Ինչո՞ւ է մեր օրգանիզմին անհրաժեշտ մանրաթել, եթե այն չի մարսվում
Այլ նյութեր
2099
Ինչո՞ւ է մեր օրգանիզմին անհրաժեշտ մանրաթել, եթե այն չի մարսվում
Ինչ է մանրաթելը
Մանրաթելը՝ ՝ բույսերի բջիջների պատեր և բարդ ածխաջրեր են, որոնք գտնվում են այս բջիջների ներսում։ Բաղկացած է պոլիսախարիդներից. դրանք ածխաջրերի բարդ ձևեր են:
Ինչպես գիտենք, էներգիա ստանալու համար մեզ անհրաժեշտ են ածխաջրեր: Բայց մանրաթել կազմող պոլիսախարիդները մենք չենք մարսում, և դրանք չեն վերածվում ածխաջրերի, այսինքն՝ նախատեսված չեն «վառելիք» ծառայելու համար: Նրանք այլ առաջադրանք ունեն, որը նույնպես կարևոր է։
Կան երկու տեսակի մանրաթելեր
Լուծվող․ բաղկացած է պոլիսախարիդներից, որոնք գտնվում են բույսերի բջիջների ներսում և կանխում են դրանց չորացումը: Այն հանդիպում է մրգերի, բանջարեղենի, հացահատիկների և լոբու մեջ:
Չլուծվող․ բաղկացած է պոլիսախարիդներից, որոնք առաջացնում են բույսերի բջիջներ։ Այն հատկապես առատ է հացահատիկների մեջ, բայց հանդիպում է նաև բուսական այլ սննդամթերքներում:
Այս երկու տեսակի նյութերից է բաղկացած, այսպես կոչված, դիետիկ մանրաթելը, որը մենք պետք է օգտագործենք: Այն կարելի է ստանալ սննդի միջոցով կամ որպես հավելում: Օրինակ՝ ծամելու հաբերով, որոնք պարունակում են միանգամից երկու տեսակի մանրաթել՝ ստացված հացահատիկից ու բանջարեղենից, մրգերից:
Ինչո՞ւ է մեզ անհրաժեշտ մանրաթել
Նախ՝ աղիների առողջության համար: Չլուծվող մանրաթելը չի մարսվում, այն մեծացնում է աթոռակի ծավալը. եթե շատ մանրաթել կա, ապա աթոռակը կլինի կանոնավոր։ Նման պայմաններում աղիքներն ավելի հեշտ են աշխատում:
Երկրորդ՝ լուծվող մանրաթելն անհրաժեշտ է շատ մանրէների համար, որոնք ապրում են մարսողական տրակտում: Նրանց հետ փոխազդեցությունից արտադրվում են նյութեր, որոնք կարևոր են ամբողջ օրգանիզմի համար: Օրինակ՝ կարճ շղթայական ճարպաթթուները. դրանք էներգիա են հաղորդում հաստ աղիքի բջիջներին, ազդում են նյութափոխանակության վրա և ունեն հակաբորբոքային ազդեցություն: Բացի այդ, նման թթուները կարող են կերակուր ծառայել այլ օգտակար մանրէների համար:
Արդյունքում՝ մեզ անհրաժեշտ են մանրաթելերի երկու տեսակներն էլ, առնվազն նրա համար, որ ոչինչ չքայքայվի և չվնասվի աղիքներում և ամբողջ օրգանիզմում:
Որքան մանրաթել ուտել ամեն օր
Նվազագույնը` օրական 20 գրամ, իսկ ավելի լավ է՝ 35 գրամ և ավելի։
Որտեղ գտնել մանրաթել․Բանջարեղեն, միրգ, լոբազգիներ, ամբողջական ձավարեղեն, ընկույզ
Ինչ անել, եթե քիչ քանակությամբ մանրաթել եք ուտում
Մանրաթելային դիետայի արդյունքը երկար ժամանակ է պահանջում։ Սա նշանակում է, որ եթե սննդակարգում այն բավարար չէ, ապա սկզբում դա կարող է չնկատվել. պատահում է, որ շատ երկար ժամանակ բացասական ախտանիշներ չեն նկատվում: Հետևաբար, թվում է, որ կարելի է նաև առանց մանրաթելի:
Բայց, իրականում, որքան շուտ կարգավորեք սննդակարգը և դրան ավելացնեք կարևոր նյութեր, այնքան ավելի լավ: Ի վերջո, աղիքների և սրտի հետ կապված խնդիրները մեկ գիշերում չեն հայտնվում:
Հետևաբար, պետք է ավելի շատ թարմ բանջարեղեն ուտեք՝ օրական առնվազն 300 գրամ, և փորձեք ուտել հացահատիկներ կամ ընդունեք դիետիկ հավելումներ:
Ինչպես հասկանալ, որ հավելումը որակյալ է
Մանրաթելերի վրա հիմնված դիետիկ հավելումներ ընտրելիս ուշադիր կարդացեք պիտակի վրա գրվածը: Այնտեղ պետք է նշված լինի լուծվող և չլուծվող դիետիկ մանրաթելերի քանակը, ինչպես նաև առաջարկվող օրական ընդունման դրանց տոկոսը` օրական մեկ բաժինը կամ դոզան․ որքան շատ մանրաթել եք ստանում մեկ բաժնի կամ օրվա ընթացքում, այնքան լավ:
Դա կօգնի՞ նիհարելու
Հնարավոր է, բայց ոչ ուղղակիորեն: Մանրաթելերով հարուստ սնունդը հագեցվածության զգացողություն է առաջացնում: Հետևաբար, դրանք անհրաժեշտության դեպքում օգնում են սննդային սահմանափակումներ ունենալու պարագայում:
Ինչպե՞ս ճիշտ ընդունել մանրաթելը
Եթե մենք խոսում ենք մրգերի և բանջարեղենի մասին, ապա դրանք պետք է ուտել թարմ, չմշակված: Այսպիսով, դրանցում պահպանվում են ոչ միայն մանրաթելեր, այլև վիտամիններ ու օգտակար այլ նյութեր:
Եթե մենք խոսում ենք հավելումների մասին, ապա դրանք պետք է ավելացվել սննդի կամ ըմպելիքների մեջ կամ ընդունվեն հաբերի տեսքով՝ ըստ հարմարավետության: Հիմնական բանը` խմել շատ հեղուկներ, որպեսզի աղիքներում սպազմ չառաջանա։
Կա՞ արդյոք կողմնակի ազդեցություն մանրաթելից
Մանրաթելից կողմնակի բարդություններ գրեթե չկան: Սակայն եթե սննդակարգում հանկարծակի և մեծ չափաբաժնով ավելացնեք դիետիկ մանրաթելեր, ապա կարող է առաջանալ փորափքանք:
Նմանատիպ նյութեր

Տղամարդու նախապատրաստումը երեխայի բեղմնավորմանը

Մսի օրական չափաբաժինը հղի կնոջ սննդակարգում

Թռչնամիսը և ձուն հղի կնոջ սննդակարգում

Կիսաչհագեցած ճարպաթթուները հղիության ընթացքում (օմեգա-3 և օմեգա-6)

Ձկնեղենը և ծովամթերքը հղի կնոջ սննդակարգում
