Մթերքներ, որոնք ցանկալի չէ ուտել հղիության ընթացքում

Մթերքներ, որոնք ցանկալի չէ ուտել հղիության ընթացքում

Հղիությունը յուրահատուկ շրջան է օրգանիզմի համար, և ցանկանաք, թե ոչ, պետք է հրաժարվեք որոշ ուտելիքներից կամ էլ գոնե սահմանափակեք դրանց քանակը, որպեսզի չվնասեք ինչպես ձեզ, այնպես էլ երեխային:


Պանրեղեն և կաթնամթերք


Կապույտ բորբոսի շերտով պանիրներ, սպիտակ բորբոսի շերտով պանիրներ, ինչպիսիք են բրին և կամամբերը: Անհրաժեշտ է խուսափել նաև չպաստերիզացված փափուկ պանիրներից՝ պատրաստված այծի և ոչխարի կաթից: Բոլոր վերոնշյալ պանիրները հնարավոր է, որ լիստերիա մանրէ պարունակեն: Վերջինս լիստերիոզի հարուցիչ է, որը վտանգավոր է երեխայի համար: Չպաստերիզացված կաթը և այդպիսի կաթից պատրաստված մթերքները հնարավոր է, որ պարունակեն սննդային թունավորում առաջացնող բակտերիաներ: Հղի կանայք ավելի խոցելի են սննդային թունավորումների հարցում:


Ձու


Հում կամ թերխաշ, վատ եփած ձուն կարող է սալմոնելա պարունակել: Ձուն պետք է եփել այնքան, որ դեղնուցը և սպիտակուցը պնդանան: Մի կերեք մուս, պաղպաղակ և տնական մայոնեզ, եթե պատրաստված են հում ձվով:


Մսեղեն


Առավել ուշադիր պետք է ստուգել խորովածի կամ մսային կիսաֆաբրիկատների եփվածությունը: Խորհուրդ չի տրվում ուտել ապխտած միս, օրինակ՝ սալյամի, քանի որ մեծ է լիստերիոզով կամ տոկսապլազմոզով վարակվելու վտանգը: Պաշտետի բոլոր տեսակները պարունակում են լիստերիայի մանրէ, որը, ինչպես նշվեց, վնասակար է երեխայի համար:


Ձկնեղեն

Չնայած որ յուղալի ձուկն անհրաժեշտ է և՛ ձեզ, և՛ փոքրիկին, կարող է վնասակար նյութեր պարունակել: Ուստի ցանկալի է ամբողջ շաբաթվա ընթացքում առավելագույնը 2 կտոր ձուկ ուտել: Խորհուրդ չի տրվում ուտել այնպիսի ձկնատեսակներ, որոնք սնդիկ են պարունակում, օրինակ՝ թունա տեսակը:


Ըմպելիքներ

Խորհուրդ է տրվում հրաժարվել սուրճից՝ այն փոխարինելով օրինակ ցիկորիայով (ճարճատուկ, եղերդակ, վաճառվում է Երևանի սուպերմարկետներում) կամ թեյով: Եթե չեք կարող առանց սուրճի, ապա պետք է կրճատել կոֆեինի քանակը (օրական 200 մգ, այսքան կոֆեին կա 2 բաժակ սուրճում), քանի որ դրա չարաշահումը մեծացնում է վիժման վտանգը: Խորհուրդ է տրվում հրաժարվել նաև ոգելից խմիչքներից:

 

Աղբյուրը

Բրոկոլի ուտելու 8 պատճառ

Բրոկոլի ուտելու 8 պատճառ

Բրոկոլին պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ, հանքանյութեր, մանրաթելեր և հակաօքսիդիչներ:

Ինչու է մանդարինը օգտակար, 10 գիտական փաստ մանդարինի մասին

Ինչու է մանդարինը օգտակար, 10 գիտական փաստ մանդարինի մասին

Մանդարինը աճում է փոքր մշտադալար ծառի վրա: Հասունանում է նոյեմբեր-դեկտեմբեր ամիսներին, այնպես որ անգլալեզու երկրներում պտուղը կոչվում է «Սուրբ Ծննդյան նարինջ»:

Արմավի օգտակար և վնասակար հատկությունները, 8 գիտական փաստ

Արմավի օգտակար և վնասակար հատկությունները, 8 գիտական փաստ

Արմավը արմավենու պտուղն է, աճում է արևադարձային տարածքներում

9 գիտական փաստ կակաոյի օգտակարության և վնասակարության մասին

9 գիտական փաստ կակաոյի օգտակարության և վնասակարության մասին

Կակաոն ստանում են հատիկներն աղալով, որոնցից ճարպերը հեռացվում են: Արդյունքում ստացված յուղն օգտագործվում է նաև խոհարարության և կոսմետոլոգիայի մեջ: