Դյուկանի դիետա. գիտական փաստեր ռիսկերի և օգտավետության մասին

Դյուկանի դիետա. գիտական փաստեր ռիսկերի և օգտավետության մասին

Դյուկանի դիետան քաշի կորստի խթանման մեթոդներից մեկն է: Փորձենք հասկանալ, թե ինչպես է գործում դիետան, որն է «ճիշտ» քաշը և որքանով կարող է վտանգավոր լինել:

Ընթերցեք նաև՝ Ավելի հաճախ մանգո ուտելու 7 պատճառ

Ով է Պիեր Դյուկանը
Հանրաճանաչ դիետայի ստեղծողը սննդաբան չէ, այլ բժիշկ-թերապևտ: Պիեր Դյուկանը զբաղվում էր ընդհանուր պրակտիկայով, երբ 1970-ին ճարպակալում ունեցող հիվանդը դիմեց նրան՝ խոստովանելով, որ քաշի կորստի համար պատրաստ է հրաժարվել ցանկացած կերակուրից, բացառությամբ մսի: Բժիշկը մշակեց դիետա` հիմնվելով քիչ յուղայնություն ունեցող մսի, բանջարեղենի և մրգերի օգտագործման նվազագույն քանակի վրա: Նախադրյալը շաքարավազից հրաժարումն էր:
Դյուկանը պնդում էր, որ բնական նյութափոխանակության համար սնվելու լավագույն տարբերակն հետևյալն է՝ միս, սեզոնային բանջարեղեն և մրգեր:
30 տարվա փորձերից և դիտարկումներից հետո Պիեր Դյուկանը հրապարակեց «Ես չգիտեմ՝ ինչպես նիհարել» գիրքը, որը 32 երկրներում դարձավ բեսթսելլեր: Նոր մեթոդը խոստանում էր օգնել մեկ կամ երկու շաբաթում նիհարել՝ առանց սահմանափակելու սննդի քանակը:
Հայտնի մարդիկ, որոնք բարձր են գնահատել նոր մեթոդը, հանրաճանաչություն են ավելացրել Դյուկանի մեթոդին: Ջենիֆեր Լոպեսը և Գիզել Բունդխենը օգտագործել են այս դիետան` հղիությունից և ծննդաբերությունից հետո նիհարելու համար: Ուելսի երգչուհի Քեթրին Ջենկինսը նույնպես հաստատում է այս դիետայի արդյունավետությունը։
2012 թ.-ին Ֆրանսիայի բժիշկների խորհուրդը նշեց, որ սննդաբանը խախտում է էթիկական սկզբունքները` դեղամիջոցներից առևտրային ձեռնարկություն կազմելով: 2014-ին Պիեր Դյուկանը հեռացվեց բժշկի ռեգիստրից` գովազդի և մեթոդի խթանման համար։
Ինչպես է գործում դիետան
Դյուկանի սննդակարգը ենթադրում է սպիտակուցային էլեկտրամատակարարում` նվազագույն ածխաջրերով և ճարպերով: Սխեման ներառում է 100 ապրանքատեսակ, որոնք առաջին շաբաթների ընթացքում կարելի է օգտագործել ցանկացած ծավալով: Մեթոդը հիմնականում կրկնվում է կոթիգեն դիետայի միջոցով, որի դեպքում մարմինը վերակառուցվում է ճարպերից և սպիտակուցներից: Սննդի մեջ սպիտակուցի բարձր պարունակությունը օգնում է հավասարակշռելու ինսուլինի արտադրությունը և նվազեցնում է Գրեթինի արտադրությունը` հորմոնային քաղցը: Հագեցումը ավելի արագ է տեղի ունենում, և մենք ավելի քիչ ենք ուտում: Դյուկանի սննդակարգը սահմանափակում է ոչ միայն ածխաջրերը, այլև ճարպերը: Նման մոտեցման անվտանգությունն ու օգուտները չեն հաստատվում հետազոտություններով: Նախքան Դյուկանի մեթոդի կիրառումը, դուք պետք է հաշվարկեք ձեր «ճիշտ» քաշը: Դա կարելի է անել հատուկ հաշվիչի միջոցով: Հաշվարկը հիմնված է աճի, առավելագույն և նվազագույն քաշի, տարիքի, մարմնի կառուցվածքի հատկությունների տվյալների վրա: Հաշվիչը նախագծված է Պիեր Դյուկանի կողմից, ուստի ձեռք բերված արդյունքը գիտական մեթոդների օգնությամբ պետք է ստուգել և բժշկի հետ խորհրդակցել:

Դյուկանի դիետան բաղկացած է չորս փուլերից.
• հարձակում
• այլընտրանք
• հաստատում
• կայունացում
Հարձակման փուլում արդեն սկսվում է նկատելի քաշի կորուստը, ինչը դրդում է շարունակելու հետևել դիետային: Քաշի արագ կորստի պատճառը ջրազրկումն է, քանի որ ածխաջրերի պակասի պատճառով մարմինը կորցնում է հեղուկ: Այնուամենայնիվ, փորձագետները չեն հաստատում մեթոդի երկարաժամկետ արդյունավետությունը և սննդակարգի առավելությունն առողջության համար:

Փորձենք պարզել, թե ինչպես է գործում դիետան, և ինչ հակացուցումներ կան։
Դյուկանի դիետայի փուլերը
Դիետան բաղկացած է չորս մասից, որոնց տևողությունը կախված է հաշվարկված «ճիշտ» քաշից: Առաջին երկու փուլերը ուղղված են քաշի կորստին և եզրափակիչ փուլերը՝ արդյունքների պահպանմանը: Հարձակում փուլի ընթացքում թույլատրվում են միայն սպիտակուցի բարձր պարունակությամբ սննդամթերք օգտագործել: Այնուհետև պետք է ավելացնել բանջարեղեն, սահմանափակ քանակությամբ ճարպեր և լրացուցիչ ածխաջրեր:

Հարձակման, այլընտրանքի և հաստատման փուլերի տևողությունը կախված է նրանից, թե քանի կիլոգրամ պետք է կորցնել՝ «ճիշտ» քաշի հասնելու համար: Եզրափակիչ փուլը, որին պետք է հավատարիմ մնալ` անընդհատ համատեղում է հաստատող փուլի և շաբաթական սպիտակուցների օրերի սննդակարգը` հարձակման սխեմայի համաձայն:

1. Հարձակում
Փուլը տևում է երկուսից յոթ օր: Եթե հարկ է նիհարել 20 կգ-ով և ավելի՝ «ճիշտ» քաշի հասնելու համար, այս փուլը կարող է ավելի երկար տևել: Սննդակարգը ներառում է 68 և մի քանի լրացուցիչ սպիտակուցային սննդամթերքներ.
• Միս՝ տավարի միս, հորթի
 
միս, խոզի միս, ցածր յուղայնությամբ և սոյայով բեկոն, լյարդ, երիկամներ, լեզու
• Թռչնամիս՝ հավի ֆիլե և լյարդ, հնդկահավ, վայրի բադ, լոր, ցածր յուղայնությամբ մսամթերք՝ հնդկահավի և հավի մսից պատրաստված։
• Ձուկ և ծովամթերք՝ առանց սահմանափակումների, ներառյալ պահածոյացված թունա։
• Սեյթան՝ բուսական սպիտակուց, մսի փոխարինող, որը արտադրվում է ցորենի գլյուտենից, բուսական բուրգերներ և սոյայի արտադրանք, տոֆու և տեմպե։
• Ձու՝ հավի, լորի, բադի
• Յուղազրկված կաթնամթերք. կաթ, մածուն, կաթնաշոռ, ռիկոտա՝ օրական 1 կգ-ից ոչ ավելի։
Ամենօրյա սննդակարգում անպայման ներառվում է 1,5 ճաշի գդալ վարսակի հատիկներ և առնվազն 1,5 լիտր ջուր: Կարող եք նաև ավելացնել մեկ ճաշի գդալ հատապտուղներ, շաքարի փոխարինիչներ, շիրատե արիշտա և դիետիկ ժելատին (առանց սահմանափակումների):
Ամեն օր անհրաժեշտ է 20 րոպե ֆիզիկական վարժություններ կատարել:

2. Այլընտրանք
«Ճիշտ» քաշի աստիճանական նվաճման ժամանակահատվածը տևում է մեկ ամիս, մինչև մեկ տարի: Նախորդ փուլի սննդակարգի ռեժիմը դառնում է այլընտրանքային՝ ավելի մեծ ընտրացանկով. ավելանում է 32 տեսակի բանջարեղեն. կաղամբ, սպանախ և այլ կանաչիներ, բրոկկոլի, գունավոր և բրյուսելյան կաղամբ, բուլղարական պղպեղ, սունկ, նեխուր, ծնեբեկ, ցուկկինի, լոլիկ, կանաչ լոբի, դդմիկ, դդում, շաղգամ
վարունգ, գազար, ճակնդեղ...
Մի թեյի գդալ ձիթապտղի յուղ է թույլատրվում ավելացնել աղցանին: Ֆիզիկական գործունեության ժամանակահատվածը՝ 30 րոպե է:

3. Հաստատում
Այս փուլի տևողությունը որոշվում է այսպես՝ տասը օր ցանկացած կորցրած կգ-ի համար։ Խնդիրն է՝ չվերադառնալ սկզբնական քաշին: Դուք կարող եք ցանկացած սննդամթերք առաջին երկու փուլերից միասին օգտագործել, ինչպես նաև ավելացնել սահմանափակ քանակությամբ ճարպեր և ածխաջրեր.
• Մրգեր, հատապտուղներ կամ սեխ (100 գ)․ միջին չափի խնձոր, նարինջ, տանձ, դեղձ, նեկտար կամ երկու կիվի, սալոր կամ ծիրան։
• Օրական երկու կտոր ամբողջական հացահատիկի հաց
• Պանիր՝ օրական 40 գ
• Օսլա պարունակող արտադրանք՝ 225 գ մեկ օրում. արիշտա, եգիպտացորեն, լոբի, բրինձ կամ կարտոֆիլ
• Միս. շաբաթը մեկ կամ երկու անգամ
• Շաբաթը երկու անգամ կարող եք կազմակերպել տոնական ընթրիք․ խորտիկ, հիմնական ուտեստ, մի բաժակ գինի և աղանդեր: Շաբաթը մեկ օր պետք է լինի սպիտակուցների օր (հարձակման սխեմայով):
• Ֆիզիկական գործունեությունը` 25 րոպե:

4. Կայունացում
Սա վերջնական փուլն է, որն օգնում է պահպանելու «ճիշտ» քաշը: Դիետայի համար ոչ մի կոշտ սահմանափակումներ չկան, սակայն անհրաժեշտ է հետևել մի քանի սկզբունքների.
• Սննդակարգի համար անհրաժեշտ է հաստատող փուլից ապրանքներ օգտագործել
• Շաբաթական մեկ անգամ պահպանել սպիտակուցային օրը
• Քայլել օրական առնվազն 20-30 րոպե
• Խմել 1.5 լիտր ջուր
Վերջին փուլը ներառում է փոքր լրացումներով 100 տեսակի մթերքների հաջորդական օգտագործում՝ ըստ սննդակարգի ցուցումների։
Ճաշացանկ՝ նախնական փուլերի համար
Հարձակում
Նախաճաշ. յուղազրկված կաթնաշոռ՝ դարչինով, սուրճ կամ թեյ, ջուր: Թեյի և սուրճի մեջ կարող եք ավելացնել ցածր յուղայնությամբ կաթ և շաքարի փոխարինող:
Ճաշ` տապակած հավի կրծքամիս, արիշտա արգանակով, դիետիկ ժելատին, սառույցով թեյ:
Ընթրիք` սթեյք և ծովախեցգետին, դիետիկ ժելատին, սուրճ կամ թեյ, ջուր:
Այլընտրանք
Նախաճաշ. երեք ձու, լոլիկ, սուրճ, ջուր:
Ճաշ. տապակած հավ և աղցան ֆրանսիական սոուսով, հունական յոգուրտով, սառույցով թեյ։
Ընթրիք. խորոված սաղմոնի ֆիլե, բրոկոլի և ծաղկակաղամբ, դիետիկ ժելատին, սուրճ, թեյ, ջուր:
Կայունացում
Նախաճաշ. երեք ձվով ձվածեղ, պանիր (40 գ) և սպանախ, սուրճ, ջուր։
Ճաշ. հնդկահավի մսի երկու կտոր ամբողջական հացահատիկի հացով, 80 գ կաթնաշոռով, սառույցով թեյ:
Ընթրիք. տապակած Խոզի միս և ցուկկինի, փոքր խնձոր, սուրճ առանց կոֆեինի, ջուր:
Դյուկանի դիետայի արդյունավետությունը
Ոչ մի դիետա ինքնին չի ապահովում քաշի կորստի երկարատև ազդեցությունը, և բացի այդ՝ մարդիկ վերադառնում են նախկին քաշին և երբեմն նույնիսկ ավելիին։ Անհրաժեշտ քաշի հասնելու և առողջության ու լավ ֆիզիկական վիճակի պահպանման անվտանգ և արդյունավետ միջոցն անհրաժեշտ է ընտրել մասնագետների օգնությամբ՝ ճիշտ կազմակերպելով օրվա ռեժիմը և սննդակարգը։
Դյուկանի դիետայի վնասները
Դիետան ենթադրաբար հարմար է 18 տարեկանից բարձր առողջ մարդկանց համար: Մեթոդը խորհուրդ չի տրվում ստամոքս-աղիքային տրակտի, նյութափոխանակության խանգարումների, հորմոնալ խանգարումների, հղիության, կրծքով կերակրման դեպքում:
Դիետան ունի ցածր ածխաջրերով հարուստ դիետաներին բնորոշ բոլոր թերությունները, ինչպես նաև մի քանի հատուկ կողմնակի բարդություննե
 
ր, քանի որ շատ օգտակար սննդամթերքներ բացառված են սննդակարգից։
Արագ քաշի կորուստ
• Հիմնական բացասական կողմը արագ քաշի կորուստն է, որն ըստ բրիտանացի սննդային փորձագետների՝ կարող է վնաս հասցնել առողջությանը
• Նախնական փուլում քաշի կորուստը տեղի է ունենում ջրազրկման պատճառով
• Դիետան հավասարակշռված չէ, այնպես որ հարկավոր է լրացուցիչ վիտամիններ ստանալ
• Անհրաժեշտ է հիշել ջրի ամենօրյա ցուցանիշի և վարսակի պարտադիր օգտագործման մասին` մանրաթելերի նվազագույն քանակն ապահովելու համար
• Հիվանդությունների զարգացում
Վիտամինների բացակայության և օգտակար տարրեր չստանալու պատճառով դիետան կարող է հրահրել՝
• Օստեոպորոզ
• Մարսողական համակարգի հետ կապված խնդիրներ
• Սրտանոթային հիվանդություններ
• Հորմոնալ խախտումներ
• Նյարդային համակարգի խանգարումներ
Սննդակարգի փոփոխման ժամանակ հնարավոր է ցավոտ վիճակ, որը բնորոշ է մեծ քանակությամբ սպիտակուց ունեցող դիետաների նախնական փուլին: Վատ ինքնազգացողության պատճառը նյութափոխանակության փոփոխությունն է, քանի որ մարմինը վերակառուցվում է՝ ճարպերից և սպիտակուցներից էներգիա ստանալու համար: Մի քանի օրվա ընթացքում զգացվում է հոգնածություն, քաղց և ծարավ, ինչպես նաև ուշադրության, քնի, տրամադրության փոփոխություններ, գլխացավ, մարսողական համակարգի խանգարումներ և տախիկարդիայի հետ կապված խնդիրներ:
Ըստ գիտնականների՝ այս սննդի ռեժիմից հրաժարումը հետագայում կարող է հանգեցնել առողջական խնդիրների: Եվ քանի որ դիետան սահմանափակ է, ժամանակի ընթացքում մարդկանց մեծամասնությունը դադարում է ուտել ըստ պլանի, այն դառնում է ձանձրալի և անհարմար։
Փաստերը Դյուկանի դիետայի մասին.
Դրական
• Դյուկանի մեթոդն օգնում է նիհարելու
առաջին երկու շաբաթների ընթացքում,
• Ստիպված չեք հաշվել կալորիաները,
• Կարող եք ուտել թույլատրելի մթերքներ՝ առանց սահմանափակումների,
• Մեծ քանակությամբ սպիտակուցներն օգնում են հաղթահարելու քաղցի զգացողությունը և ավելի քիչ ուտելու,
• Դիետան թույլ է տալիս զբաղվել պարտադիր ֆիզիկական գործունեությամբ,
Բացասական
• Քաշի արագ կորուստը տեղի է ունենում մարմնի ջրազրկման պատճառով,
• Մթերքների ցանկը սահմանափակ է, ուստի օրգանիզմը չի ստանում անհրաժեշտ սննդանյութեր,
• Սպիտակուցային օրերին սննդակարգում բանջարեղեն չկա, ածխաջրերի քանակը սահմանափակ է,
• Սննդակարգում առկա մանրաթելերի քանակը ամենօրյա նորմայից ցածր է` անհրաժեշտ 25-38 գ-ի փոխարեն՝ 5 գ,
• Գիտական հաստատումներ չկան, որ նման դիետան հանգեցնում է կայուն քաշի կորստի,
• Չկան տվյալներ, որ դիետան ապագայում չի անդրադառնա առողջության վրա։

Աղբյուրը
 
 
 
 
Ինչու է մանդարինը օգտակար, 10 գիտական փաստ մանդարինի մասին

Ինչու է մանդարինը օգտակար, 10 գիտական փաստ մանդարինի մասին

Մանդարինը աճում է փոքր մշտադալար ծառի վրա: Հասունանում է նոյեմբեր-դեկտեմբեր ամիսներին, այնպես որ անգլալեզու երկրներում պտուղը կոչվում է «Սուրբ Ծննդյան նարինջ»:

Արմավի օգտակար և վնասակար հատկությունները, 8 գիտական փաստ

Արմավի օգտակար և վնասակար հատկությունները, 8 գիտական փաստ

Արմավը արմավենու պտուղն է, աճում է արևադարձային տարածքներում

9 գիտական փաստ կակաոյի օգտակարության և վնասակարության մասին

9 գիտական փաստ կակաոյի օգտակարության և վնասակարության մասին

Կակաոն ստանում են հատիկներն աղալով, որոնցից ճարպերը հեռացվում են: Արդյունքում ստացված յուղն օգտագործվում է նաև խոհարարության և կոսմետոլոգիայի մեջ:

Ինչպե՞ս են գեներն ազդում սննդի համի վրա, և հնարավո՞ր է փոխել սննդի հանդեպ համային ընկալումը 

Ինչպե՞ս են գեներն ազդում սննդի համի վրա, և հնարավո՞ր է փոխել սննդի հանդեպ համային ընկալումը 

Մինչև վերջերս վստահ էինք, որ սննդի հանդեպ նախասիրությունը հիմնականում կախված է դաստիարակությունից և այն միջավայրից, որում մենք մեծացել ենք: