Խոլեստերինի վերաբերյալ միամիտ, բայց կարևոր հարցերի 21 պատասխան

Խոլեստերինի վերաբերյալ միամիտ, բայց կարևոր հարցերի 21 պատասխան 
1. Ի՞նչ է խոլեստերինը  
Խոլեստերինը օրգանական միացություն է, որը նման է մոմի:  Մոտավորապես այսպես է այս բառը թարգմանվում հունարենից՝ կոշտացած մաղձ: Ձեր մարմնում առկա է նման  նյութ և նրանից անհնար է ազատվել: 
2. Արդյո՞ք միայն մարդիկ ունեն խոլեստերին 
Ոչ միայն. այս բնական ճարպը արտադրվում է բոլոր կենդանիների մոտ, բայց բացակայում է բույսերի և սնկերի մոտ։ 
3. Որտեղի՞ց է այն առաջանում 
Մարմնի համար անհրաժեշտ ամբողջ խոլեստերինը արտադրվում է լյարդում: Բայց դա կարող է նաև այլ կերպ առաջանալ`սննդի միջոցով: Օրինակ, եթե սիրում եք սթեյք կամ քյաբաբ, պատրաստ եղեք, որ հավի, խոզի մսի կամ, ասենք, ձկան խոլեստերինը նույնպես կդառնա ձերը` լրացնելով ձեր անձնական պահուստները: Կաթը, սերուցքը, թթվասերը, ձուն  նույնպես պարունակում են խոլեստերին: 
4. Խոլեստերինը վնասակար է 
Եթե խոլեստերին չլիներ, մենք էլ չէինք լինի: Գոնե այն ձևով, որին մենք սովոր ենք։ Խոլեստերինը մարմնի ամենակարևոր «շինանյութն» է: Նա ակտիվորեն մասնակցում է բոլոր օրգանների և հյուսվածքների՝ նյարդերի, մկանների, մաշկի, թոքերի, սրտի բջիջների ստեղծմանը: Ուղեղը սովորաբար պարունակում է մարմնի խոլեստերինի ընդհանուր պաշարների 25 % -ը, և դա արդարացված է։ Այն անհրաժեշտ է բազմաթիվ նյարդային բջիջների աճի և զարգացման համար: 
5. Բայց եթե խոլեստերինը անհրաժեշտ է և օգտակար, ինչու ենք մենք անհանգստանում:  
Քանի որ նորմալ չափաբաժիններով օգտակար և նույնիսկ կենսական նշանակություն ունեցող նյութերը դառնում են  թունավոր, եթե ավելորդ են լինում: Եթե մարմնում չափազանց շատ խոլեստերին կա, այն սկսում է կուտակվել արյան անոթների պատերին`ստեղծելով այսպես կոչված աթերոսկլերոտիկ տախտակներ: Անոթները նեղանում են, քիչ արյուն է մտնում օրգաններ և հյուսվածքներ, և նրանք ավելի քիչ սնուցում և թթվածին են ստանում: Այս ամենը կարող է հանգեցնել առավել տհաճ հետևանքների: Ներառյալ այն տարբերակը, որ նեղացված անոթում առաջանում է թրոմբ, որն ամբողջությամբ արգելափակում է արյան հոսքը: Սա կարող է ինսուլտ առաջացնել:  
6. Ո՞ր դեպքում է խոլեստերինի  քանակը համարվում շատ   
Խոլեստերինի  մակարդակը համարվում է բարձր, եթե արյան մեջ դրա ընդհանուր կոնցենտրացիան գերազանցում է 200 մգ/դլ, կամ 5 մմոլ/լ: Այնուամենայնիվ, կա մի կարևոր կետ. խոլեստերինը պայմանականորեն բաժանվում է երկու տեսակի` լավ և վատ: 
7. Ի՞նչ է «լավ» և «վատ» խոլեստերինը: Մեկ անգամ ևս շեշտում ենք՝ այս գնահատող նշանակումները պայմանական են: Թե՛ «լավ», թե՛ «վատ» խոլեստերինը նույն նյութն են:  Խոլեստերինը չի կարող արյան մեջ լինել մաքուր տեսքով: Այն օրգաններին և հյուսվածքներին հասցնելու համար մարմինը կատարում է հետևյալ հնարքը. այն խոլեստերինը համատեղում է մեկ ամբողջությամբ՝ ճարպերի և սպիտակուցների հետ: Այս միացությունները կոչվում են լիպոպրոտեիդներ: Հենց դրանք (ավելի ճիշտ` դրանց կազմը) որոշում են խոլեստերինի «լավ», կամ «վատ» լինելը: 
8. Հնարավո՞ր է որոշել, թե որքան է «լավ» և «վատ» խոլեստերինը արյան մեջ: Համապատասխան արյան ստուգումը ցույց է տալիս ոչ միայն ընդհանուր խոլեստերինի մակարդակը, այլ նաև դրա տեսակները: 
9. «Վատ» խոլեստերինի ո՞ր մակարդակն է բարձր համարվում: Վերին սահմանը 190 մգ / դլ է (4,5 մմոլ / լ): Եթե արյան մեջ «վատ» խոլեստերինի պարունակությունն ավելի բարձր է, դա վտանգավոր ախտանիշ է, որը մեծացնում է սրտի կաթվածի և սրտանոթային այլ խնդիրների ռիսկը: «Լավ» խոլեստերինի դեպքում իրավիճակը բոլորովին հակառակն է. որքան շատ, այնքան լավ: Այն ունի վտանգավոր ստորին սահման ՝ 40 մգ / դլ (1 մմոլ / լ): Եթե ցածր խտությամբ լիպոպրոտեիֆների մակարդակ ցածր է, ապա դրանք կրկին խոսում են սրտի և արյան անոթների մեծ ռիսկի մասին: 
10. Կա՞ն ախտանիշներ, որոնք առաջանում են բարձր մակարդակով խոլեստերինի դեպքում: Ոչ, շատ դեպքերում բարձր խոլեստերինը ոչ մի կերպ չի արտահայտվում, մինչև տեղի չի ունենում ինսուլտ կամ ինֆարկտ: Միայն որոշ մարդկանց մոտ մաշկի վրա երբեմն առաջանում են դեղնավուն հետքեր` քսանտոմաներ: Դրանք ներկայացնում են մաշկի խոլեստերինով հարուստ կուտակումներ և կարող են ծառայել որպես դրա բարձր մակարդակի անուղղակի հաստատում: 
11. Ինչպե՞ս կարող եմ իմանալ, որ բարձր խոլեստերին ունեմ 
Արյան ստուգման միջոցով: 
Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ամերիկյան կենտրոնը խորհուրդ է տալիս դա անել առնվազն 4-6 տարին մեկ: 
12. Խոլեստերինը բարձրանո՞ւմ է, եթե  շատ ենք  օգտագործում յուղոտ սնունդ 
Կարևոր է, թե ճարպի ինչ տեսակ եք ուտում:
Հայտնի է, որ արյան մեջ «վատ» խոլեստերինի մակարդակը բարձրանում է՝ օգտագործելով. 
•հագեցած ճարպեր՝ հիմնականում կենդանական ծագման արտադրանքներ՝ 
 ճարպոտ միս, խոզի ճարպ, կարագ, թթվասեր, պանիր, 
• տրանս ճարպեր՝ արագ սնունդ, խանութի թխվածքներ, կիսաֆաբրիկատներ: 
13. Հավի ձվից  «վատ» խոլեստերինի մակարդակը կբարձրանա՞ 
Պարտադիր չէ։ 
Այո, հավի ձվում իսկապես շատ խոլեստերին կա: Այնուամենայնիվ, երբ այն անցնում է արյան մեջ, այն կարող է վերափոխվել ինչպես «վատ», այնպես էլ «լավ» ձևերի: Ամեն ինչ կախված է նրանից, թե կոնկրետ ինչով եք այն կերել: 
14. Եթե  բուսական յուղի շշի վրա գրված է «0% խոլեստերին», կարո՞ղ ենք հավատալ դրան:  
Այո՛, բուսական սննդի մեջ խոլեստերին չկա: 
15. Իսկ երբ այլ մթերքներ վրա նշվում է «ցածր խոլեստերին», արդյո՞ք դրանք անվտանգ են: 
Դեր է խաղում ոչ այնքան խոլեստերինը, որքան շրջապատը: «Ցածր խոլեստերին» պիտակով սնունդը կարող է պարունակել հագեցած ճարպեր, որոնք բարձրացնում են արյան LDL մակարդակը: 
16. Խոլեստերինը ազդո՞ւմ է քաշի ավելացման վրա:  
Այստեղ, ավելի շուտ, մենք խոսում ենք անուղղակի կապի մասին: Ինչքան շատ հագեցած և տրանս ճարպեր եք ուտում, այնքան բարձր է ձեր խոլեստերինի մակարդակը և, միևնույն ժամանակ, կալորիաների ընդունումը: Վերջինիս հետևանքը ավելորդ քաշն է: 
17. Ի՞նչն է, բացի սննդից, ազդում «վատ» խոլեստերինի վրա  
Հագեցած և տրանս ճարպերով հարուստ դիետան բարձր խոլեստերինի ամենատարածված պատճառն է: Այնուամենայնիվ, կան նաև այլ գործոններ: 
• ավելորդ քաշ կամ գիրություն 
• նստակյաց ապրելակերպ 
• 2-րդ կարգի շաքարային դիաբետ 
• հիպոթիրեոզ (վահանաձև գեղձի անբավարար աշխատանք) 
• տարիքը կանանց շրջանում՝ դաշտանադադարից հետո 
• քրոնիկ երիկամային անբավարարություն 
• հիպերխոլեստերոլեմիա՝ ժառանգական խանգարում է, որի դեպքում LDL- խոլեստերինը դուրս է գալիս արյունից պակաս ակտիվ, քան անհրաժեշտ է: 
18. Որքա՞ն հաճախ պետք է ստուգվի իմ խոլեստերինի մակարդակը: 
Դա կախված է մի շարք տվյալներից՝ ձեր տարիքից, հիվանդության պատմությունից, ռիսկի լրացուցիչ գործոններից (դրանք թվարկված են վերոնշյալ պարբերության մեջ): Հետևաբար,  բժիշկը պետք է որոշի ձեր  խոլեստերինի  թեստի հանձնման հաճախականությունը: 
19. Ի՞նչ անել, եթե խոլեստերինի բարձր մակարդակ հայտնաբերվի  
Նախ խորհրդակցեք թերապևտի կամ ձեզ  վերահսկող այլ բժշկի հետ: Կարող է լինել այնպես, որ ձեր խոլեստերինի մակարդակը նորմայից փոքր-ինչ բարձր լինի, բայց ռիսկի այլ գործոններ չլինեն։ Այս իրավիճակը նորմալ է համարվում և չի պահանջում բուժում: 
20. Ուրեմն հնարավո՞ր է առանց դեղորայքի 
Ոչ միշտ։ Դեղորայք ընդունելու  կամ չընդունելու մասին որոշումը կայացնում է բժիշկը: Բժիշկը հաշվի է առնում արյան մեջ խոլեստերինի առկա մակարդակը, ինչպես նաև ուղեկցող հիվանդությունները: Եթե նյութի քանակը մեծ է, ձեզ համար նշանակվելու են «ստատիններ» կոչվող դեղեր. դրանք կօգնեն հեռացնելու LDL- խոլեստերինը մարմնից: 
21. Որքա՞ն արագ կնվազի խոլեստերինը 
Բարեբախտաբար, բարձր խոլեստերինը հեշտությամբ կարգավորվող պայման է: Եթե փոխեք ձեր կենսակերպը, հետևեք բժշկի խորհուրդներին և սկսեք անհրաժեշտ դեղեր ընդունել, մի քանի շաբաթվա ընթացքում խոլեստերինը կվերադառնա նորմայի սահմաններին:
 
Աղբյուրը
Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: