Չաման
Չաման
Այս բույսի սերմերը վաղուց հայտնի են համեմունքների սիրահարների շրջանում՝ իրենց կծու բույրով և համով, օգտագործվում են խոհարարության, ավանդական բժշկության և կոսմետոլոգիայի մեջ:
Քչերը գիտեն, որ կարող են օգտագործել ոչ միայն չամանի սերմերը, այլ նաև երիտասարդ տերևներն ու ցողունները կարող են ավելացվել վիտամինային աղցաններին, ապուրներին, ինչպես նաև մսի և ձկան ուտեստներին:
Ընթերցեք նաև՝ 9 գիտական փաստ կակաոյի օգտակարության և վնասակարության մասին
Չամանի սերմերից ստանում են յուղ, որը հարուստ է երկաթով, մանգանով և այլ օգտակար տարրերով: Չամանի եթերայուղն իր կազմում պարունակում է հատուկ նյութ՝ կարվոն (մինչեւ 50-60%), որը կասեցնում է տարբեր նորագոյացությունների աճը:
Բացի այդ, այն իր կազմում պարունակում է B խմբի վիտամիններ, տոկոֆերոլ, բետա-կարոտին և վիտամին C:
Չամանը օգտագործվում է ավանդական բժշկության մեջ՝ որպես միզարձակությունը խթանող, սպազմոլիտիկ, մարսողությունը կարգավորող և գազերի առաջացմանը խոչընդոտող միջոց։
Կալորիականությունը և սննդային արժեքը Կալորիականությունը՝ 375 կկալ Սննդային արժեքը սպիտակուցներ՝ 17.8 գ, ճարպեր ՝ 22.2 գ, ածխաջրեր ՝ 44.2 գ.
Աղբյուրը
Բաժանորդագրվեք նաև մեր․ Տելեգրամյան ալիքին , Ֆեսբուքյան էջին, Ինստագրամյան էջին , Յութուբյան ալիքին