Սնունդը՝ ենթաստամոքսային գեղձի համար 

Սնունդը՝ ենթաստամոքսային գեղձի համար 
Ենթաստամոքսային գեղձը մարսողական համակարգի կառուցվածքի մաս կազմող օրգան է, որն ունի արտաքին և ներքին սեկրետոր գործառույթ: Արտաքին սեկրեցումը դրսևորվում է մարսողական ֆերմենտներ պարունակող հյութի արտազատման մեջ: Ինչ վերաբերում է ներքին սեկրեցիայի գործառույթներին, դրանք դրսևորվում են ինսուլին և գլյուկագոն հորմոնների արտադրության մեջ, որոնք պատասխանատու են մարմնում շաքարի կարգավորման համար: Ինսուլինը իջեցնում է արյան մեջ շաքարը, մինչդեռ գլյուկագոնը մեծացնում է այն:  
Առողջ սնունդ՝ ենթաստամոքսային գեղձի համար  
Որպեսզի ենթաստամոքսային գեղձը միշտ առողջ լինի և նորմալ գործի, դրա համար անհրաժեշտ են հետևյալ մթերքները. 
Բրոկկոլի 
Լավ հակաօքսիդիչ է: Պարունակում է այնպիսի նյութեր, ինչպիսիք են՝ կալցիումը, մագնեզիումը, ֆոսֆորը, B և C վիտամինները: Բացի այդ, այն պարունակում է ֆոլաթթու և բետա-կարոտին: Բրոկկոլին ունի հակաուռուցքային հատկություններ և մանրաթելերի հիանալի աղբյուր է: 
 Կիվին հարուստ է կալիումով, մագնեզիումով, ֆոսֆորով և C վիտամինով: Մասնակցում է ենթաստամոքսային գեղձի հյութի սինթեզին: 
 Կորեկը պարունակում է կարևոր տարրեր և B խմբի վիտամիններ: Մասնակցում է ինսուլինի նյութափոխանակությանը: 
Խնձորը հարուստ է պեկտինով, որը կարող է մաքրել թունավոր նյութերը: Բարելավում է մարսողությունը: 
Սպիտակ կաղամբ 
Այն պարունակում է ֆոլաթթու, վիտամին C և յոդ: Այն կարգավորող ազդեցություն ունի գեղձի աշխատանքի համար։ 
Նարինջ 
Ներքին հակասեպտիկ է: Պարունակում է A, B և C վիտամիններ, ինչպես նաև կալիում, կալցիում և փոքր քանակությամբ ռուբիդիում, որը պատասխանատու է ինսուլինի սեկրեցիայի համար: 
Ծովակաղամբը պարունակում է կալիում, յոդ, երկաթ և կալցիում: Բարելավում է մարսողությունը:  
Ընկույզը պարունակում է մեծ քանակությամբ պոլիոհամակարգային թթուներ, որոնք անհրաժեշտ են ենթաստամոքսային գեղձի սինթեզի համար:  
Դառը շոկոլադ. այն մարսողական խթանիչ է: Բարձրացնում է գեղձի գործունեությունը, բայց միայն իր մաքուր տեսքով, առանց շաքարի ավելացման:  
Սոխը պարունակում է նյութեր, որոնք բարենպաստ ազդեցություն ունեն գեղձի վրա: 
Ընդհանուր խորհուրդներ 
Քրոնիկ հոգնածությունը տարածված է ենթաստամոքսային գեղձի դիսֆունկցիայի դեպքերում: Այն կապված է արյան մեջ շաքարի մակարդակի տատանումների հետ: Դա կանխելու համար հարկավոր է.  
1 պահպանել օրվա ռեժիմը 
2 ակտիվ կենսակերպ վարել 
3 ավելի հաճախ լինել մաքուր օդում, 
4 և ամենակարևորը՝  օգտագործել սոխ ցանկացած ձևով: Ի վերջո, 100 գրամ սոխի օգտագործումը փոխարինում է 40 միավոր ինսուլինին:
 
Աղբյուրը
Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: