Ֆեյխոա (վարդաթուզ) 

Ֆեյխոա (վարդաթուզ) 
Ֆեյխոայի օգտակար հատկությունները, կազմը և կիրառումը 
Ֆեյխոան (վարդաթուզ) էկզոտիկ հատապտուղ  է: Այն վարդազգիների  ընտանիքին պատկանող մշտադալար բույս է: Ֆեյխոան և՛ խոնավասեր է, և՛ դիմացկուն է երաշտի նկատմամբ, և՛ ունակ է դիմակայելու կարճաժամկետ ցրտահարություններին՝ մինչև –12C: Այն աճում է Բրազիլիայում, Կոլումբիայում, Ավստրալիայում, Նոր Զելանդիայում, ինչպես նաև Ռուսաստանում, Վրաստանում, Թուրքմենստանում և Աբխազիայում: Պտուղը երկարավուն կանաչ հատապտուղ է ՝ 2–7 սմ երկարությամբ: 
Կազմը և կալորիականությունը 
Պտուղները հատուկ սննդային արժեք չունեն: 100 գ ֆեյխոան պարունակում է. 
  •  ճարպեր - 0,78 գ, 
վիտամիններ՝ 
  •  թիամին (B1) - 0.008 մգ,
  • պանտոտենաթթու (B5) - 0.228 մգ, 
  • ռիբոֆլավին (B2) - 0,032 մգ, 
  • ֆոլաթթու (B9) - 38 մգ,
  • պիրիդոկին (B6) - 0,05 մգ, 
  • ասկորբինաթթու (C) - 20,3 մգ,
  • նիացինի համարժեք (RR) - 0.289 մգ: 
Միկրո և մակրո տարրեր. 
  •  ցինկ - 0,04 մգ, 
  • երկաթ - 0,08 մգ,
  • մանգան - 0,085 մգ,գ
  • պղինձ - 55 մկգ, 
  • կալցիում - 17 մգ,
  • ֆոսֆոր - 20 մգ, 
  • մագնեզիում - 9 մգ, 
  • կալիում - 155 մգ, 
  • նատրիում - 3 մգ,
  • յոդ - 70 մկգ։ 
Ֆեյխոայի օգտակար հատկությունները 
Հասած պտուղն ունի հյութալի, ժելե հիշեցնող թափանցիկ խառնուրդ՝ փոքր օվալաձև սերմերով: Պտուղների համը համեմատվում է կիվիի, ելակի, բանանի, արքայախնձորի հետ: Կեղևն ունի  փոքր-ինչ սուր համ, ինչը, սակայն, չի խանգարում մրգերի սիրահարներին այն ուտել առանց մաքրված կեղևի: Բացի այդ, կեղևը պարունակում է հզոր հակաօքսիդիչներ՝ կախետիններ, լեյկոանտոցիաններ, որոնք օգտագործվում են քաղցկեղը կանխելու համար: Ֆեյխոայի պտուղների հիմնական որակը ջրի մեջ լուծվող յոդի միացությունների մեծ պարունակությունն է (ինչպես ծովամթերքում), որոնք ամբողջությամբ կլանվում են օրգանիզմի կողմից: Մի քանի հասած հատապտուղները բավարար են յոդի ամենօրյա պաշար ստանալու համար` յոդի պակասը կանխելու կամ յոդի պակասության հիվանդությունների առկայության դեպքում: 
Բուսական մանրաթելը նպաստում է օրգանիզմից տոքսինների վերացմանը, վերականգնում է աղիների ֆունկցիոնալությունը և կանխում փորկապությունը: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս օգտագործել ֆեյխոան, եթե առկա է. 
  • աղեստամոքսային տրակտի բորբոքային հիվանդություններ՝ գաստրիտ, կոլիտ,
  • աթերոսկլերոզ,
  • ավիտամինոզ,
  • պիելոնեֆրիտ,
  • բրոնխիտ,
  • մալարիա,
  • լնդախտ,
  • սրտանոթային հիվանդություններ: 
Ֆեյխոայի պտուղները, կեղևը և տերևները նույնպես լավ հակաբորբոքային նյութեր են: Հատապտուղների դիմակները կօգնեն ազատվելու ակնեներից, իսկ տերևների և կեղևի խառնուրդները կարող են օգտագործվել որպես հականեխիչ և ախտահանիչ միջոցներ խոցերի, վերքերի, արյունահոսող լնդերի  բուժման համար: Ֆեյխոայի եթերայուղն օգտագործվում է բազմաթիվ մաշկաբանական արտադրանքներում: Բացի այդ, կոսմետոլոգիայում օգտագործվում են բույսի պտուղները, տերևները, կեղևը` շամպուններ, օճառներ, գելեր, քսուքներ ստանալու համար:
 
Աղբյուրը
9 բնական ըմպելիք՝ ավելի լավ քնելու համար 

9 բնական ըմպելիք՝ ավելի լավ քնելու համար 

Օգնում է ավելի արագ քնելու` տրիպտոֆանի բարձր պարունակության շնորհիվ: Դա ամինաթթու է, որն անհրաժեշտ է մելատոնին հորմոնի արտադրության համար, որը պատասխանատու է մարմնի քնի և զարթոնքի համար:

Ինչպես ազատվել  այրոցից ( изжога) տնային  պայմաններում 

Ինչպես ազատվել  այրոցից ( изжога) տնային  պայմաններում 

Գրեթե բոլորս գիտենք, թե ինչ է այրոցը: Այն  տհաճ զգացողություն է, որը տեղի է ունենում կրծքավանդակում՝ այրոցով, ցավով, հաճախ բերանում զգացվող տհաճ համով։ 

Սնունդը՝ ենթաստամոքսային գեղձի համար 

Սնունդը՝ ենթաստամոքսային գեղձի համար 

Ենթաստամոքսային գեղձը մարսողական համակարգի կառուցվածքի մաս կազմող օրգան է, որն ունի արտաքին և ներքին սեկրետոր գործառույթ: Արտաքին սեկրեցումը դրսևորվում է մարսողական ֆերմենտներ պարունակող հյութի արտազատման մեջ:

Դդմի օգտակար հատկությունները 

Դդմի օգտակար հատկությունները 

Դդումը (Cucurbita pepo) լայնորեն տարածված և մշակված է։ Բանջարեղենը օգտագործվում է բազմաթիվ հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման համար: