Հնարավորինս հաճախ լոռամրգի (клюква) ուտելու 6 պատճառ
Սնունդ
4995
Հնարավորինս հաճախ լոռամրգի (клюква) ուտելու 6 պատճառ
1. Այն պարունակում է շատ վիտամիններ
100 գ թարմ լոռամրգին պարունակում է վիտամին С-ի օրական չափաբաժնի 24 %-ը: Այն օգտակար է. ասկորբինաթթուն նվազեցնում է քրոնիկ բորբոքային գործընթացների ռիսկը, օգնում է կարգավորելու արյան ճնշումը, ուժեղացնում է իմունային համակարգը, նպաստում է երկաթի կլանմանը, ինչը նշանակում է, որ այն պաշտպանում է սակավարյունությունից:
2. Այն հարուստ է հակաօքսիդանտներով
Սա նույն վիտամին C-ն ու մանգանն է, և ավելի առանձնահատուկ միացությունները, մասնավորապես` պոլիֆենոլները.
Քվերցետին. այս հակաօքսիդիչի շնորհիվ լոռամրգին ունի հակաքաղցկեղային ակտիվություն: Հատապտուղը թերևս քվերցետինի ամենահարուստ բուսական աղբյուրն է:
Միրիցետին. սա ևս ունի հակաքաղցկեղային ակտիվություն: Բացի այդ՝ այս հակաօքսիդիչը լավ կանխարգելիչ միջոց է սրտանոթային հիվանդությունների և շաքարային դիաբետի համար:
Պեոնիդին. այս հակաօքսիդիչ գունանյութը լոռամրգիին տալիս է կարմրամանուշակագույն երանգ: Այն նաև դեր է խաղում սրտանոթային խանգարումների, բորբոքային հիվանդությունների կանխարգելման գործում և նույնիսկ օգնում է պաշտպանելու ուղեղի նեյրոնները:
Ուրսոլաթթու. այս հակաօքսիդիչը հանդիպում է բազմաթիվ բուժիչ խոտաբույսերի մեջ և ունի հզոր հակաբորբոքային հատկություններ:
Ընթերցեք նաև՝ Ֆեյխոա (վարդաթուզ)
3․ Լոռամրգին պաշտպանում է միզուղիների վարակներից
Որպես կանոն, աղիքային մանրէները հանգեցնում են միզուղիների վարակների (ցիստիտ, միզածորանի պիելոնեֆրիտ):
4. Հատապտուղը կարող է «չեղարկել» հակաբիոտիկների նկատմամբ կայունությունը
5. Լոռամրգին օգնում է պահպանելու ուղեղի առողջությունը հակաօքսիդիչ նյութերի շնորհիվ, որոնք ունեն նեյրոպրոտեկտիվ գործունեություն, այսինքն՝ դրանք օգնում են օրգանիզմին դիմակայելու նեյրոնների մուտացիաներին և ոչնչացմանը: Սա նշանակում է, որ դրանք պաշտպանում են ուղեղը նեյրոդեգեներատիվ փոփոխություններից, ինչպիսիք են՝ Պարկինսոնի հիվանդությունը կամ Ալցհեյմերը:
6. Բարելավում է սրտանոթային առողջությունը
Ինչպես նշեցինք, լոռամրգին հարուստ է հակաօքսիդիչներով, որոնք դեր են խաղում սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելման գործում: Հետազոտությունների մեծ մասը ցույց է տալիս, որ լոռամրգիի հյութը՝
• բարձրացնում է «լավ» խոլեստերինի մակարդակը
• նվազեցնում է «վատ» խոլեստերինի քանակը, առնվազն 2-րդ տիպի շաքարախտով հիվանդների մոտ
• արյան անոթները դարձնում է ավելի առաձգական, ինչը օգնում է կարգավորելու ճնշումը
• նվազեցնում է արյան անոթների բորբոքման ռիսկը:
Նմանատիպ նյութեր

Տղամարդու նախապատրաստումը երեխայի բեղմնավորմանը

Մսի օրական չափաբաժինը հղի կնոջ սննդակարգում

Թռչնամիսը և ձուն հղի կնոջ սննդակարգում

Կիսաչհագեցած ճարպաթթուները հղիության ընթացքում (օմեգա-3 և օմեգա-6)

Ձկնեղենը և ծովամթերքը հղի կնոջ սննդակարգում
