Ձիասարդ(хрен). Առողջության համար օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ձիասարդ(хрен). Առողջության համար օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ձիասարդը  կամ ծովաբողկը (хрен), որը աշխարհի տարբեր երկրների խոհանոցների անբաժանելի մասն է կազմում, վաղուց դարձել է սիրված՝ տաք համեմունքների շրջանում: Միևնույն ժամանակ, շատերը չգիտեն դրա՝ առողջության համար առավելությունների և վնասների մասին: Ձիասարդը պատկանում է բազմամյա բանջարեղենային մշակաբույսերի շարքին, համարվում է հզոր ֆիտոնսիդ: Եկե՛ք ավելի լավ ճանաչենք այն:

Ձիասարդի օգտակար հատկությունները
  Այս բույսը ունի ուժեղ արմատային համակարգ և փարթամ սաղարթ: Ձիասարդը ունի սուր և հագեցած համային երանգ, պայծառ և հարուստ բույր: Ձիասարդի արմատն ու տերևները հարուստ են բազմաթիվ օգտակար հատկություններով, որոնց մասին կխոսենք ստորև:

 Ձիասարդի արմատ
  Արմատը պարունակում է մանրաթելեր, վիտամիններ` C, E, PP և B խմբի
(1,2,3,6), հանքային տարրեր (մագնեզիում և կալցիում, կալիում և երկաթ,
ֆոսֆոր և նատրիում, ծծումբ), ֆիտոնցիդներ և ստերոիդներ, ածխաջրեր և
ազոտային նյութեր: Նման հարուստ կազմը բույսի այս հատվածը օժտում է
հեմատոպոետիկ, հակասորբոսական, էքսպեկտորանտ, խոլերետիկ և մարսողական հատկություններով, այն նաև բարելավում է ախորժակը և շատ օգտակար է գաստրիտով ցածր թթվայնություն ունեցող մարդկանց
համար: Այն ցուցված է շնչառական հիվանդությունների ժամանակ` իր
հակամանրէային և հակաբորբոքային ազդեցությունների շնորհիվ: Ձիասարդը
խորհուրդ է տրվում նաև նրանց, ովքեր տառապում են շաքարային դիաբետ հիվանդությամբ, աղիքների հետ կապված խնդիրներով, իմպոտենցիայով, լյարդի պաթոլոգիաներով, արյան բարձր ճնշմամբ և երիկամային քարերով: Ձիասարդի արմատից պատրաստված լոսյոնների օգնությամբ ախտահանվում են վերքեր, կապտուկներ, կտրվածքներ, մաշկի դերմատիտ և սնկային հիվանդություններ: Քերած արմատը կարող է օգտագործվել այնպիսի խնդիրների դեպքում, ինչպիսիք են՝ իշիասը, ռևմատիզմը, նևրալգիան, հիպոթերապիան և մեջքի ցավը: Թուրմը հեռացնում է մարմնի տարիքային բծերը և պեպենները: Ձիասարդի տերևները նույնպես հարուստ են մեր օրգանիզմի համար բազմաթիվ օգտակար հատկություններով։ Դրանք ներառում են՝ ջուր` սննդային մանրաթելերով, մի շարք վիտամիններով` միկրո և մակրո տարրերով: Բույսի սաղարթների ալիլային յուղը արդյունավետորեն ուժեղացնում է ստամոքսահյութի արտադրությունը՝ բարելավելով ախորժակը:

Կարևոր է
  Մեծ քանակությամբ ալիլային յուղը շատ վտանգավոր է: Ձիասարդի վերգետնյա
մասը դրականորեն ազդում է իմունային համակարգի վրա, պաշտպանում է նյարդային համակարգը սթրեսի հետևանքներից և հզոր հակաօքսիդիչ է: Ձիասարդի այդ հատվածը հարուստ է ֆիտոնցիդներով և եթերայուղերով,
որոնք հանդես են գալիս որպես հակաբակտերիալ և հակաբորբոքային միջոց՝
հանդիսանալով բնական հակաբիոտիկ: Ձիասարդը կանխարգելիչ ազդեցություն է ունենում լնդախտի զարգացման դեպքում, պայքարում է վիտամինային անբավարարության դեմ: Միևնույն ժամանակ, բույսի տերևները օգնում են թեթևացնելու հազը, բարենպաստ ազդեցություն ունենալ միզասեռական ուղիների  և ընդհանուր օրգանիզմի վրա՝ բարելավելով ինքնազգացողությունը:

Ձիասարդի օգտակարությունը
Ձիասարդը  օգտագործվում է  բազմաթիվ հիվանդությունների բուժման
ժամանակ՝ ինչպես տղամարդկանց, այնպես էլ կանանց դեպքում:

  • Հարբուխի և բորբոքային գործընթացների դեպքում բույսն ունակ է ոչնչացնելու
    պաթոգեն վարակները և բակտերիաները՝ օգնելով հեռացնելու խորխը բրոնխներից:
  • Ստամոքսի տարբեր խանգարումների և գաստրիտի դեպքում (ցածր թթվայնություն):
  • Ատամնաբուժության մեջ՝ ստոմատիտով կարիեսի, պարոնոդոնալ հիվանդությամբ
    գինգիվիտ:
  • Շնչառական օրգանների համար` լարինգիտով բկաբորբ, բրոնխիտով
    սինուսիտ և թոքային տուբերկուլյոզ:
  • Հեպատիկ և լեղուղեղային տրակտի համար՝ աղիքային տրակտի բորբոքման ժամանակ:
  • Հոդերի համար՝ ծնկային հոդերի արթրիտ՝ ռևմատիզմով և ռադիկուլիտով:
  • Նյարդաբանության համար՝ գլխացավեր՝ միգրենով և նևրալգիայով:
  •  Գինեկոլոգիայի համար՝ դաշտանային ցիկլի խանգարումներ: Տղամարդկանց մոտ՝
    թույլ պոտենցիայի դեպքում:
  •  Մաշկի համար՝ պիգմենտացիա, էկզեմա և բորբոքային վերքեր։ Ձիասարդն օգտակար է նաև  միզուղիների վարակիչ պաթոլոգիաների, ցիստիտի դեպքում։ 

Բույսը նաև դրական ազդեցություն ունի սրտի արյան անոթների վրա և ֆիզիկական ու մտավոր գերծանրաբեռնվածության դեպքում:
Ինչպե՞ս ճիշտ կիրառել ձիասարդը։
Այն վաղուց օգտագործվել է որպես դեղամիջոց՝մարմնի և հոգու բազմաթիվ հիվանդությունների համար՝ որպես խթանիչ,հակասեպտիկ, ինչպես նաև հակասորբոքային, հակաբորբոքային, հակահելմինթիկ և
ազդեցիկ միջոց:
 

Աղբյուրը

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: