Չաման

Չաման

Այս բույսի սերմերը վաղուց հայտնի են համեմունքների սիրահարների շրջանում՝ իրենց կծու բույրով և համով, օգտագործվում են խոհարարության, ավանդական բժշկության և կոսմետոլոգիայի մեջ:

Քչերը գիտեն, որ կարող են օգտագործել ոչ միայն չամանի սերմերը, այլ նաև երիտասարդ տերևներն ու ցողունները կարող են ավելացվել վիտամինային աղցաններին, ապուրներին, ինչպես նաև մսի և ձկան ուտեստներին:

Ընթերցեք նաև՝ 9 գիտական փաստ կակաոյի օգտակարության և վնասակարության մասին

Չամանի սերմերից ստանում են յուղ, որը հարուստ է երկաթով, մանգանով և այլ օգտակար տարրերով: Չամանի եթերայուղն իր կազմում պարունակում է հատուկ նյութ՝ կարվոն (մինչեւ 50-60%), որը կասեցնում է տարբեր նորագոյացությունների աճը:

Բացի այդ, այն իր կազմում պարունակում է B խմբի վիտամիններ, տոկոֆերոլ, բետա-կարոտին և վիտամին C:

Չամանը օգտագործվում է ավանդական բժշկության մեջ՝ որպես միզարձակությունը խթանող, սպազմոլիտիկ, մարսողությունը կարգավորող և գազերի առաջացմանը խոչընդոտող միջոց։

Կալորիականությունը և սննդային արժեքը Կալորիականությունը՝ 375 կկալ Սննդային արժեքը սպիտակուցներ՝ 17.8 գ, ճարպեր ՝ 22.2 գ, ածխաջրեր ՝ 44.2 գ.
 
 Աղբյուրը
 
 
 Բաժանորդագրվեք նաև մեր․ Տելեգրամյան ալիքին , Ֆեսբուքյան էջին, Ինստագրամյան էջին , Յութուբյան ալիքին

Ինչու է անհրաժեշտ բողկը ներառել սննդակարգում

Ինչու է անհրաժեշտ բողկը ներառել սննդակարգում

Բողկը C վիտամինի հարուստ աղբյուր է (մեկ բաժակ հում բողկը պարունակում է օրական նորմայի մոտ 30 %-ը), որն անհրաժեշտ է օրգանիզմին մի շարք նպատակներով

Ինչպե՞ս ջուրը հաճույքով խմել. վիտամիններով հարուստ ջրի երեք բաղադրատոմս աշնան համար

Ինչպե՞ս ջուրը հաճույքով խմել. վիտամիններով հարուստ ջրի երեք բաղադրատոմս աշնան համար

Ջրի առավելությունների և օրգանիզմի բնականոն գործունեության համար նրա անհրաժեշտության մասինբոլորիս է հայտնի

Ինչով է օգտակար սմբուկը

Ինչով է օգտակար սմբուկը

Սմբուկը պարունակում է C և K վիտամիններ, մանրաթելեր, մանգան, կալիում, մագնեզիում, պղինձ և քիչ քանակությամբ բուսական սպիտակուց:

Եգիպտացորենի օգտակար և վնասակար հատկությունները

Եգիպտացորենի օգտակար և վնասակար հատկությունները

Եգիպտացորենը հարուստ է բուսական սպիտակուցով, վիտամիններով, հանքանյութերով և հակաօքսիդանտներով`կարոտենոիդներով, որոնք նրան հաղորդում են վառ դեղին գույն