Բրոմ․ պահանջը և ազդեցությունն օրգանիզմի վրա

Բրոմ․ պահանջը և ազդեցությունն օրգանիզմի վրա

Բրոմի մասին տարածված մի միֆ կա, որի համաձայն զորամասերում այն ավելացնում են զինծառայողների սննդում՝ նրանց պոտենցիան նվազեցնելու նպատակով։ Բրոմը կարևոր դեր է խաղում մարդու օրգանիզմում և բնավ էլ չի նվազեցնում պոտենցիան։

Մարդն այն ստանում է սննդի միջոցով, և օրգանիզմում կենտրոնացած է հիմնականում հիպոֆիզում, արյան մեջ, մկանային հյուսվածքում, վահանաձև գեղձում։ Օրգանիզմից հեռանում է մեզի և քրտինքի միջոցով։

Ի՞նչ դեր է խաղում օրգանիզմում

Բրոմը, լինելով յոդի ինհիբիտոր, մասնակցում է վահանաձև գեղձի աշխատանքի կարգավորմանը։

Կարևոր դեր է խաղում ածխաջրային և ճարպային փոխանակության գործում, քանի որ նպաստում է լիպազի և ամիլազի սինթեզին (ճարպերի և ածխաջրերի ճեղքման համար պատասխանատու ֆերմենտներ)։

Մասնակցում է կենտրոնական նյարդային համակարգի աշխատանքին։

Բրոմ պարունակող սննդամթերքներ

Ամենից շատ պարունակվում է հետևյալ մթերքներում՝

  • ծովային կաղամբ և ծովաձուկ, 
  • ընկուզեղեն՝ պնդուկ, նուշ, գետնանուշ, հունական ընկույզ, 
  • լոբազգիներ՝ լոբի, ոլոռ, 
  • հացահատիկային բույսեր՝ հացահատիկ և վարսակաձավար, 
  • կաթնամթերք և կաթ։ 

Բրոմի պակաս

Ճիշտ սնվելու դեպքում բրոմի պակաս չի առաջանում։ Անբավարարության հիմնական ախտանշաններն են՝ անքնություն, թուլություն, դյուրագրգռություն, նյարդային համակարգի և օրգանիզմում այլ խանգարումներ։ Պակասը լրացվում է բրոմով հարուստ մթերքներ ուտելով և բրոմ պարունակող վիտամինային կոմպլեքս օգտագործելով։

Շամպայն․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Շամպայն․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ֆրանսիայի մի շարք ծննդատներում ծննդկանին մի փոքր շամպայն են հյուրասիրում երկունքի ցավը մեղմելու նպատակով, իսկ ծննդաբերությունից հետո այն խորհուրդ են տալիս խմել ուժերը վերականգնելո․․․

Լորի ձու․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Լորի ձու․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Լորի ձուն դիետիկ սննդամթերք է, անհրաժեշտ է երեխայի օրգանզիմի բնականոն զարգացման համար, ինչպես նաև հետվիրահատական շրջանում վերականգնվելու համար․․․

Գլինտվեյն․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Գլինտվեյն․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Գլինտվեյնի օգտակարությունն անվիճելի է։ Այն ամոքիչ հրաշալի միջոց է գրիպի, բրոնխիտի, մրսածության, թոքաբորբի և այլ խնդիրների դեպքում...

Սերուցքային կարագ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Սերուցքային կարագ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Սերուցքային կարագը պատրաստվում է կովի անարատ կաթից, ընդ որում` միայն 82,5 %  յուղայնությամբ սերուցքից։ Ավելի ցածր տոկոսայնության դեպքում այն սերուցքային չի համարվում...