Ո՞ր մթերքներն են ստիպում ավելի շատ ուտել և գիրանալ

Ո՞ր մթերքներն են ստիպում ավելի շատ ուտել և գիրանալ

Հաճախ կարող եք լսել, որ երբ խոսքը վերաբերում է նիհարելուն և քաշը պահպանելուն, ամենակարևորը կալորիաների ընդհանուր քանակն է, այլ ոչ թե դրանց աղբյուրը։

Կալորիաների քանակը իսկապես որոշում է, թե որքան քաշ եք ավելացնում կամ կորցնում: Բայց առանց հաշվարկների և սահմանափակումների էներգիայի հավասարակշռությունը պահպանելու ունակությունը ուղղակիորեն կախված է նրանից, թե որտեղից եք ստանում սննդարար նյութերը: Սա հստակ ցույց է տվել «Cell Metabolism» գիտական ամսագրում հրապարակված ուսումնասիրությունը:

Գիտնականները կազմել են դիետայի երկու տարբերակ, որոնք նույնական են կալորիաների, շաքարի, ճարպերի, մանրաթելերի և մակրոէլեմենտների քանակով: Դրանցից միայն մեկը բաղկացած էր վերամշակված մթերքներից, իսկ երկրորդը՝ ամբողջական մթերքներից։ Առաջինը ներառում էր պահածոյացված միս, բանջարեղեն և մրգեր, նախաճաշի շիլաներ, նագեթներ և այլ պատրաստի մսային ուտեստներ, որոնք պարզապես պետք է տաքացնել, երշիկեղեն և բեկոն, թխած ապրանքներ՝ սպիտակ հաց, թխվածքաբլիթներ, կրուասաններ, բլիթներ: Լիմոնադը ամենից հաճախ մատուցվում էր որպես ըմպելիք, իսկ անհրաժեշտ քանակությամբ բջջանյութ ստանալու համար այն ավելացնում էին տարբեր ուտեստների կամ խմիչքների մեջ։

Երկրորդ սննդակարգը ներառում էր միս և ձուկ, թարմ կամ շոգեխաշած բանջարեղեն և մրգեր, ընկույզ, ձու և ամբողջական ձավարեղեն: Նույնիսկ նախուտեստների համար մատուցվում էր թարմ միրգ, չամիչ կամ ընկույզ: Այնուհետև գիտնականները հավաքագրել են 20 չափահաս կամավորների և նրանց տրամադրել սննդակարգի յուրաքանչյուր տարբերակ երկու շաբաթվա ընթացքում:

Ընդ որում, վերահսկվում էր միայն սննդի պարունակությունը, սակայն սննդի քանակը մնացել էր մասնակիցների հայեցողությամբ՝ նրանց թույլատրվում էր ուտել այնքան, որքան ցանկանում էին։ Արդյունքում, վերամշակված սննդի խմբի մարդիկ հետևողականորեն կերել են մոտ 508 կկալով ավելի և փորձի ավարտին գիրացել մոտ 1 կգ։ Երկրորդ խմբում իրավիճակը հակառակն էր, չնայած այն բանին, որ նրանք կերել են այնքան, որքան ցանկանում էին, երկու շաբաթ անց նրանք կորցրեցին միջինը 900 գրամ քաշ։

Ինչո՞ւ է վերամշակված սնունդը ստիպում ավելի շատ ուտել և գիրանալ։

Կարելի է մտածել, որ մարդիկ ավելի շատ վերամշակված սնունդ են ուտում պարզապես այն պատճառով, որ այն ավելի համեղ է: Ստուգելու համար, թե արդյոք դա ճիշտ է, գիտնականները մասնակիցներին խնդրել են հարցում կատարել և պարզել են, որ ուտելուց հաճույքի մակարդակը երկու խմբերում էլ նույնն է: Սովի և հագեցվածության մակարդակներում նույնպես տարբերություն չկար։

Այսպիսով, մարդիկ ավելի շատ էին ուտում, ոչ թե այն պատճառով, որ վերամշակված սնունդն ավելի համեղ էր կամ պակաս հագեցած: Այլ ցուցանիշների տարբերությունները ստուգելուց հետո գիտնականները հայտնաբերել են շատ ուտելու և քաշի ավելացման այլ պատճառներ։

• Վերամշակված սնունդն ավելի արագ և հեշտ կարելի է ուտել, ինչն ազդում է դրա ընդունման քանակի վրա:

• Սպիտակուցի կարիքը ստիպում է ավելի շատ ուտել։

• Չլուծվող մանրաթելերն ավելի շատ էներգիա են պահանջում մարսելու համար: Հաշվի առնելով, որ սննդային ողջ խմբում սննդային մանրաթելերի 77%-ը անլուծելի էր, մարդիկ օրական մոտ 330 կկալ-ով ավելի քիչ էներգիա էին ստանում, քան նրանք, ովքեր սնվում էին վերամշակված սննդակարգով: Ինչպե՞ս նվազեցնել վերամշակված սննդի քանակը ձեր սննդակարգում Փորձեք հետևյալ մեթոդները.

• Աշխատավայր տարեք սննդի տարա և պլանավորեք նախուտեստները: Ձեզ հետ ունեցեք լիարժեք ճաշ, մի բուռ ընկույզ և մրգեր, որպեսզի կրճատեք թխվածքաբլիթների, քաղցրի և արագ սննդի օգտագործումը: Պլանավորեք ձեր ճաշացանկը շաբաթվա համար և հանգստյան օրերին գնեք ձեզ անհրաժեշտ բոլոր բաղադրիչները, եթե բազմազբաղ եք:

• Կերեք ավելի շատ միրգ, բանջարեղեն և կանաչի: Եթե ունեք մեծ սառնարան, փորձեք դրանք պահպանել ձմռան համար, որպեսզի հետո թանկ չվճարեք:

• Քիչ օգտվեք արագ սննդի կետերից:

Բաժանորդագրվեք նաև մեր․ Տելեգրամյան ալիքին , Ֆեսբուքյան էջին, Ինստագրամյան էջին, Յութուբյան ալիքին

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ե՞րբ է անհրաժեշտ շտապ օգնություն կանչել

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Յուրաքանչյուր մարդ ժամանակ առ ժամանակ հոգնում է։

Առողջ սովորություններ

Առողջ սովորություններ

Մեծահասակին անհրաժեշտ է 7-9 ժամ քուն

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Սովորաբար սերմնահեղուկը նման է միատարր հեղուկի՝ կաթնագույն սպիտակից մինչև մոխրագույն-դեղնավուն գույնի, հատուկ հոտով: