Ֆեյխոա (վարդաթուզ)
Սնունդ
41368
Ֆեյխոա (վարդաթուզ)
Ֆեյխոայի օգտակար հատկությունները, կազմը և կիրառումը
Ֆեյխոան (վարդաթուզ) էկզոտիկ հատապտուղ է: Այն վարդազգիների ընտանիքին պատկանող մշտադալար բույս է: Ֆեյխոան և՛ խոնավասեր է, և՛ դիմացկուն է երաշտի նկատմամբ, և՛ ունակ է դիմակայելու կարճաժամկետ ցրտահարություններին՝ մինչև –12C: Այն աճում է Բրազիլիայում, Կոլումբիայում, Ավստրալիայում, Նոր Զելանդիայում, ինչպես նաև Ռուսաստանում, Վրաստանում, Թուրքմենստանում և Աբխազիայում: Պտուղը երկարավուն կանաչ հատապտուղ է ՝ 2–7 սմ երկարությամբ:
Կազմը և կալորիականությունը
Պտուղները հատուկ սննդային արժեք չունեն: 100 գ ֆեյխոան պարունակում է.
- ճարպեր - 0,78 գ,
վիտամիններ՝
- թիամին (B1) - 0.008 մգ,
- պանտոտենաթթու (B5) - 0.228 մգ,
- ռիբոֆլավին (B2) - 0,032 մգ,
- ֆոլաթթու (B9) - 38 մգ,
- պիրիդոկին (B6) - 0,05 մգ,
- ասկորբինաթթու (C) - 20,3 մգ,
- նիացինի համարժեք (RR) - 0.289 մգ:
Միկրո և մակրո տարրեր.
- ցինկ - 0,04 մգ,
- երկաթ - 0,08 մգ,
- մանգան - 0,085 մգ,գ
- պղինձ - 55 մկգ,
- կալցիում - 17 մգ,
- ֆոսֆոր - 20 մգ,
- մագնեզիում - 9 մգ,
- կալիում - 155 մգ,
- նատրիում - 3 մգ,
- յոդ - 70 մկգ։
Ֆեյխոայի օգտակար հատկությունները
Հասած պտուղն ունի հյութալի, ժելե հիշեցնող թափանցիկ խառնուրդ՝ փոքր օվալաձև սերմերով: Պտուղների համը համեմատվում է կիվիի, ելակի, բանանի, արքայախնձորի հետ: Կեղևն ունի փոքր-ինչ սուր համ, ինչը, սակայն, չի խանգարում մրգերի սիրահարներին այն ուտել առանց մաքրված կեղևի: Բացի այդ, կեղևը պարունակում է հզոր հակաօքսիդիչներ՝ կախետիններ, լեյկոանտոցիաններ, որոնք օգտագործվում են քաղցկեղը կանխելու համար: Ֆեյխոայի պտուղների հիմնական որակը ջրի մեջ լուծվող յոդի միացությունների մեծ պարունակությունն է (ինչպես ծովամթերքում), որոնք ամբողջությամբ կլանվում են օրգանիզմի կողմից: Մի քանի հասած հատապտուղները բավարար են յոդի ամենօրյա պաշար ստանալու համար` յոդի պակասը կանխելու կամ յոդի պակասության հիվանդությունների առկայության դեպքում:
Բուսական մանրաթելը նպաստում է օրգանիզմից տոքսինների վերացմանը, վերականգնում է աղիների ֆունկցիոնալությունը և կանխում փորկապությունը: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս օգտագործել ֆեյխոան, եթե առկա է.
- աղեստամոքսային տրակտի բորբոքային հիվանդություններ՝ գաստրիտ, կոլիտ,
- աթերոսկլերոզ,
- ավիտամինոզ,
- պիելոնեֆրիտ,
- բրոնխիտ,
- մալարիա,
- լնդախտ,
- սրտանոթային հիվանդություններ:
Ֆեյխոայի պտուղները, կեղևը և տերևները նույնպես լավ հակաբորբոքային նյութեր են: Հատապտուղների դիմակները կօգնեն ազատվելու ակնեներից, իսկ տերևների և կեղևի խառնուրդները կարող են օգտագործվել որպես հականեխիչ և ախտահանիչ միջոցներ խոցերի, վերքերի, արյունահոսող լնդերի բուժման համար: Ֆեյխոայի եթերայուղն օգտագործվում է բազմաթիվ մաշկաբանական արտադրանքներում: Բացի այդ, կոսմետոլոգիայում օգտագործվում են բույսի պտուղները, տերևները, կեղևը` շամպուններ, օճառներ, գելեր, քսուքներ ստանալու համար: