Սնունդը հղիության ընթացքում

Սնունդը հղիության ընթացքում

Ինչպե՞ս սնվել հղիության ժամանակ: Ո՞ր մթերքներն են կանխում պտղի զարգացման վտանգավոր խանգարումները: Որքա՞ն պետք է ուտել այդ մթերքներից:

 Սխալ սննդակարգը կարող է հանգեցնել՝
  • այտուցների, սրտխառնոցի առաջացման,
  • զարկերակային ճնշման բարձրացման,
  • արյան շրջանառության խախտման և այլն:
Ահա այն երեք մթերքները, որոնք կկանխեն վերոնաշյալ երևույթների առաջացումը, քանի որ դրանք անփոխարելի են ապագա մայրիկի համար:
 
1. Ճագարի միս: Ճագարի միսն անփոխարինելի է, քանզի պարունակում է ավելի շատ սպիտակուց (21,5 %), քան թռչնամիսը կամ տավարի միսը:
 Ահա սպիտակուցի գործառույթները։
  • Կառուցողական գործառույթ՝ սպիտակուցը նոր բջիջներ ստեղծելու հիանալի միջոց է:
  • Էներգետիկ գործառույթ՝ սպիտակուցներն օրգանիզմին հաղորդում են էներգիա

։
  • Փոխադրող գործառույթ՝ սպիտակուցներն օրգանիզմին փոխանցում են սննդարար նյութեր:
Հարկ է նշել, որ ճագարի մսում պարունակվում է չափազանց քիչ խոլեստերին, այն նաև հիպոալերգիկ է: Անհրաժեշտ է օգտագործել օրական 100 գրամ:
 
2. Կաթնաշոռ: Կաթնաշոռը կալցիումի աղբյուր է, որն էլ ոսկրային հյուսվածքի ձևավորման ամենակարևոր տարրն է: Հղի կնոջ օրգանիզմում կալցիումի պակասը կարող է հանգեցնել՝
  • ապագա երեխայի ոսկորների ձևավորման խանգարումների,
  • հղի կնոջ դեպքում օստեոպորոզի առաջացման:
Կալցիումի սովորական չափաբաժնի փոխարեն հղի կինը պետք է ստանա երկու անգամ ավելի շատ կալցիում: Օրական 100-150 գրամ կաթնաշոռը լիովին բավարար է: 

Կարևոր է իմանալ, որ կմախքի ոսկորներից բացի մարդու օրգանիզմում կան նաև լսողական ոսկորներ, որոնց շնորհիվ մարդը լսում է: Եթե հղիության առաջին երեք ամսիներին հղի կինն ունեցել է կալցիումի անբավարարություն, ապա հավանականություն կա, որ երեխան խուլ կծնվի:
 
3. Բրոկոլի: Բրոկոլիի ամենագլխավոր արժեքը վիտամիններն են: Բրոկոլին B9 վիտամինի կամ ֆոլաթթվի աղբյուր է, որը հատկապես կարևոր է պտղի ձևավորման վաղ փուլերում, երբ ձևավորվում է նյարդային հյուսվածքը: B9 վիտամինը իրենից ենթադրում է սնուցում և թթվածին: Սակայն, որ ամենակարևորն է, ֆոլաթթուն անհրաժեշտ է թթվածնի փոխանակման համար պատասխանատու էրիթրոցիտների հասունացման համար: Անհրաժեշտ է օգտագործել օրական ամենաքիչը 600 գրամ բրոկոլի:
 
Աղբյ՝ doctors.am
 
Գրիպը քրոնիկ հիվանդությունների ժամանակ

Գրիպը քրոնիկ հիվանդությունների ժամանակ

Գրիպի ֆոնի վրա գրեթե ցանկացած քրոնիկ հիվանդություն ակտիվանում է՝ վատթարացնելով անձի առողջական վիճակը, որը կարող է հանգեցնել մինչև իսկ մահվան

Հարբեցողություն

Հարբեցողություն

Ալկոհոլի անվտանգ չափաբաժնի մասին ուսումնասիրությունները վկայում են, որ ֆիզիոլոգիայի տեսանկյունից այն գոյություն չունի: Սակայն հարկ է նշել, որ ալկոհոլն ազդում է նաև հոգեվիճակի վրա

Սրտի հիվանդությունները մեծացնում են դեմենցիայի առաջացման վտանգը

Սրտի հիվանդությունները մեծացնում են դեմենցիայի առաջացման վտանգը

Ձախ նախասրտի կառուցվածքային փոփոխությունները մեծացնում են դեմենցիայի առաջացման հավանականությունը, նույնիսկ եթե հիվանդները չունեն սրտի գործառույթի խանգարումներ

Վտանգավոր պահածոներ

Վտանգավոր պահածոներ

 Ինչո՞ւ խորհուրդ չի տրվում տնային պայմաններում պահածոյացնել միսը, ոլոռը և եգիպտացորենը