Ինչպե՞ս պատրաստել առողջ սնունդ 

Ինչպե՞ս պատրաստել առողջ սնունդ 
Առողջ սննդակարգին անցնելու հիմնական դժվարությունը մեր ժամանակներում հակասական տեղեկատվության մեծ հոսքն է: Ճիշտ սննդակարգը, անկասկած, կազդի ձեր արտաքին տեսքի վրա, և բացի այդ, այն նաև կկանխի օրգանիզմում քրոնիկական շատ հիվանդությունների և խանգարումների զարգացումը:  Հիմնական ասպեկտներն են բնական չմշակված մթերքների և թարմ բանջարեղենի, մրգերի օգտագործումը: 

Ընթերցեք նաև՝  Ինչպե՞ս պահպանել երիկամների առողջությունը

Միրգ կերեք 
Թարմ մրգերն ինքնին համեղ են, բայց կարող են նաև վերածվել  կերակուրների՝ ձեր սննդակարգին բազմազանություն հաղորդելու համար: 
Ընտրեք թարմ, սեզոնային մրգեր: Կերեք ցիտրուսային մրգեր գարնանը, հատապտուղներ՝ ամռանը, իսկ խնձոր ու դդում՝ աշնանը: Որքան թարմ է միրգը, այնքան համեղ ու օգտակար է: Մի՛ կերեք շաքարով հարուստ պտուղներ: Մրգերի համը բարելավելու այլ՝ առողջ ձևեր էլ կան: Օրինակ՝ եփած խնձորը լավ համադրվում է դարչինի, ընկույզի և չոր լոռամրգի հետ, մինչդեռ ելակը լավ է համադրվում  բալզամիկ քացախի հետ: 
Մի մոռացեք հյութերի և չրերի մասին: Մրգային հյութերն ու չրերը կարող են հիանալի լրացում լինել ձեր սննդակարգի մեջ․ գլխավորն այն է, որ չչարաշահեք: Տապակեք հավը սալորաչրով, մի փոքր նարնջի հյութ ավելացրեք համեղ աղցաններին: 
Եփելիս ճարպային բաղադրիչները փոխարինեք մրգահյութով: Խնձորի սոուսը բուսական յուղի լավ տարբերակ է կեքսերի և հացերի համար: Պետք է պարզել, թե  յուղի որ քանակությունը կարելի է  փոխարինել խյուսով։ Հացաբուլկեղենը հաճելի հյուսվածք կունենա, և յուրաքանչյուր կտոր ուտելուց հետո ստիպված չեք լինի ձեռքերը ճարպից մաքրել: 
Պատրաստեք բանջարեղեն 
Խոհարարության ամենաարժեքավոր հմտություններից մեկը բանջարեղեն պատրաստելն է, որպեսզի համեղ ստացվի և չկորցնի  սննդային արժեքը: Ոչ ոք չի ուզում ուտել անհամ, չափազանց շատ եփած բանջարեղեն: Գնեք թարմ բանջարեղեն սեզոնին: Ծնեբեկը, սպանախը և կանաչ սոխը պետք է լինեն ձեր ընկերները գարնանը: Ամռանը նախապատվությունը տվեք լոլիկին, դդմիկին, իսկ աշնանային սեղանը կզարդարվի արմատային բանջարեղենով: Եթե դուք ապրում եք տաք կլիմայական պայմաններում, ստեղծեք ձեր սեփական այգին և աճեցրեք այն բանջարեղենը, որն ամենից շատ եք սիրում: Ընտրեք բանջարեղեն պատրաստելու առողջ եղանակներ: Փորձեք շոգեխաշել բանջարեղենը կամ գոնե պատրաստել  ձիթապտղի յուղով՝  համը և սննդային արժեքը պահպանելու համար: 
• Մեծ քանակությամբ ճարպը, անշուշտ, վնասակար է օրգանիզմի համար, բայց մի փոքր ձիթապտղի յուղը կամ ընկույզի յուղը կանաչ բանջարեղենի հետ միասին՝ (հազար, բրոկոլի կամ բրյուսելյան ծիլեր) միայն կնպաստի սննդանյութերի ավելի լավ կլանմանը: 
Մի՛ մոռացեք սառեցված բանջարեղենի մասին: Որպեսզի բանջարեղենը ձեր սննդակարգում պահեք ամբողջ տարվա ընթացքում, կարող եք ինքներդ դրանք սառեցնել կամ խանութից գնել սառեցված բանջարեղենային խառնուրդներ:  
Ընտրեք ամբողջական ձավարեղեն 
Նախկինում հացահատիկային մշակաբույսերի մեծ ընտրություն կարելի էր գտնել միայն առողջարար սննդի մասնագիտացված խանութներում, բայց այժմ դրանք հեշտ է գտնել գրեթե ցանկացած սուպերմարկետում: 
Խուսափեք նուրբ ածխաջրերից: Օրինակ՝ սպիտակ հացը փոխարինեք ամբողջական հացահատիկով կամ տարեկանով: Վերջերս խանութներում հայտնվել է նաև տարբեր տեսակների ամբողջական մակարոնեղեն:  
Եղե՛ք ստեղծագործ: Տավարի սթեյքին գարի ավելացրեք, հացահատիկի փլավին ավելացրեք թակած նուշ կամ չրեր։ 
Փորձարկե՛ք: Փորձեք նոր բաներ: Սովորեք եփել քվինոա և քուսկուս: Այն օգտակար  կլինի, երբ հոգնեք բրինձ և մակարոնեղեն ուտելուց: 
Առողջ սպիտակուցներ կերեք ճիշտ համամասնություններով 
Մսով պատրաստված ուտեստները շատ ընտանիքների սեղանի հիմնական զարդարանքն են: Առողջ սպիտակուցների ճիշտ քանակությամբ օգտագործումը կօգնի ձեզ ստանալու բոլոր կարևոր սննդանյութերը՝ առանց վտանգելու ձեր առողջությունը: 
Ընտրեք օմեգա -3 ճարպաթթուներով հարուստ սպիտակուցային սնունդ: Օմեգա -3 ճարպաթթուների լավ աղբյուրներն են սաղմոնը և ձուն, որոնք հարուստ են օմեգա -3 ճարպաթթուներով: Դրանք դրական են ազդում ուղեղի աշխատանքի և սրտանոթային համակարգի վրա:  
Կերեք  կաթնամթերք 
Կալցիումը և վիտամին D-ն արժեքավոր սննդանյութեր են, բայց շատ կաթնամթերքներ պարունակում են նաև անառողջ քանակությամբ ճարպեր: Ցածր յուղայնությամբ կաթնամթերք ուտելը կօգնի ձեզ օգտվելու բոլոր առավելություններից և խուսափել թերություններից: 
Հետևեք  ճարպի օգտագործման քանակին
Առողջ ճարպերը կարևոր են ինչպես առողջության, այնպես էլ հագեցածության համար: Պետք չէ դրանք ամբողջությամբ բացառել սննդակարգից, բայց մի մոռացեք, որ ամեն ինչ չափավոր է պետք օգտագործել: 
Ընտրեք յուղեր և ճարպային սնունդ, որոնք հագեցած ճարպի քիչ պարունակություն ունեն: Ընտրեք այնպիսի յուղեր, ինչպիսիք են՝ ձիթապտղի և կանոլայի յուղը, ինչպես նաև ընկույզի կամ սերմերի այլ յուղեր: Տավարի փոխարեն եփեք յուղոտ ձուկ՝ սաղմոնի կամ սկումբրիայի նման: Ավոկադոն առողջ ճարպերի ևս մեկ  հիանալի աղբյուր է: 
Խուսափեք տրանս ճարպերից: Տրանս ճարպեր կարելի է գտնել այն սննդամթերքներում, որոնք վերամշակվել են` թարմությունը պահպանելու համար, երբ դրանք պահվում են սենյակային ջերմաստիճանում: Այս ճարպերը, անկասկած, առողջության թշնամիներն են և կարող են հայտնաբերվել նույնիսկ այն սննդամթերքներում, որոնք առաջին հայացքից անվնաս են թվում: Նախքան  օգտագործելը՝ ստուգեք բաղադրիչները՝ համոզվելու համար, որ տրանս ճարպեր չկան, և հնարավորության դեպքում խուսափեք մարգարինից: 
Հիշեք՝ որակն ավելի կարևոր է, քան քանակը: Օրինակ՝ ի տարբերություն այլ յուղերի, ձիթապտղի յուղի չնչին քանակը կարող է ուտեստին հիանալի համ հաղորդել: Եվ եթե սովորական կարագի փոխարեն օգտագործում եք յուղ, դրա քանակը նույնպես կարող է նվազել առնվազն երեք անգամ: 
• Ժամանակակից դիետաները պատշաճ սնուցում չեն ենթադրում: Մի՛ հետևեք ուտելու հանրաճանաչ օրինաչափություններին, ինչպիսիք են՝ ցածր ածխաջրերը պարունակող դիետաները: Փոխարենը՝ եփելիս օգտագործեք ամբողջական ձավարեղեն և խուսափեք վերամշակված կերակուրներից:

 Աղբյուրը

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: