Ուտելիքներ որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելված է ուտել հղիության ընթացքում

Ուտելիքներ որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելված է ուտել հղիության ընթացքում

Հղիության ընթացքում կան որոշ ուտելիքներ, որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելվում է ուտել, քանի որ դրանք կարող են վտանգավոր լինել ինչպես մոր, այնպես էլ պտղի համար: Ստորև թվարկենք դրանք՝

1. Հում կամ կիսաեփ միս և ձուկ

• Հում միս: Միսը, որը պատշաճ ջերմային մշակում չի անցել, կարող է պարունակել վտանգավոր բակտերիաներ, ինչպիսիք են սալմոնելան և լիստերիան։ Սա կարող է վտանգավոր լինել հղի կնոջ և պտղի համար։
• Հում ձուկ (սուշի, սաշիմի): Սառը ծովամթերքը և հում ձուկը կարող են լինել պարազիտների աղբյուր, ինչպիսիք են անիզակիդները, որոնք կարող են ազդել առողջության վրա։
• Կիսաեփ միս: Թեթևակի եփած կամ հում շտեյկերը, ինչպես նաև գազանամիսը (օրինակ, եղջերու) նույնպես խորհուրդ չի տրվում:

2. Չպաստերիզացված կաթնամթերք

• Պանիրներ: Փափուկ պանիրները (օրինակ՝ ֆետա, բրի, կապույտ պանիր) կարող են պարունակել լիստերիա՝ բակտերիա, որը կարող է առաջացնել վարակներ:
• Կաթ: Չպաստերիզացված կաթը կարող է պարունակել վնասակար բակտերիաներ։ Խորհուրդ է տրվում օգտագործել միայն պաստերիզացված կաթնամթերք։

3. Հում կամ կիսաեփ ձու

• Կիսաեփ ձու: Կիսաեփ ձվերը կամ հում ձվից պատրաստված սոուսները (օրինակ՝ մայոնեզը) կարող են պարունակել սալմոնելա բակտերիաներ։
• Աղանդերներ և թխվածքներ: Եթե աղանդերները պատրաստվում են հում ձվով, դրանք կարող են վտանգավոր լինել։

IMG_0205.jpeg (171 KB)

4. Մեծ քանակով սնդիկ պարունակող ձուկ

• Մեծ ձկներ: Օրինակ՝ շնաձուկ, թունա, մարլին։ Այս ձկները կարող են պարունակել սնդիկի բարձր մակարդակներ, ինչը կարող է վնասել պտղի ուղեղի և նյարդային համակարգի զարգացումը։
• Սահմանափակ քանակությամբ: Թունա ձուկը կարելի է ուտել, սակայն փոքր քանակությամբ (մեկ կամ երկու անգամ շաբաթվա մեջ)։

5. Հում ծովամթերք

• Հում խեցգետին, ոստրե և այլ ծովամթերք կարող են պարունակել վիրուսներ և բակտերիաներ, որոնք կարող են առաջացնել վարակներ և վտանգավոր լինել հղի կնոջ համար։

6. Ըմպելիքներ կոֆեինով

• Խորհուրդ է տրվում սահմանափակել կոֆեինը մինչև 200 մգ օրական, քանի որ բարձր քանակությամբ կոֆեինը կարող է կապված լինել վիժումների և վաղաժամ ծննդաբերությունների հետ։
• Սուրճ: Խորհուրդ է տրվում նվազեցնել սուրճի օգտագործումը կամ փոխարինել դեկոֆեինացված սուրճով։
• Թեյ և գազավորված ըմպելիքներ: Նույնպես կարող են պարունակել կոֆեին, ուստի պետք է ուշադրություն դարձնել։

IMG_0206.jpeg (78 KB)

7. Ալկոհոլ

• Խստորեն արգելված: Ալկոհոլի օգտագործումը կարող է բերել լուրջ առողջական խնդիրներ պտղի համար՝ ներառյալ մտավոր զարգացման դանդաղում, վարքային խնդիրներ և ֆիզիկական թերություններ:
• Նույնիսկ փոքր քանակը վտանգավոր է: Ուստի հղիության ընթացքում ալկոհոլից պետք է խուսափել։

8. Մեծ քանակությամբ շաքար և վերամշակված սնունդ

• Քաղցրավենիք: Մեծ քանակությամբ շաքարը կարող է նպաստել արյան շաքարի մակարդակի կտրուկ բարձրացմանը և մեծացնել հղիության շաքարախտի զարգացման ռիսկը։
• Վերամշակված մթերքներ: Օրինակ՝ չիպսեր, քաղցրավենիքներ, գազավորված ըմպելիքներ։ Սրանք ունեն բարձր կալորիականություն և քիչ սննդանյութեր, ինչը կարող է հանգեցնել քաշի ավելացման։

9. Բուսական թեյեր և դեղաբույսեր

• Որոշ դեղաբույսեր և բուսական թեյեր կարող են խթանել արգանդի կծկումները, ինչը կարող է վտանգավոր լինել հղիության ժամանակ։
• Օրինակներ: Սամիթի թեյը, եղեսպակի, նարդոսի և ուրցի թեյերը խորհուրդ չի տրվում։


Հղիության ընթացքում կարևոր է սննդակարգը հարստացնել առողջ ուտելիքներով և խուսափել վերը նշված ուտելիքներից, որոնք կարող են վնաս հասցնել մոր և պտղի առողջությանը։

Պրոպոլիսը կոկորդի ցավի դեպքում

Պրոպոլիսը կոկորդի ցավի դեպքում

Պրոպոլիսը կպչուն նյութ է, որը կազմված է ծաղկափոշուց, յուղերից և մոմից, որով մեղուները

Ինչպե՞ս խմել ջուր շատ և հաճույքով

Ինչպե՞ս խմել ջուր շատ և հաճույքով

Երբ շոգ է, կարևոր է խմել ավելի շատ ջուր, որպեսզի լավ զգաք…

Բրինձ թե՞ հնդկաձավար:Ո՞րն է ավելի օգտակար

Բրինձ թե՞ հնդկաձավար:Ո՞րն է ավելի օգտակար

Որպեսզի հասկանանք, թե որն է ավելի օգտակար՝ բրինձը թե հնդկաձավարը…

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից