Ավելի հաճախ մանգո ուտելու  7 պատճառ 

Ավելի հաճախ մանգո ուտելու  7 պատճառ 
Այս հյութալի միրգը դադարել է էկզոտիկ լինելուց և վաճառվում է գրեթե ցանկացած սուպերմարկետում: Այս հոդվածում ներկայացված է, թե որքան օգտակար է այն առողջության ու գեղեցկության համար։   
1. Մանգոն կարգավորում է մարսողությունը 
Մեկ մանգոն պարունակում է օրական անհրաժեշտ մանրաթելերի 20 -ը: 2018 թ.-ին մի խումբ գիտնականներ փորձեր անցկացրեցին  մանգոյի՝ ստամոքսի և աղիքների վրա ունեցած ազդեցության շուրջ: Փորձարկման մասնակիցները գանգատվում էին քրոնիկ փորկապությունից, և չորս շաբաթ շարունակ պետք է ամեն օր մեկ մանգո ուտեին։ Ուսումնասիրության արդյունքները ցույց են տվել, որ հարցվածների մարսողությունը զգալիորեն բարելավվել է մրգերում պարունակվող մանրաթելերի շնորհիվ: Հետաքրքիր է, որ պտղի տերևներն ունեն հակառակ հատկություններ: Սննդառության մասնագետները խորհուրդ են տալիս օգտագործել տերևներով պատրաստված թուրմը՝ աղիքների միկրոֆլորայի բարելավման համար։ 
Ընթերցեք նաև՝ Ի՞նչպես պատրաստել առողջ սնունդ
2. Մանգոն ամրացնում է դիմադրողականությունը 
100 գրամ մանգոն պարունակում է 36 միլիգրամ վիտամին C (համեմատության համար՝ կիտրոնի հյութում այն կազմում է մոտ 39 միլիգրամ): Այս նյութն ամրացնում է իմունային համակարգը և օրգանիզմը պաշտպանում է վիրուսներից և մանրէներից: Վիտամին C-ն ուժեղացնում է անոթները՝ ավելացնելով դրանց առաձգականությունը, նպաստում է երկաթի կլանմանը և բջիջների աճին, կարգավորում է արյան ձևավորման գործընթացները: Ասկորբինաթթուն հզոր հակաօքսիդիչ է, որն արագացնում է բուժիչ գործընթացները: 
3. Մանգոն բարելավում է տեսողությունը 
Բաց նարնջագույն երանգը հաստատում է մեծ թվով կարոտենոիդների առկայությունը պտուղում։ Դրանք գրեթե հինգ անգամ ավելին են, քան մանդարինում: Մրգերը պարունակում են նաև վիտամին A (Retinol), որը մարմնի բջիջները պաշտպանում է շրջակա միջավայրի վնասակար հետևանքներից և օգտակար է տեսողության  համար: 
4. Մանգոն գեղեցիկ է դարձնում մաշկը և մազերը 
Վիտամին C-ն նպաստում է կոլագենի զարգացմանը, որը պատասխանատու է մաշկի և մազերի առաձգականության համար: Երկաթի ճիշտ կլանումը բջիջների ակտիվ աճի կարևոր գործոն է․ մազերը դառնում են ավելի երկար և ուժեղ: Որոշ հետազոտողներ պնդում են, որ մանգոն պարունակում է հզոր սննդանյութեր ծերացման դեմ, ներառյալ վիտամինները D, E, B և ցինկ, երկաթ, կալցիում: Մանգոյի քաղվածքները հաճախ օգտագործվում են դիմակներ պատրաստելու համար։ 
5. Մանգոն պայքարում է բորբոքումների դեմ Միջնադարյան Իսպանիայում մանգոն օգտագործվել է լնդախտի բուժման համար։ Մրգի կանոնավոր օգտագործումը օգնում է նվազեցնելու բորբոքումը։ Միրգը օգտագործում են երիկամների հիվանդության, պիելոնեֆրիտի և միզաքարային հիվանդությունների դեպքում: Մրգերի հակասեպտիկ հատկությունները օգտագործվում են ատամների հիվանդությունները և լնդերը կանխելու համար: Բայց ամեն ինչ միանշանակ չէ. մանգոն պարունակում է շաքար, որը նպաստում է էմալի ոչնչացմանը, այդ իսկ պատճառով պետք է ուտելուց հետո մաքրել ատամները։ 
6. Մանգոն օգնում է ծանր հիվանդությունների կանխարգելմանը և բուժմանը 
Ըստ 2016  թ.-ին կենդանիների վրա արված հետազոտությունների  մանգոն պարունակում է մանգիֆերին՝ իր տերևների և կեղևի մեջ: Այն նվազեցնում է բորբոքային գործընթացները, ինչպես նաև պաշտպանում է սրտանոթային հիվանդություններից և ճնշում է որոշ տեսակի ուռուցքների աճը, ուստի կարելի է խորհուրդ տալ քաղցկեղի բուժման համար: Կալիումը, որը մեկ մանգոյի մեջ առկա է մոտավորապես 560 միլիգրամ, ստեղծում է լրացուցիչ պաշտպանություն սրտանոթային համակարգի համար: 
7. Մանգոն ամրացնում է նյարդերը և հիշողությունը 
Մանգոն պարունակում է բուսական էնդորֆիններ` նյութեր, որոնք բարելավում են տրամադրությունը: Նրանք նաև ակտիվացնում են մտավոր գործընթացը։ Մրգերը շատ վիտամին B6 են պարունակում։ Վերջինս օգնում է տեղեկատվության փոխանցմանը նեյրոնների միջև: Նրանք նաև նպաստում են քնի և տրամադրության կարգավորմանը: Մրգերը կարող են ծառայել որպես հակադեպրեսանտ, նվազեցնել քրոնիկ սթրեսի հետևանքները: 
Ում չի կարելի մանգո ուտել
Արևադարձային պտուղը կարող է առաջացնել ալերգիա, հատկապես մինչև երեք տարեկան երեխաների մոտ: Հաճախ ալերգենը առկա է մանգոյի կեղևում ոչ թե պտղամսում, ուստի ավելի լավ է այն մաքրել ձեռնոցներով: Չհասունացած պտուղները կարող են գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը և հանգեցնել կոլիկների առաջացման և գաստրիտի: Բացի այդ, մանգոն պարունակում է շատ շաքար, ուստի այն քիչ է պետք օգտագործել, եթե ունեք ավելորդ քաշի խնդիր, շաքարախտ և արյան շաքարի մակարդակի հետ կապված այլ խնդիրներ: Չորացրած մրգերը լավ այլընտրանք են. դրանք 80 գրամում պարունակում են 300 կալորիա, իսկ նույն քաշով հասած մանգոն պարունակում է 53 կալորիա:
 
Աղյուրը
Ինչու է մանդարինը օգտակար, 10 գիտական փաստ մանդարինի մասին

Ինչու է մանդարինը օգտակար, 10 գիտական փաստ մանդարինի մասին

Մանդարինը աճում է փոքր մշտադալար ծառի վրա: Հասունանում է նոյեմբեր-դեկտեմբեր ամիսներին, այնպես որ անգլալեզու երկրներում պտուղը կոչվում է «Սուրբ Ծննդյան նարինջ»:

Արմավի օգտակար և վնասակար հատկությունները, 8 գիտական փաստ

Արմավի օգտակար և վնասակար հատկությունները, 8 գիտական փաստ

Արմավը արմավենու պտուղն է, աճում է արևադարձային տարածքներում

9 գիտական փաստ կակաոյի օգտակարության և վնասակարության մասին

9 գիտական փաստ կակաոյի օգտակարության և վնասակարության մասին

Կակաոն ստանում են հատիկներն աղալով, որոնցից ճարպերը հեռացվում են: Արդյունքում ստացված յուղն օգտագործվում է նաև խոհարարության և կոսմետոլոգիայի մեջ:

Դյուկանի դիետա. գիտական փաստեր ռիսկերի և օգտավետության մասին

Դյուկանի դիետա. գիտական փաստեր ռիսկերի և օգտավետության մասին

Դյուկանի դիետան քաշի կորստի խթանման մեթոդներից մեկն է