10 մթերքներ, որոնք առավել շատ են պարունակում ցինկ 

10 մթերքներ, որոնք առավել շատ են պարունակում ցինկ 
Ինչու է անհրաժեշտ ցինկն օրգանիզմին 
Ցինկը անհրաժեշտ է մարդու առողջության համար: Այն մասնակցում է 300 ֆերմենտների սինթեզի կարգին, որոնք  նպաստում են ուղեղի գործունեության կարգավորմանը, բջիջների աճին, նյութափոխանակությանը և մարսողությանը։ Բացի այդ, ցինկը պաշտպանում է սրտանոթային հիվանդություններից, աջակցում է իմունային համակարգին, նպաստում է հյուսվածքների վերականգնմանը, ինչպես նաև բարելավում է տեսողությունը: 
Քանի որ այս նյութը չի կուտակվում օրգանիզմում, տղամարդկանց խորհուրդ է տրվում ամեն օր օգտագործել 11 մգ ցինկ, կանանց` 8 մգ, հղիներին՝ 12 մգ: 
Ցինկի բացակայությունը հանգեցնում է հաճախակի մրսածութան, եղունգների փխրունության և մազաթափության, դյուրագրգռության, վատ կոորդինացիայի և ցանի: Այժմ կներկայացնենք, թե ինչ է պետք ընդգրկել սննդակարգում` այս խնդիրներից խուսափելու համար:  
Ահա, թե որ մթերքներն են առավելագույն  չափով ցինկ պարունակում։ 
1. Ոստրե 
100 գ հում ոստրեն պարունակում է 37,9 մգ ցինկ, և դա ամենօրյա չափաբաժնի 253 %-ն է: Վայրի ոստրեում այն նույնիսկ ավելին է` 90,8 մգ (605 %): Սա ցինկի ամենահարուստ աղբյուրն է։ 
Ոստրեն ցածր կալորիականությամբ սնունդ է՝ լի մի շարք օգտակար նյութերով՝ ներառյալ վիտամին B12-ը։ Ոստրեն ուտում են հում, պահածոյացված կամ խաշած: Այնուամենայնիվ, նշենք, որ հղի կանանց խորհուրդ է տրվում օգտագործել այս մթերքը եփված՝ հնարավոր թունավորումից խուսափելու համար: 
2. Դդմի սերմեր 
Զինկի զգալի քանակ է պարունակվում դդմի սերմերում` 10.3 մգ 100 գ-ի մեջ, օրական չափաբաժնի 69 %-ը: Բացի այդ, կան բազմաթիվ մանրաթելեր, օգտակար ճարպեր, վիտամիններ և հանքանյութեր: Եվ դրանք լի են հակաօքսիդիչներով, բարելավում են շագանակագեղձի և միզապարկի առողջությունը, նվազեցնում արյան շաքարի մակարդակը: 
3. Ծովախեցգետին 
Բավականաչափ ցինկ կա ծովամթերքներում` հատկապես ծովախեցգետնի մեջ: Այսպիսով, 100 գ ծովախեցգետնի մսի մեջ կա 7,6 մգ ցինկ՝ անհրաժեշտ չափաքանակի 51 %-ը: Այս մթերքն օգտակար է նաև դիմադրողականության, սրտի և ուղեղի աշխատանքի համար, քանի որ պարունակում է շատ ճարպաթթուներ՝ օմեգա -3, երկաթ, ռիբոֆլավին և ֆոսֆոր: 
4. Խոզի միս 
Ընդհանրապես՝ կարմիր միսը, ինչպիսիք են՝ տավարի միսը և գառան միսը, բավականին քանակությամբ ցինկ են պարունակում։ Բայց ռեկորդը պատկանում է խոզի մսին: 100 գ խոճկորի մսի մեջ առկա է 4,46-6,3 մգ ցինկ, և դա ամենօրյա նորմայի 42 %-ն է: Բացի դրանից, խոզի միսը պարունակում է սպիտակուց, երկաթ և B խմբի վիտամիններ: Այն նպաստում է ոսկրերի առողջությանը և խթանում է մկանների աճին։ Բայց քանի որ այս մթերքի մեջ առկա է նաև խոլեստերին, օգտագործեք խոզի աղացած միս կամ խոզապուխտ: 
5. Լոբստեր 
