Քրքումի օգտակար և վնասակար հատկությունները

Քրքումի օգտակար և վնասակար հատկությունները


Քրքումը շատ հայտնի և հնագույն ժամանակներից օգտագործվող համեմունք է։Հնդկաստանում, որը համարվում է համեմունքների հայրենիքը, մ.թ.ա. 600-ականներից սկսած քրքումից ստացել են կարրի համեմունքը։

 

Քրքումի կազմը և կալորիաները

Քրքումը պարունակում է եթերայուղեր և հարուստ է ֆոսֆորով, երկաթով, յոդով, կալցիումով, խոլինով, ինչպես նաև B (B1, B2, B5), C և K վիտամիններով։

100 գ մթերքի սննդային արժեքը.

- սպիտակուցներ՝ 12.7 գ

- ճարպեր՝ 13.8 գ

- ածխաջրեր՝ 58.2 գ.

100 գրամ քրքումը պարունակում է 325 կկալ:


Ինչպես է քրքումն ազդում օրգանիզմի վրա


Քրքումի առավելությունները հիմնված են նրա կազմում առկա օգտակար նյութերի վրա: Շնորհիվ դրանց՝ համեմունքն օգնում է բորբոքումների դեպքում, կարող է նպաստել ցավերի մեղմացմանը արթրիտի դեպքում, առաջացնում է նյութափոխանակության գործընթացներ, իսկ հակաօքսիդիչները նպաստում են տոքսինների և այլ վնասակար նյութերի հեռացմանը օրգանիզմից։ Դրա շնորհիվ օրգանիզմի ընդհանուր վիճակը բարելավվում է, իմունիտետը ամրապնդվում է, բարձրանում է աշխատունակությունը։

 

Քրքումի օգտակար հատկությունները


Այն նվազեցնում է քրոնիկ բորբոքումը, որի պատճառով կարող են առաջանալ նյութափոխանակության խանգարում, ճարպակալում և այլ վտանգավոր հիվանդությունների առաջացում, օրինակ, կապված սրտանոթային համակարգի հետ:

Այս համեմունքն ունի բարերար ազդեցություն արթրիտի դեպքում, քանի որ նվազեցնում է հոդերի այտուցները։ Քրքումի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է լյարդի հիվանդությունների զարգացման ռիսկը, ինչպես նաև կրճատում է արդեն ձեռք բերված հիվանդությունների ախտանիշները, ինչպիսին է հեպատիտը: Բացի այդ, այն կարող է դանդաղեցնել կամ նվազեցնել պարոդոնտիտի, նախադաշտանային համախտանիշի, շաքարային դիաբետի, լուծի, ստամոքսի խանգարումների և փսորիազի ախտանիշները։

Քրքումի վնասակար հատկությունները

Քրքումը կարող է առաջացնել ալերգիա, ինչպես նաև հակացուցված է այն մարդկանց, ովքեր արյան նոսրացման համար դեղամիջոցներ են ընդունում: Քանի որ քրքումը նվազեցնում է շաքարի մակարդակը, այն հակացուցված է հակադիաբետիկ դեղամիջոցներ ընդունող անձանց:

 

Աղբյուրը
 
 
 Բաժանորդագրվեք նաև մեր․ Տելեգրամյան ալիքին , Ֆեսբուքյան էջին, Ինստագրամյան էջին , Յութուբյան ալիքին

Ինչպե՞ս են անառողջ աղիքները խանգարում մեզ նիհարելու

Ինչպե՞ս են անառողջ աղիքները խանգարում մեզ նիհարելու

Այս մանրէների անբավարար քանակը հանգեցնում է ավելորդ քաշի առաջացման:

Ճի՞շտ է արդյոք, որ չիլի պղպեղը կարող է բարելավել առողջությունը և երկարացնել կյանքի տևողությունը

Ճի՞շտ է արդյոք, որ չիլի պղպեղը կարող է բարելավել առողջությունը և երկարացնել կյանքի տևողությունը

Չիլի պղպեղը միակ բույսն է, որ միաժամանակ պարունակում է կարոտենոիդներ, ֆլավոնոիդներ և կապսաիցիններ

Լոռամիրգ ուտելու 6 պատճառ

Լոռամիրգ ուտելու 6 պատճառ

Լոռամիրգը հիմնականում բաղկացած է ածխաջրերից, այդ թվում՝ մանրաթելերից և այնպիսի միացություններից, որոնք անմիջականորեն ազդում են առողջության վրա։

Ինչու է անհրաժեշտ բողկը ներառել սննդակարգում

Ինչու է անհրաժեշտ բողկը ներառել սննդակարգում

Բողկը C վիտամինի հարուստ աղբյուր է (մեկ բաժակ հում բողկը պարունակում է օրական նորմայի մոտ 30 %-ը), որն անհրաժեշտ է օրգանիզմին մի շարք նպատակներով