Կարմիր միս. օգտակար և վնասակար հատկությունները

Կարմիր միս. օգտակար և վնասակար հատկությունները


Նախ եկեք պարզենք, թե մսի որ տեսակներն են համարվում կարմիր. տավարի միս, խոզի միս, գառան միս, նապաստակի միս և այլն։ Մսին կարմիր գույն է հաղորդում միոգլոբին սպիտակուցը, որն առկա է մկանային հյուսվածքներում: Ի դեպ, թռչնամիսը նույնպես համարվում է կարմիր. հավի, սագի, հնդկահավի։
Միայն դիետիկ կրծքամիսն է համարվում սպիտակ։


Կարմիր միսն ունի մի շարք օգտակար հատկություններ:


Նախ և առաջ, այն հարուստ է երկաթով և միոգլոբինով, որն անփոխարինելի է արյան կարմիր բջիջների սինթեզի համար: Երկրորդ՝ կենդանական սպիտակուցները մկանային հյուսվածքների և նյարդային մանրաթելերի համար շատ կարևոր են: Երրորդ՝ կարմիր միսը օրգանիզմի համար կենսական նյութերի աղբյուր է: Այսպիսով, դրանում պարունակվող կալիումը օգտակար է սրտի և արյան անոթների համար: Մագնեզիումը բարենպաստ ազդեցություն է ունենում նյարդային համակարգի վրա: Ցինկը բարձրացնում է դիմադրողականությունը։ Վիտամին PP-ն աջակցում է թթվային-վերականգնողական ռեակցիաներին: Կալցիումը և ֆտորը ամրացնում են ոսկորները և ատամի էմալը: B վիտամիններն ակտիվորեն ներգրավված են նյութափոխանակության գործընթացներում:


Կարմիր միսն ունի նաև վնասակար հատկություններ։


Հետազոտությունները հավաստիացնում են, որ կարմիր միսը վնասակար է առողջության համար։ Գաղտնիք չէ, որ կարմիր մսի մեջ կան հագեցած ճարպեր, որոնք բարձրացնում են արյան մեջ «վատ» խոլեստերինի մակարդակը: Սա կարող է հանգեցնել սրտի և արյան անոթների լուրջ հիվանդությունների՝ հանգեցնելով մինչև իսկ կաթվածի կամ ինսուլտի:


Ուսումնասիրությունները նաև վկայում են, որ կարմիր մսի չափից շատ օգտագործումը մեծացնում է քաղցկեղի զարգացումը 12 %-ով, ինչպես նաև դրա անդադար օգտագործումը կրճատում է կյանքի միջին տևողությունը 8-10 տարով: Այս մթերքի չափազանց մեծ կախվածությունը ևս մեկ տհաճ հետևանք կարող է ունենալ՝ ավելորդ քաշ և դրա հետ կապված խնդիրներ. օրգանիզմի տարբեր համակարգերի ծանրաբեռնվածություն, ստամոքս-աղիքային տրակտի քրոնիկ հիվանդություններ և այլն:


Այնուամենայնիվ, նման ճնշող եզրակացությունները կարմիր մսից հրաժարվելու պատճառ չեն: Շատ առումներով, այս մթերքի վնասակար հատկությունները կախված են միմիայն նրա պատրաստման եղանակից։
Հաճախ մթերքը վնասակար է դառնում դրա օգտագործման տարրական կանոնների անտեղյակության պատճառով: Հետևաբար, ընտրեք միայն թարմ միս `հարթ, առողջ գույնով: Հիշեք «ոսկե կանոնը». որքան տարիքով մեծ է կենդանին, այնքան մուգ է մսի գույնը։ Փորձեք ամեն օր չուտել միս, քանի որ բժիշկները խորհուրդ են տալիս շաբաթական օգտագործել 500 գ միս։


Հնարավորության դեպքում մի օգտագործեք խանութում վաճառվող արտադրանք՝ երշիկ, նրբերշիկ և այլն, այլ ինքներդ պատրաստեք՝ շոգեխաշելով կամ ջեռոցում եփելով։ 

 

Աղբյուրը
 
Բաժանորդագրվեք նաև մեր․ Տելեգրամյան ալիքին , Ֆեսբուքյան էջին, Ինստագրամյան էջին, Յութուբյան ալիքին
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ուտելիքներ որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելված է ուտել հղիության ընթացքում

Ուտելիքներ որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելված է ուտել հղիության ընթացքում

Հղիության ընթացքում կան որոշ ուտելիքներ, որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելվում է ուտել…

Պրոպոլիսը կոկորդի ցավի դեպքում

Պրոպոլիսը կոկորդի ցավի դեպքում

Պրոպոլիսը կպչուն նյութ է, որը կազմված է ծաղկափոշուց, յուղերից և մոմից, որով մեղուները

Ինչպե՞ս խմել ջուր շատ և հաճույքով

Ինչպե՞ս խմել ջուր շատ և հաճույքով

Երբ շոգ է, կարևոր է խմել ավելի շատ ջուր, որպեսզի լավ զգաք…

Բրինձ թե՞ հնդկաձավար:Ո՞րն է ավելի օգտակար

Բրինձ թե՞ հնդկաձավար:Ո՞րն է ավելի օգտակար

Որպեսզի հասկանանք, թե որն է ավելի օգտակար՝ բրինձը թե հնդկաձավարը…