Խաշած լոբստերի 100 գ-ը պարունակում է 4 մգ ցինկ, կամ առաջարկվող ամենօրյա չափաբաժնի 36 %-ը: Այս ծովամթերքը նույնպես երկաթի, օմեգա -3 ճարպաթթուների և սպիտակուցների հիանալի աղբյուր է և օգնում է հաղթահարելու դեպրեսիան, անեմիան և վահանաձև գեղձի հիվանդությունները: 
6.Հնդկական ընկույզ 
100 գ հնդկական ընկույզի մեջ կա 5,8 մգ ցինկ, այսինքն՝ անհրաժեշտ օրվա պաշարի 39 %-ը։ Այն կարելի է հենց այդպես ուտել կամ ավելացնել ուտեստներին կամ աղցաններին։ Այն նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը, նվազեցնում է արյան ճնշումը և օգնում խոլեստերինի վերամշակմանը։ 
 7. Ծլեցրած վարսակ 
100 գ վարսակը պարունակում է մոտավորապես 3,64 մգ ցինկ, ինչը ամենօրյա նորմայի 33 %-ն է: Այնուամենայնիվ, շիլաները պարունակում են ֆիթատներ՝ հակաօքսիդանտներ, որոնք միանում են ցինկին և դժվարացնում նրա ձուլումը: Այսպիսով՝ վարսակի սերմերը նախ պետք է ծլեցնել, հետո թրջել կամ խմորել: 
Այն նաև հարուստ աղբյուր է այնպիսի կարևոր նյութերի, ինչպիսիք են՝ մանրաթելերը, մագնեզիումը, կալիումը, ֆոսֆորը, երկաթը և սպիտակուցները: Վարսակը կարգավորում է խոլեստերինի մակարդակը, բարելավում է սրտի և աղիքների առողջությունը և օգնում է նիհարելուն: 
8. Մուգ շոկոլադ 
100 գ 70-85 տոկոսանոց մուգ շոկոլադը պարունակում է 3,3 մգ ցինկ, և սա օրական դոզայի 22 %-ն է: Այն պարունակում է բնական հակաօքսիդանտներ, ինչը նպաստում է անոթների առողջությանը, արյան ճնշման նվազմանը և բարելավում է արյան հոսքը: 
Սակայն շոկոլադը բարձր կալորիականությամբ սնունդ է: Նույն 100 գ-ը պարունակում է 600 կալորիա և շատ շաքար, ուստի արտադրանքը չի կարող ծառայել որպես ցինկի հիմնական աղբյուր: Հետևաբար, օրական 30-60 գ-ից ավելի շոկոլադ պետք չէ ուտել։ 
9. Պանիր
Պանրի բոլոր տեսակները պարունակում են մեծ քանակությամբ ցինկ: Այսպիսով՝ 100 գ չեդդերի մեջ կա 3,1 մգ ցինկ, կամ օրական չափաբաժնի 21 %-ը: Բավարար քանակությամբ ցինկ կա նաև շվեյցարական պանրի, պարմեզանի և մոցարելլայի մեջ: 
Պանիրը, ինչպես կաթնամթերքի այլ արտադրատեսակները, ծառայում է որպես այլ սննդանյութերի աղբյուր ևս, որոնք կարևոր են ոսկորների առողջության համար՝  սպիտակուց, կալցիում և վիտամին D: Այն նաև կանխում է սրտի հիվանդությունները և պաշտպանում է ատամները կարիեսից: 
10. Ոսպ 
Ցինկն առկա է նաև լոբազգիների մեջ: Օրինակ՝ 100 գ խաշած ոսպը պարունակում է 1.3 մգ ցինկ. այն ամենօրյա նորմայի մոտ 8 %-ն է: Այնուամենայնիվ, ցինկը լոբազգիներից չի ներծծվում այնքան լավ, որքան կենդանական ծագում ունեցող արտադրանքներից: Յուրացման  բարելավման համար ոսպը պետք է օգտագործվի խաշած, թրջաց, ծլեցրած կամ ֆերմենտացված վիճակում: 
Հաշվի առեք, որ ցինկի ամենօրյա չափաբաժինը չպետք է գերազանցի 40 մգ-ը, հակառակ դեպքում կառաջանա սրտխառնոց, փորլուծություն, համային զգացողությունների և իմունային համակարգի խանգարում։ Այնպես որ, չափավոր օգտագործեք այն։
 
Աղբյուրը
Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: