Ոգելից խմիչքի ազդեցությունը բեղմնավորման և հղիության վրա

Ոգելից խմիչքի ազդեցությունը բեղմնավորման և հղիության վրա

Երեխաների առողջությունն ամենակարևորն է ծնողների համար և դրա մասին հոգածությունը պետք է սկսել մինչև երեխայի ծնունդը: Ոչ բոլորն են ականջալուր լինում բժիշկների՝ հղիությունը պլանավորելու խորհրդին, և հաճախ է պատահում, որ կինը, տեղեկանալով իր հղիության մասին, սարսափահար հիշում է, որ բեղմնավորմանը նախորդող շաբաթվա ընթացքում և հենց բեղմնավորման օրը ինքն ու ամուսինն սպիրտային խմիչքներ են օգտագործել: Արդյո՞ք ծնողների կամ ծնողներից մեկի օգտագործած ոգելից խմիչքը չի ազդի երեխայի վրա: Այս հարցում կարծիքնրը տարամետ են: Այնուամենայնիվ փորձենք բազմաթիվ տեսությունների և ենթադրությունների միջից ընտրել նրանք, որոնք ամենամոտն են ճշմարտությանը:

Երեխայի բեղմնավորումից հետո 1 շաբաթվա ընթացքում բեղմնավորված պտղաձուն արգանդափողով տեղաշարժվում է դեպի արգանդի խոռոչ: Այդ ընթացքում ձվաբջիջն արգանդի խոռոչ է ընկնում բջիջների խմբի տեսքով: Հղիության 1-ին շաբաթվա վերջերին և 2-րդի սկզբներին (3 շաբաթ և 4 շաբաթ՝ հաշված վերջին դաշտանի սկզբից) ձվաբջիջն ամրանում է արգանդի պատին, և ձևավորվում է խորիոնը՝ արտաքին թավիկավոր թաղանթը: Բեղմնավորված ձվաբջիջն այս 2 շաբաթվա ընթացքում ավելի անպաշտպան է և խոցելի: Այդ պատճառով էլ բոլոր վնասակար գործոնները (նաև ալկոհոլը) այդ ընթացքում ազդում են «ամեն ինչ կամ ոչինչ» սկզբունքով, այսինքն՝ կամ ոչնչացնում են պտղաձուն, կամ էլ առհասարակ չեն ազդում նրա զարգացման վրա: Սովորաբար այս 2 շաբաթն ընթանում է մինչև հերթական դաշտանի սկսվելը, երբ կինը դեռևս անտեղյակ է իր հղիության մասին:

Սկսած հղիության 3-րդ շաբաթից մինչև 12-րդ շաբաթը ձևավորվում են պտղի բոլոր օրգան-համակարգերը: Այս շրջանը կոչվում է օրգանոգենեզի փուլ, այդ պատճառով էլ այս կամ այն վնասակար գործոնի (ալկոհոլ, թմրանյութեր, ճառագայթում և այլն) ազդեցությունը կարող է զարգացման արատի պատճառ դառնալ: Հղիության 12-րդ շաբաթից սկսած օրգանների հետագա զարգացումը և կատարելագործումը շարունակվում է: Վնասակար գործոնն այլևս չի նպաստի օրգանի զարգացման խանգարմանը, սակայն կարող է հանգեցնել այդ օրգանի ֆունկցիայի խանգարմանը:

Ոգելից խմիչքների օգտագործումը մինչև հղիությունը

Ապացուցված է, որ բեղմնավորումից 2-3 ամիս առաջ, ինչպես նաև անմիջապես բեղմնավորման օրը տղամարդու օգտագործած ալկոհոլը կարող է անդառնալիորեն ազդել երեխայի առողջության վրա: Սովորաբար առողջ, ոգելից խմիչք չօգտագործող տղամարդկանց սերմնահեղուկում պաթոլոգիական սերմնաբջիջների քանակը կազմում է 25%, սակայն բեղմնավորմանը մասնակցելու դրանց հնարավորությունն ավելի փոքր է, քան առողջ սեռական բջիջներինը: Ոգելից խմիչք ընդունելու դեպքում, սակայն, առողջ և պաթոլոգիական բջիջների հնարավորությունները հավասարվում են: Արդյունքում ձվաբջիջը բեղմնավորվում է անառողջ սերմնաբջջով, և երեխան ծնվում է զարգացման տարբեր շեղումներով: Կնոջ պարագայում ևս ալկոհոլը կարող է հանգեցնել ձվաբջջի հասունացման խնդիրների, սակայն եթե մայրն ալկոհոլն օգտագործել է վերջին դաշտանի սկզբից մինչև բեղմնավորումն ընկած շրջանում, ապա այդ հանգամանքը հազիվ թե վնասի ապագա երեխային:

Ոգելից խմիչքների օգտագործումը հղիության ընթացքում

Պտղի վրա վնասակար ազդեցություն է թողնում ինչպես սպիրտը (էթանոլ), այնպես էլ դրանից պատրաստված այլ նյութերը, օրինակ՝ ացետալդեհիդը: Էթանոլը հանգեցնում է ընկերքի և պորտալարի սպազմի՝ վատթարացնելով թթվածնի և սննդարար նյութերի մատակարարումը պտղին: Ացետալդեհիդը անդառնալիորեն վատ ազդեցություն է ունենում սաղմի բջիջների վրա, նպաստում գենետիկական նյութի (ԴՆԹ) փոփոխությունների:

Ալկոհոլը պտղի օրգաններում և հյուսվածքներում խախտում է վիտամինների ու հորմոնների փոխանակությունը: Դրա նկատմամբ առավել զգայուն է կենտրոնական նյարդային համակարգը, ինչն արդյունքում դառնում է երեխայի ինտելեկտուալ և վարքային խանգարումների պատճառ:

Հղության ընթացքում ալկոհոլի օգտագործումն զգալիորեն մեծացնում է չզարգացող հղիության, փոքր քաշով երեխաների լույս աշխարհ գալու վտանգը, ավելի ծանր դեպքերում նպաստում է ֆետալային ալկոհոլային համախտանիշի զարգացմանը: Այս համախտանիշը բնորոշվում է գլխուղեղի արատներով և խանգարումներով, քաշի և հասակի նախածննդյան կամ հետծննդյան անբավարարությամբ, դեմքի կառուցվածքի առանձնահատկություններով: Ցավոք պտղի ներարգանդային վնասվածքներն անդառնալի են և գրեթե չեն ենթարկվում բուժման:

Մի ողջամիտ հարց է ծագում: Արդյո՞ք երեխայի առողջությանը հասցված վնասի ծանրության աստիճանը կախված է ալկոհոլի քանակից, օգտագործման պարբերականությունից կամ մեկ այլ հանգամանքից: Իհարկե ոգելից խմիչքների օգտագործման քանակը և հաճախակիությունը կարևոր դեր է խաղում: Ալկոհոլի վնասակարությունը կախված է մոր օրգանիզմի առանձնահատկություններից, հղիության ընթացքում նրա օրգան-համակարգերի վիճակից, սննդակարգից, ուղեկցող վնասակար սովորություններից (օրինակ ծխախոտ օգտագործելուց), հղիության ժամկետից և այլ գործոններից: Փաստն ակնհայտ է. պտղին անխոհեմաբար ենթարկել վտանգի: Այս պատճառով էլ բժիշկների մեծամասնության խորհուրդներն այս հարցում բավականին ծայրահեղ են մնում. հղիության ընթացքում պետք է միանշանակ բացառել ոգելից խմիչքների օգտագործումը: Ցանկալի է, որ ապագա ծնոնղները հրաժարվեն ոգելից խմիչքներից բեղմնավորումից դեռևս ամիսներ առաջ (նվազագույնը 3 ամիս առաջ):

Ինչպե՞ս ամբողջովին հրաժարվել հղիության ընթացքում ոգելից խմիչքներ օգտագործելուց: Որոշ կանանց համար ալկոհոլը ծառայում է որպես լարվածությունը մեղմելու և հանգստանալու համար: Այս պարագայում բժիշկները խորհուրդ են տալիս լարվածության հետ պայքարի այլ միջոցներ գտնել: Ահա մի քանիսը:

Տաք լոգանք ծովի աղով: Հարկավոր է հիշել, որ ջրի ջերմաստիճանը չպետք է գերազանցի 36-37 աստիճանը: Եթե ձեզ դուր է գալիս օգտագործել նաև հոտավետ նյութեր, ապա իմացեք, որ հղիության ընթացքում խստիվ արգելվում է որոշ եթերային յուղերի օգտագործումը:

Մերսում: Լարվածությունն արդյունավետորեն թուլացնում է գլխամաշկի, պարանոցի, ուսագոտու և ոտքերի մերսումը:

Զբոսանքն ապագա մորն անհրաժեշտ է ամուր առողջության և պտղի բնականոն զարգացման համար: Բացի այդ այն բավականին արդյունավետ միջոց է նաև սթրեսից ազատվելու համար:

Գարեջուրը և գինին փոխարինեք ոչ ալկոհոլային ըմպելիքներով: Ռոմանտիկ երեկոն բոլորովին էլ չի տուժի, եթե բյուրեղյա բաժակը լցվի հյութով:

Հիշեք՝ խոսքը ձեր ապագա երեխայի առողջության մասին է, որը չպետք է վտանգի ենթարկել: Նախատեսվելիք բեղմնավորումից առնվազն 3 ամիս առաջ հարկավոր է բացառել բոլոր վնասակար գործոնները և սկսել հետևել առողջ ապրելակերպի կանոններին:

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ե՞րբ է անհրաժեշտ շտապ օգնություն կանչել

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Յուրաքանչյուր մարդ ժամանակ առ ժամանակ հոգնում է։

Առողջ սովորություններ

Առողջ սովորություններ

Մեծահասակին անհրաժեշտ է 7-9 ժամ քուն

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Սովորաբար սերմնահեղուկը նման է միատարր հեղուկի՝ կաթնագույն սպիտակից մինչև մոխրագույն-դեղնավուն գույնի, հատուկ հոտով: