Բրոմ․ պահանջը և ազդեցությունն օրգանիզմի վրա

Բրոմի մասին տարածված մի միֆ կա, որի համաձայն զորամասերում այն ավելացնում են զինծառայողների սննդում՝ նրանց պոտենցիան նվազեցնելու նպատակով։ Բրոմը կարևոր դեր է խաղում մարդու օրգանիզմում և բնավ էլ չի նվազեցնում պոտենցիան։
Մարդն այն ստանում է սննդի միջոցով, և օրգանիզմում կենտրոնացած է հիմնականում հիպոֆիզում, արյան մեջ, մկանային հյուսվածքում, վահանաձև գեղձում։ Օրգանիզմից հեռանում է մեզի և քրտինքի միջոցով։
Ի՞նչ դեր է խաղում օրգանիզմում
Բրոմը, լինելով յոդի ինհիբիտոր, մասնակցում է վահանաձև գեղձի աշխատանքի կարգավորմանը։
Կարևոր դեր է խաղում ածխաջրային և ճարպային փոխանակության գործում, քանի որ նպաստում է լիպազի և ամիլազի սինթեզին (ճարպերի և ածխաջրերի ճեղքման համար պատասխանատու ֆերմենտներ)։
Մասնակցում է կենտրոնական նյարդային համակարգի աշխատանքին։
Բրոմ պարունակող սննդամթերքներ
Ամենից շատ պարունակվում է հետևյալ մթերքներում՝
- ծովային կաղամբ և ծովաձուկ,
- ընկուզեղեն՝ պնդուկ, նուշ, գետնանուշ, հունական ընկույզ,
- լոբազգիներ՝ լոբի, ոլոռ,
- հացահատիկային բույսեր՝ հացահատիկ և վարսակաձավար,
- կաթնամթերք և կաթ։
Բրոմի պակաս
Ճիշտ սնվելու դեպքում բրոմի պակաս չի առաջանում։ Անբավարարության հիմնական ախտանշաններն են՝ անքնություն, թուլություն, դյուրագրգռություն, նյարդային համակարգի և օրգանիզմում այլ խանգարումներ։ Պակասը լրացվում է բրոմով հարուստ մթերքներ ուտելով և բրոմ պարունակող վիտամինային կոմպլեքս օգտագործելով։