը և կոլիկները, որոնց առաջացումը պայմանավորված է ամիլազաների բարձր պարունակությամբ: 

Զարթխումից (похмелье) ազատվելու յոթ միջոց

Զարթխումից (похмелье) ազատվելու յոթ միջոց

Ամեն հաճույք իր գինն ունի: Եթե ընկերների հետ երեկույթի ժամանակ  կորցնում եք զգոնությունը և շատ եք խմում, ապա առավոտյան կարող եք  զղջալ նախորդ օրվա  զվարճանքի համար:

Որքա՞ն գազավորված ըմպելիք կարելի է խմել՝ առանց օրգանիզմին վնաս հասցնելու

Որքա՞ն գազավորված ըմպելիք կարելի է խմել՝ առանց օրգանիզմին վնաս հասցնելու

Որքա՞ն գազավորված ըմպելիք կարելի է խմել՝ առանց օրգանիզմին վնաս հասցնելու

Տնական դոնդող. առողջարա՞ր է, թե՞ ոչ

Տնական դոնդող. առողջարա՞ր է, թե՞ ոչ

Այս քաղցրավենիքով տարվելն այնքա՜ն հեշտ է․ մեկ չափաբաժինը սովորաբար առաջացնում է միաժամանակ և՛ հաճույքի,  և՛  մեղքի զգացում։

Ի՞նչ է տեղի ունենում մեր օրգանիզմում, երբ համեմ ենք ուտում

Ի՞նչ է տեղի ունենում մեր օրգանիզմում, երբ համեմ ենք ուտում

Տարբեր ուտեստներ պատրաստելիս մենք հաճախ օգտագործում ենք գինձ` անուշահոտ մանր հատիկներ: