Դյուկանի դիետա. գիտական փաստեր ռիսկերի և օգտավետության մասին

Դյուկանի դիետա. գիտական փաստեր ռիսկերի և օգտավետության մասին

Դյուկանի դիետան քաշի կորստի խթանման մեթոդներից մեկն է: Փորձենք հասկանալ, թե ինչպես է գործում դիետան, որն է «ճիշտ» քաշը և որքանով կարող է վտանգավոր լինել:

Ընթերցեք նաև՝ Ավելի հաճախ մանգո ուտելու 7 պատճառ

Ով է Պիեր Դյուկանը
Հանրաճանաչ դիետայի ստեղծողը սննդաբան չէ, այլ բժիշկ-թերապևտ: Պիեր Դյուկանը զբաղվում էր ընդհանուր պրակտիկայով, երբ 1970-ին ճարպակալում ունեցող հիվանդը դիմեց նրան՝ խոստովանելով, որ քաշի կորստի համար պատրաստ է հրաժարվել ցանկացած կերակուրից, բացառությամբ մսի: Բժիշկը մշակեց դիետա` հիմնվելով քիչ յուղայնություն ունեցող մսի, բանջարեղենի և մրգերի օգտագործման նվազագույն քանակի վրա: Նախադրյալը շաքարավազից հրաժարումն էր:
Դյուկանը պնդում էր, որ բնական նյութափոխանակության համար սնվելու լավագույն տարբերակն հետևյալն է՝ միս, սեզոնային բանջարեղեն և մրգեր:
30 տարվա փորձերից և դիտարկումներից հետո Պիեր Դյուկանը հրապարակեց «Ես չգիտեմ՝ ինչպես նիհարել» գիրքը, որը 32 երկրներում դարձավ բեսթսելլեր: Նոր մեթոդը խոստանում էր օգնել մեկ կամ երկու շաբաթում նիհարել՝ առանց սահմանափակելու սննդի քանակը:
Հայտնի մարդիկ, որոնք բարձր են գնահատել նոր մեթոդը, հանրաճանաչություն են ավելացրել Դյուկանի մեթոդին: Ջենիֆեր Լոպեսը և Գիզել Բունդխենը օգտագործել են այս դիետան` հղիությունից և ծննդաբերությունից հետո նիհարելու համար: Ուելսի երգչուհի Քեթրին Ջենկինսը նույնպես հաստատում է այս դիետայի արդյունավետությունը։
2012 թ.-ին Ֆրանսիայի բժիշկների խորհուրդը նշեց, որ սննդաբանը խախտում է էթիկական սկզբունքները` դեղամիջոցներից առևտրային ձեռնարկություն կազմելով: 2014-ին Պիեր Դյուկանը հեռացվեց բժշկի ռեգիստրից` գովազդի և մեթոդի խթանման համար։
Ինչպես է գործում դիետան
Դյուկանի սննդակարգը ենթադրում է սպիտակուցային էլեկտրամատակարարում` նվազագույն ածխաջրերով և ճարպերով: Սխեման ներառում է 100 ապրանքատեսակ, որոնք առաջին շաբաթների ընթացքում կարելի է օգտագործել ցանկացած ծավալով: Մեթոդը հիմնականում կրկնվում է կոթիգեն դիետայի միջոցով, որի դեպքում մարմինը վերակառուցվում է ճարպերից և սպիտակուցներից: Սննդի մեջ սպիտակուցի բարձր պարունակությունը օգնում է հավասարակշռելու ինսուլինի արտադրությունը և նվազեցնում է Գրեթինի արտադրությունը` հորմոնային քաղցը: Հագեցումը ավելի արագ է տեղի ունենում, և մենք ավելի քիչ ենք ուտում: Դյուկանի սննդակարգը սահմանափակում է ոչ միայն ածխաջրերը, այլև ճարպերը: Նման մոտեցման անվտանգությունն ու օգուտները չեն հաստատվում հետազոտություններով: Նախքան Դյուկանի մեթոդի կիրառումը, դուք պետք է հաշվարկեք ձեր «ճիշտ» քաշը: Դա կարելի է անել հատուկ հաշվիչի միջոցով: Հաշվարկը հիմնված է աճի, առավելագույն և նվազագույն քաշի, տարիքի, մարմնի կառուցվածքի հատկությունների տվյալների վրա: Հաշվիչը նախագծված է Պիեր Դյուկանի կողմից, ուստի ձեռք բերված արդյունքը գիտական մեթոդների օգնությամբ պետք է ստուգել և բժշկի հետ խորհրդակցել:

Դյուկանի դիետան բաղկացած է չորս փուլերից.
• հարձակում
• այլընտրանք
• հաստատում
• կայունացում
Հարձակման փուլում արդեն սկսվում է նկատելի քաշի կորուստը, ինչը դրդում է շարունակելու հետևել դիետային: Քաշի արագ կորստի պատճառը ջրազրկումն է, քանի որ ածխաջրերի պակասի պատճառով մարմինը կորցնում է հեղուկ: Այնուամենայնիվ, փորձագետները չեն հաստատում մեթոդի երկարաժամկետ արդյունավետությունը և սննդակարգի առավելությունն առողջության համար:

Փորձենք պարզել, թե ինչպես է գործում դիետան, և ինչ հակացուցումներ կան։
Դյուկանի դիետայի փուլերը
Դիետան բաղկացած է չորս մասից, որոնց տևողությունը կախված է հաշվարկված «ճիշտ» քաշից: Առաջին երկու փուլերը ուղղված են քաշի կորստին և եզրափակիչ փուլերը՝ արդյունքների պահպանմանը: Հարձակում փուլի ընթացքում թույլատրվում են միայն սպիտակուցի բարձր պարունակությամբ սննդամթերք օգտագործել: Այնուհետև պետք է ավելացնել բանջարեղեն, սահմանափակ քանակությամբ ճարպեր և լրացուցիչ ածխաջրեր:

Հարձակման, այլընտրանքի և հաստատման փուլերի տևողությունը կախված է նրանից, թե քանի կիլոգրամ պետք է կորցնել՝ «ճիշտ» քաշի հասնելու համար: Եզրափակիչ փուլը, որին պետք է հավատարիմ մնալ` անընդհատ համատեղում է հաստատող փուլի և շաբաթական սպիտակուցների օրերի սննդակարգը` հարձակման սխեմայի համաձայն:

1. Հարձակում
Փուլը տևում է երկուսից յոթ օր: Եթե հարկ է նիհարել 20 կգ-ով և ավելի՝ «ճիշտ» քաշի հասնելու համար, այս փուլը կարող է ավելի երկար տևել: Սննդակարգը ներառում է 68 և մի քանի լրացուցիչ սպիտակուցային սննդամթերքներ.
• Միս՝ տավարի միս, հորթի
 
միս, խոզի միս, ցածր յուղայնությամբ և սոյայով բեկոն, լյարդ, երիկամներ, լեզու
• Թռչնամիս՝ հավի ֆիլե և լյարդ, հնդկահավ, վայրի բադ, լոր, ցածր յուղայնությամբ մսամթերք՝ հնդկահավի և հավի մսից պատրաստված։
• Ձուկ և ծովամթերք՝ առանց սահմանափակումների, ներառյալ պահածոյացված թունա։
• Սեյթան՝ բուսական սպիտակուց, մսի փոխարինող, որը արտադրվում է ցորենի գլյուտենից, բուսական բուրգերներ և սոյայի արտադրանք, տոֆու և տեմպե։
• Ձու՝ հավի, լորի, բադի
• Յուղազրկված կաթնամթերք. կաթ, մածուն, կաթնաշոռ, ռիկոտա՝ օրական 1 կգ-ից ոչ ավելի։
Ամենօրյա սննդակարգում անպայման ներառվում է 1,5 ճաշի գդալ վարսակի հատիկներ և առնվազն 1,5 լիտր ջուր: Կարող եք նաև ավելացնել մեկ ճաշի գդալ հատապտուղներ, շաքարի փոխարինիչներ, շիրատե արիշտա և դիետիկ ժելատին (առանց սահմանափակումների):
Ամեն օր անհրաժեշտ է 20 րոպե ֆիզիկական վարժություններ կատարել:

2. Այլընտրանք
«Ճիշտ» քաշի աստիճանական նվաճման ժամանակահատվածը տևում է մեկ ամիս, մինչև մեկ տարի: Նախորդ փուլի սննդակարգի ռեժիմը դառնում է այլընտրանքային՝ ավելի մեծ ընտրացանկով. ավելանում է 32 տեսակի բանջարեղեն. կաղամբ, սպանախ և այլ կանաչիներ, բրոկկոլի, գունավոր և բրյուսելյան կաղամբ, բուլղարական պղպեղ, սունկ, նեխուր, ծնեբեկ, ցուկկինի, լոլիկ, կանաչ լոբի, դդմիկ, դդում, շաղգամ
վարունգ, գազար, ճակնդեղ...
Մի թեյի գդալ ձիթապտղի յուղ է թույլատրվում ավելացնել աղցանին: Ֆիզիկական գործունեության ժամանակահատվածը՝ 30 րոպե է:

3. Հաստատում
Այս փուլի տևողությունը որոշվում է այսպես՝ տասը օր ցանկացած կորցրած կգ-ի համար։ Խնդիրն է՝ չվերադառնալ սկզբնական քաշին: Դուք կարող եք ցանկացած սննդամթերք առաջին երկու փուլերից միասին օգտագործել, ինչպես նաև ավելացնել սահմանափակ քանակությամբ ճարպեր և ածխաջրեր.
• Մրգեր, հատապտուղներ կամ սեխ (100 գ)․ միջին չափի խնձոր, նարինջ, տանձ, դեղձ, նեկտար կամ երկու կիվի, սալոր կամ ծիրան։
• Օրական երկու կտոր ամբողջական հացահատիկի հաց
• Պանիր՝ օրական 40 գ
• Օսլա պարունակող արտադրանք՝ 225 գ մեկ օրում. արիշտա, եգիպտացորեն, լոբի, բրինձ կամ կարտոֆիլ
• Միս. շաբաթը մեկ կամ երկու անգամ
• Շաբաթը երկու անգամ կարող եք կազմակերպել տոնական ընթրիք․ խորտիկ, հիմնական ուտեստ, մի բաժակ գինի և աղանդեր: Շաբաթը մեկ օր պետք է լինի սպիտակուցների օր (հարձակման սխեմայով):
• Ֆիզիկական գործունեությունը` 25 րոպե:

4. Կայունացում
Սա վերջնական փուլն է, որն օգնում է պահպանելու «ճիշտ» քաշը: Դիետայի համար ոչ մի կոշտ սահմանափակումներ չկան, սակայն անհրաժեշտ է հետևել մի քանի սկզբունքների.
• Սննդակարգի համար անհրաժեշտ է հաստատող փուլից ապրանքներ օգտագործել
• Շաբաթական մեկ անգամ պահպանել սպիտակուցային օրը
• Քայլել օրական առնվազն 20-30 րոպե
• Խմել 1.5 լիտր ջուր
Վերջին փուլը ներառում է փոքր լրացումներով 100 տեսակի մթերքների հաջորդական օգտագործում՝ ըստ սննդակարգի ցուցումների։
Ճաշացանկ՝ նախնական փուլերի համար
Հարձակում
Նախաճաշ. յուղազրկված կաթնաշոռ՝ դարչինով, սուրճ կամ թեյ, ջուր: Թեյի և սուրճի մեջ կարող եք ավելացնել ցածր յուղայնությամբ կաթ և շաքարի փոխարինող:
Ճաշ` տապակած հավի կրծքամիս, արիշտա արգանակով, դիետիկ ժելատին, սառույցով թեյ:
Ընթրիք` սթեյք և ծովախեցգետին, դիետիկ ժելատին, սուրճ կամ թեյ, ջուր:
Այլընտրանք
Նախաճաշ. երեք ձու, լոլիկ, սուրճ, ջուր:
Ճաշ. տապակած հավ և աղցան ֆրանսիական սոուսով, հունական յոգուրտով, սառույցով թեյ։
Ընթրիք. խորոված սաղմոնի ֆիլե, բրոկոլի և ծաղկակաղամբ, դիետիկ ժելատին, սուրճ, թեյ, ջուր:
Կայունացում
Նախաճաշ. երեք ձվով ձվածեղ, պանիր (40 գ) և սպանախ, սուրճ, ջուր։
Ճաշ. հնդկահավի մսի երկու կտոր ամբողջական հացահատիկի հացով, 80 գ կաթնաշոռով, սառույցով թեյ:
Ընթրիք. տապակած Խոզի միս և ցուկկինի, փոքր խնձոր, սուրճ առանց կոֆեինի, ջուր:
Դյուկանի դիետայի արդյունավետությունը
Ոչ մի դիետա ինքնին չի ապահովում քաշի կորստի երկարատև ազդեցությունը, և բացի այդ՝ մարդիկ վերադառնում են նախկին քաշին և երբեմն նույնիսկ ավելիին։ Անհրաժեշտ քաշի հասնելու և առողջության ու լավ ֆիզիկական վիճակի պահպանման անվտանգ և արդյունավետ միջոցն անհրաժեշտ է ընտրել մասնագետների օգնությամբ՝ ճիշտ կազմակերպելով օրվա ռեժիմը և սննդակարգը։
Դյուկանի դիետայի վնասները
Դիետան ենթադրաբար հարմար է 18 տարեկանից բարձր առողջ մարդկանց համար: Մեթոդը խորհուրդ չի տրվում ստամոքս-աղիքային տրակտի, նյութափոխանակության խանգարումների, հորմոնալ խանգարումների, հղիության, կրծքով կերակրման դեպքում:
Դիետան ունի ցածր ածխաջրերով հարուստ դիետաներին բնորոշ բոլոր թերությունները, ինչպես նաև մի քանի հատուկ կողմնակի բարդություննե
 
