Մթերքներ, որոնք ցանկալի չէ ուտել հղիության ընթացքում

Մթերքներ, որոնք ցանկալի չէ ուտել հղիության ընթացքում

Հղիությունը յուրահատուկ շրջան է օրգանիզմի համար, և ցանկանաք, թե ոչ, պետք է հրաժարվեք որոշ ուտելիքներից կամ էլ գոնե սահմանափակեք դրանց քանակը, որպեսզի չվնասեք ինչպես ձեզ, այնպես էլ երեխային:


Պանրեղեն և կաթնամթերք


Կապույտ բորբոսի շերտով պանիրներ, սպիտակ բորբոսի շերտով պանիրներ, ինչպիսիք են բրին և կամամբերը: Անհրաժեշտ է խուսափել նաև չպաստերիզացված փափուկ պանիրներից՝ պատրաստված այծի և ոչխարի կաթից: Բոլոր վերոնշյալ պանիրները հնարավոր է, որ լիստերիա մանրէ պարունակեն: Վերջինս լիստերիոզի հարուցիչ է, որը վտանգավոր է երեխայի համար: Չպաստերիզացված կաթը և այդպիսի կաթից պատրաստված մթերքները հնարավոր է, որ պարունակեն սննդային թունավորում առաջացնող բակտերիաներ: Հղի կանայք ավելի խոցելի են սննդային թունավորումների հարցում:


Ձու


Հում կամ թերխաշ, վատ եփած ձուն կարող է սալմոնելա պարունակել: Ձուն պետք է եփել այնքան, որ դեղնուցը և սպիտակուցը պնդանան: Մի կերեք մուս, պաղպաղակ և տնական մայոնեզ, եթե պատրաստված են հում ձվով:


Մսեղեն


Առավել ուշադիր պետք է ստուգել խորովածի կամ մսային կիսաֆաբրիկատների եփվածությունը: Խորհուրդ չի տրվում ուտել ապխտած միս, օրինակ՝ սալյամի, քանի որ մեծ է լիստերիոզով կամ տոկսապլազմոզով վարակվելու վտանգը: Պաշտետի բոլոր տեսակները պարունակում են լիստերիայի մանրէ, որը, ինչպես նշվեց, վնասակար է երեխայի համար:


Ձկնեղեն

Չնայած որ յուղալի ձուկն անհրաժեշտ է և՛ ձեզ, և՛ փոքրիկին, կարող է վնասակար նյութեր պարունակել: Ուստի ցանկալի է ամբողջ շաբաթվա ընթացքում առավելագույնը 2 կտոր ձուկ ուտել: Խորհուրդ չի տրվում ուտել այնպիսի ձկնատեսակներ, որոնք սնդիկ են պարունակում, օրինակ՝ թունա տեսակը:


Ըմպելիքներ

Խորհուրդ է տրվում հրաժարվել սուրճից՝ այն փոխարինելով օրինակ ցիկորիայով (ճարճատուկ, եղերդակ, վաճառվում է Երևանի սուպերմարկետներում) կամ թեյով: Եթե չեք կարող առանց սուրճի, ապա պետք է կրճատել կոֆեինի քանակը (օրական 200 մգ, այսքան կոֆեին կա 2 բաժակ սուրճում), քանի որ դրա չարաշահումը մեծացնում է վիժման վտանգը: Խորհուրդ է տրվում հրաժարվել նաև ոգելից խմիչքներից:

 

Աղբյուրը

Տնական դոնդող. առողջարա՞ր է, թե՞ ոչ

Տնական դոնդող. առողջարա՞ր է, թե՞ ոչ

Այս քաղցրավենիքով տարվելն այնքա՜ն հեշտ է․ մեկ չափաբաժինը սովորաբար առաջացնում է միաժամանակ և՛ հաճույքի,  և՛  մեղքի զգացում։

Ի՞նչ է տեղի ունենում մեր օրգանիզմում, երբ համեմ ենք ուտում

Ի՞նչ է տեղի ունենում մեր օրգանիզմում, երբ համեմ ենք ուտում

Տարբեր ուտեստներ պատրաստելիս մենք հաճախ օգտագործում ենք գինձ` անուշահոտ մանր հատիկներ:

Ձիասարդ(хрен). Առողջության համար օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ձիասարդ(хрен). Առողջության համար օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ձիասարդը կամ ծովաբողկը (хрен), որը աշխարհի տարբեր երկրների խոհանոցների անբաժանելի մասն է կազմում, վաղուց դարձել է սիրված՝ տաք համեմունքների շրջանում:

Սննդակարգը թութքի դեպքում

Սննդակարգը թութքի դեպքում

Սննդակարգը  թութքի բուժման կարևոր պայամաններից մեկն է։