Հղիության ընթացքում սնվելու ուղեցույց

Հղիության ընթացքում սնվելու ուղեցույց

Հղիության ընթացքում հարկավոր է սնվել հաճախակի և փոքր չափաբաժիններով՝ հղիության առաջին կեսին օրական 4-5 անգամ, երկրորդ կեսից՝ օրական 5-7 անգամ: Սննդակարգը պետք է լինի հավասարակշռված, սպիտակուցների, ճարպերի, ածխաջրերի, վիտամինների և հանքային նյութերի պարունակությամբ և ճիշտ հարաբերակցությամբ: Հարկավոր է ճիշտ բաշխել օրվա ընթացքում ընդունվող մթերքները. նախաճաշին և ճաշին ուտել մսեղեն, ձկնեղեն, ձու, իսկ ընթրիքին՝ կաթնային և բուսական ուտեստներ: Սննդի վերջին ընդունումը պետք է լինի քնելուց առնվազն 2 ժամ առաջ:

Կարդացեք՝ Հղիություն և ճիշտ սննդակարգ․ ի՞նչ են խորհուրդ տալիս սննդաբանները

Հեղուկի ընդունումը հղիության ընթացքում պետք է կազմի օրական 1.5-2 լիտր (ներառյալ ապուրներ, թեյ, հյութեր և ջուր): Հղիության վերջին շաբաթներում անհրաժեշտ է կրճատել հեղուկի քանակը` հասցնելով օրական մինչև 700-800մլ-ի.: Հարկավոր է օգտագործել մեծ քանակով բուսական մանրաթել, ինչը կանխարգելում է փորկապության առաջացումը:

Կարդացեք՝ Առողջ սննդակարգը հղիության պլանավորման շրջանում

Հղիության ընթացքում չի թույլատրվում ուտել (խմել)՝

  • բարձր որակի ալյուրից պատրաստված հաց, աղի և խմորիչով պատրաստված խմորեղեն,
  • մսի և թռչնամսի թանձր արգանակներ,
  • յուղոտ մսատեսակներ, երշիկեղեն, նրբերշիկ, ապուխտներ, պատրաստի խինկալի, պահածոներ,
  • ձկան յուղոտ տեսակներ, ապխտած ձուկ, ծովախեցգետնի ձողիկներ,
  • սպիտակաձավար, լոբի, ոլոռ,
  • հում և տապակած ձու,
  • ապխտած, կծու պանիրներ, հում կաթ,
  • ցիտրուսային, նարնջագույն, կարմիր, սև գույնի մրգեր և բանջարեղեն (ալերգիկ ռեակցիաներից խուսափելու նպատակով),
  • շոկոլադ, կրեմով քաղցրավենիքներ, մաստակ,
  • համամունքներ, կծու և յուղալի թանձրուկ, պղպեղ, քացախ, մանանեխ,
  • ալկոհոլային խմիչքներ, թունդ սև թեյ և սուրճ, գազավորված հյութեր, ըմպելիքներ:

Հղիության ընթացքում թույլատրվում է՝

  • խոշոր աղացած ալյուրից և ցորենի թեփից հաց, չոր թխվածքաբլիթներ (կրեկեր), առանց խմորիչի պատրաստված խմորեղեն,
  • մսի արգանակով և բանջարեղեններով պատրաստված ապուրներ, բորշ, ճակնդեղապուր, թարմ կաղամբով եփած շչի,
  • տավարի անյուղ, հորթի, նապաստակի եփած միս, առանց կաշվի թռչնամիս, շոգեխաշած կոտլետներ, կոլոլակներ,
  • ձկնեղենի ոչ յուղոտ տեսակներ, նախընտրելի է խաշած,
  • հնդկաձավարի, բրնձի, եգիպտացորենի, ցորենի և վարսակի շիլաներ,
  • օրական 1-2 ձու (խաշած կամ ձվածեղ արած),
  • եռացրած կաթ, պրոստոկվաշա, կեֆիր, անյուղ կաթնաշոռ, յոգուրտ, անյուղ թթվասեր, պանիր,
  • բանջարեղենի և կանաչեղենի զանազան տեսակներ՝ եփած կամ հում, մրգեր, հատապտուղներ (հատկապես անտառային`լոռամիրգ, հապալաս), արևածաղկի սերմեր, ընկուզեղեն, նախընտրելի է միրգն ու հատապտուղներն օգտագործել թարմ վիճակում,
  • ձիթապտղի, եգիպտացորենի, արևածաղկի յուղ, սերուցքային կարագ,
  • դոնդողը, ջեմը, քաղցրավենիքները սահմանափակ քանակով,
  • հում բանջարեղենային աղցաններ, խավիարներ, վինեգրետ բուսական յուղով, մրգային աղցաններ,
  • հյութեր, կոմպոտներ, թարմ քամած հյութեր, կանաչ և ոչ թունդ թեյեր, ոչ թունդ սուրճ, մասուրի թուրմ:
Բարձրացնում ենք իմունիտետը, որպեսզի պաշտպանվենք վարակներից

Բարձրացնում ենք իմունիտետը, որպեսզի պաշտպանվենք վարակներից

Սթրեսը, քրոնիկ հոգնածությունը, առողջարար սննդի ու առհասարակ օրգանիզմին անհրաժեշտ սննդանյութերի պակասը դառնում են իմունիտետի անկման հիմնական պատճառ․․․․

Ինչպե՞ս զսպել վնասակար սնունդ ուտելու ցանկությունը

Ինչպե՞ս զսպել վնասակար սնունդ ուտելու ցանկությունը

Մարդիկ, ովքեր ցանկանում է հրաժարվել վատ սովորություններից և սկսել առողջ սնվել, գիտեն, որ ամենադժվարը սիրելի, բայց վնասակար ուտելիքների գայթակղությանը դիմանալն է․․․

Կանաչ թեյ օգտակարությոնը և վնասակարությունը

Կանաչ թեյ օգտակարությոնը և վնասակարությունը

Կանաչ թեյն առկա թեյերից ամենաքիչ մշակումն անցնող տեսակներից է և դրա շնորհիվ պահպանում է իր օգտակար հատկությունների ամբողջ փունջը․․․

Առողջ սնվելը որոշում է ամբողջ կյանքի համար

Առողջ սնվելը որոշում է ամբողջ կյանքի համար

Առողջ սննդի մասին շատ է խոսվում, որովհետև այն ամուր առողջության գրավականն է․․․