ր, քանի որ շատ օգտակար սննդամթերքներ բացառված են սննդակարգից։
Արագ քաշի կորուստ
• Հիմնական բացասական կողմը արագ քաշի կորուստն է, որն ըստ բրիտանացի սննդային փորձագետների՝ կարող է վնաս հասցնել առողջությանը
• Նախնական փուլում քաշի կորուստը տեղի է ունենում ջրազրկման պատճառով
• Դիետան հավասարակշռված չէ, այնպես որ հարկավոր է լրացուցիչ վիտամիններ ստանալ
• Անհրաժեշտ է հիշել ջրի ամենօրյա ցուցանիշի և վարսակի պարտադիր օգտագործման մասին` մանրաթելերի նվազագույն քանակն ապահովելու համար
• Հիվանդությունների զարգացում
Վիտամինների բացակայության և օգտակար տարրեր չստանալու պատճառով դիետան կարող է հրահրել՝
• Օստեոպորոզ
• Մարսողական համակարգի հետ կապված խնդիրներ
• Սրտանոթային հիվանդություններ
• Հորմոնալ խախտումներ
• Նյարդային համակարգի խանգարումներ
Սննդակարգի փոփոխման ժամանակ հնարավոր է ցավոտ վիճակ, որը բնորոշ է մեծ քանակությամբ սպիտակուց ունեցող դիետաների նախնական փուլին: Վատ ինքնազգացողության պատճառը նյութափոխանակության փոփոխությունն է, քանի որ մարմինը վերակառուցվում է՝ ճարպերից և սպիտակուցներից էներգիա ստանալու համար: Մի քանի օրվա ընթացքում զգացվում է հոգնածություն, քաղց և ծարավ, ինչպես նաև ուշադրության, քնի, տրամադրության փոփոխություններ, գլխացավ, մարսողական համակարգի խանգարումներ և տախիկարդիայի հետ կապված խնդիրներ:
Ըստ գիտնականների՝ այս սննդի ռեժիմից հրաժարումը հետագայում կարող է հանգեցնել առողջական խնդիրների: Եվ քանի որ դիետան սահմանափակ է, ժամանակի ընթացքում մարդկանց մեծամասնությունը դադարում է ուտել ըստ պլանի, այն դառնում է ձանձրալի և անհարմար։
Փաստերը Դյուկանի դիետայի մասին.
Դրական
• Դյուկանի մեթոդն օգնում է նիհարելու
առաջին երկու շաբաթների ընթացքում,
• Ստիպված չեք հաշվել կալորիաները,
• Կարող եք ուտել թույլատրելի մթերքներ՝ առանց սահմանափակումների,
• Մեծ քանակությամբ սպիտակուցներն օգնում են հաղթահարելու քաղցի զգացողությունը և ավելի քիչ ուտելու,
• Դիետան թույլ է տալիս զբաղվել պարտադիր ֆիզիկական գործունեությամբ,
Բացասական
• Քաշի արագ կորուստը տեղի է ունենում մարմնի ջրազրկման պատճառով,
• Մթերքների ցանկը սահմանափակ է, ուստի օրգանիզմը չի ստանում անհրաժեշտ սննդանյութեր,
• Սպիտակուցային օրերին սննդակարգում բանջարեղեն չկա, ածխաջրերի քանակը սահմանափակ է,
• Սննդակարգում առկա մանրաթելերի քանակը ամենօրյա նորմայից ցածր է` անհրաժեշտ 25-38 գ-ի փոխարեն՝ 5 գ,
• Գիտական հաստատումներ չկան, որ նման դիետան հանգեցնում է կայուն քաշի կորստի,
• Չկան տվյալներ, որ դիետան ապագայում չի անդրադառնա առողջության վրա։

Աղբյուրը
 
 
 
 
Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: