Վանադիում․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Վանադիում․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Վանադիումի ֆիզիոլոգիական դերն այսօր բավականաչափ ուսումնասիրված չէ։ Նրա հիմնական ֆունկցիաներից մեկը բջիջների՝ ֆագոցիտների ֆունկցիայի ակտիվացումն է, որոնք ծառայում են օրգանիզմի՝ տարատեսակ վնասակար և կողմնակի նյութերից մաքրմանն ու պաշտպանության։

Վանադիումի դերն օրգանիզմում

  • Մասնակցում է որոշ ֆերմենտների աշխատանքի կարգավորմանը։
  • Օգնում է պահպանել անոթեների առողջությունը։
  • Մասնակցում է ոսկրային հյուսվածքի ամրացման պրոցեսին։
  • Օգնում է, որ լյարդի հյոսվածքներն ավելի լավ յուրացնեն թթվածինը։
  • Օգնում է արյան մեջ վերահսկել շաքարի մակարդակը։
  • Նպաստում է օրգանիզմի դիմադրողականության բարձրացմանը։

Վանադիում պարունակող մթերքներ

Պարունակվում է ինչպես բուսական, այնպես էլ կենդանական ծագման մթերքներում։ Այդ շարքում վանադիումի պարունակությամբ առաջատարներն են ծովային ձուկը, լյարդը, ճարպոտ միսը, բուսական յուղը, հացազգիները՝ հնդկաձավար, ցորեն, գարի և այլն, լոբինոլոռըբազուկըգազարը, բողկը, կարտոֆիլը, մաղադանոսը, համեմը, հազարը, սունկը, ելակը, բալը և այլն։

Վանադիումի պակասն օրգանիզմում

Օրգանիզմում վանադիումի պակասի ազդեցությունը քիչ է ուսումնասիրված, քանի որ խիստ հազվադեպ երևույթ է։ Բանն այն է, որ օրգանիզմին շատ քիչ է հարկավոր այդ տարրը և պարունակվում է լայն տարածում ունեցող ու մարդուն մատչելի սննդամթերքներում։ Վանադիումի պակասի դեպքում արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի նվազում է դիտվում, շատանում է էրիթրոցիտների քանակը։

Վանադիումի ավելցուկն օրգանիզմում

Վանադիումի ավելցուկն ավելի հաճախ է հանդիպում, քան պակասը, ինչը պայմանավորված է էկոլոգիական վատ պայմաններով և վնասակար արտադրությունում աշխատանքով։ Այն թունավոր տարր է, ուստի ավելցուկը կարող է հանգեցնել լուրջ հետևանքների՝ մահվան ելքով թունավորման։

Թունավորման դեպքում կարող է դիտվել ալերգիկ ռեակցիա, մաշկի և լորձաթաղանթների վրա բորբոքային դրսևորումներ, լորձի կուտակում թոքերում և թոքային ալվեոլներում, արյան ճնշման բարձրացում և այլն։

Ըստ գիտնականների՝ գործնականորեն անհնար է, որ վանադիումի ավելցուկն առաջանա սննդամթերքից։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: