Հղիության ընթացքում սնվելու ուղեցույց

Հղիության ընթացքում հարկավոր է սնվել հաճախակի և փոքր չափաբաժիններով՝ հղիության առաջին կեսին օրական 4-5 անգամ, երկրորդ կեսից՝ օրական 5-7 անգամ: Սննդակարգը պետք է լինի հավասարակշռված, սպիտակուցների, ճարպերի, ածխաջրերի, վիտամինների և հանքային նյութերի պարունակությամբ և ճիշտ հարաբերակցությամբ: Հարկավոր է ճիշտ բաշխել օրվա ընթացքում ընդունվող մթերքները. նախաճաշին և ճաշին ուտել մսեղեն, ձկնեղեն, ձու, իսկ ընթրիքին՝ կաթնային և բուսական ուտեստներ: Սննդի վերջին ընդունումը պետք է լինի քնելուց առնվազն 2 ժամ առաջ:
Կարդացեք՝ Հղիություն և ճիշտ սննդակարգ․ ի՞նչ են խորհուրդ տալիս սննդաբանները
Հեղուկի ընդունումը հղիության ընթացքում պետք է կազմի օրական 1.5-2 լիտր (ներառյալ ապուրներ, թեյ, հյութեր և ջուր): Հղիության վերջին շաբաթներում անհրաժեշտ է կրճատել հեղուկի քանակը` հասցնելով օրական մինչև 700-800մլ-ի.: Հարկավոր է օգտագործել մեծ քանակով բուսական մանրաթել, ինչը կանխարգելում է փորկապության առաջացումը:
Կարդացեք՝ Առողջ սննդակարգը հղիության պլանավորման շրջանում
Հղիության ընթացքում չի թույլատրվում ուտել (խմել)՝
- բարձր որակի ալյուրից պատրաստված հաց, աղի և խմորիչով պատրաստված խմորեղեն,
- մսի և թռչնամսի թանձր արգանակներ,
- յուղոտ մսատեսակներ, երշիկեղեն, նրբերշիկ, ապուխտներ, պատրաստի խինկալի, պահածոներ,
- ձկան յուղոտ տեսակներ, ապխտած ձուկ, ծովախեցգետնի ձողիկներ,
- սպիտակաձավար, լոբի, ոլոռ,
- հում և տապակած ձու,
- ապխտած, կծու պանիրներ, հում կաթ,
- ցիտրուսային, նարնջագույն, կարմիր, սև գույնի մրգեր և բանջարեղեն (ալերգիկ ռեակցիաներից խուսափելու նպատակով),
- շոկոլադ, կրեմով քաղցրավենիքներ, մաստակ,
- համամունքներ, կծու և յուղալի թանձրուկ, պղպեղ, քացախ, մանանեխ,
- ալկոհոլային խմիչքներ, թունդ սև թեյ և սուրճ, գազավորված հյութեր, ըմպելիքներ:
Հղիության ընթացքում թույլատրվում է՝
- խոշոր աղացած ալյուրից և ցորենի թեփից հաց, չոր թխվածքաբլիթներ (կրեկեր), առանց խմորիչի պատրաստված խմորեղեն,
- մսի արգանակով և բանջարեղեններով պատրաստված ապուրներ, բորշ, ճակնդեղապուր, թարմ կաղամբով եփած շչի,
- տավարի անյուղ, հորթի, նապաստակի եփած միս, առանց կաշվի թռչնամիս, շոգեխաշած կոտլետներ, կոլոլակներ,
- ձկնեղենի ոչ յուղոտ տեսակներ, նախընտրելի է խաշած,
- հնդկաձավարի, բրնձի, եգիպտացորենի, ցորենի և վարսակի շիլաներ,
- օրական 1-2 ձու (խաշած կամ ձվածեղ արած),
- եռացրած կաթ, պրոստոկվաշա, կեֆիր, անյուղ կաթնաշոռ, յոգուրտ, անյուղ թթվասեր, պանիր,
- բանջարեղենի և կանաչեղենի զանազան տեսակներ՝ եփած կամ հում, մրգեր, հատապտուղներ (հատկապես անտառային`լոռամիրգ, հապալաս), արևածաղկի սերմեր, ընկուզեղեն, նախընտրելի է միրգն ու հատապտուղներն օգտագործել թարմ վիճակում,
- ձիթապտղի, եգիպտացորենի, արևածաղկի յուղ, սերուցքային կարագ,
- դոնդողը, ջեմը, քաղցրավենիքները սահմանափակ քանակով,
- հում բանջարեղենային աղցաններ, խավիարներ, վինեգրետ բուսական յուղով, մրգային աղցաններ,
- հյութեր, կոմպոտներ, թարմ քամած հյութեր, կանաչ և ոչ թունդ թեյեր, ոչ թունդ սուրճ, մասուրի թուրմ: