Չաման

Չաման

Այս բույսի սերմերը վաղուց հայտնի են համեմունքների սիրահարների շրջանում՝ իրենց կծու բույրով և համով, օգտագործվում են խոհարարության, ավանդական բժշկության և կոսմետոլոգիայի մեջ:

Քչերը գիտեն, որ կարող են օգտագործել ոչ միայն չամանի սերմերը, այլ նաև երիտասարդ տերևներն ու ցողունները կարող են ավելացվել վիտամինային աղցաններին, ապուրներին, ինչպես նաև մսի և ձկան ուտեստներին:

Ընթերցեք նաև՝ 9 գիտական փաստ կակաոյի օգտակարության և վնասակարության մասին

Չամանի սերմերից ստանում են յուղ, որը հարուստ է երկաթով, մանգանով և այլ օգտակար տարրերով: Չամանի եթերայուղն իր կազմում պարունակում է հատուկ նյութ՝ կարվոն (մինչեւ 50-60%), որը կասեցնում է տարբեր նորագոյացությունների աճը:

Բացի այդ, այն իր կազմում պարունակում է B խմբի վիտամիններ, տոկոֆերոլ, բետա-կարոտին և վիտամին C:

Չամանը օգտագործվում է ավանդական բժշկության մեջ՝ որպես միզարձակությունը խթանող, սպազմոլիտիկ, մարսողությունը կարգավորող և գազերի առաջացմանը խոչընդոտող միջոց։

Կալորիականությունը և սննդային արժեքը Կալորիականությունը՝ 375 կկալ Սննդային արժեքը սպիտակուցներ՝ 17.8 գ, ճարպեր ՝ 22.2 գ, ածխաջրեր ՝ 44.2 գ.
 
 Աղբյուրը
 
 
 Բաժանորդագրվեք նաև մեր․ Տելեգրամյան ալիքին , Ֆեսբուքյան էջին, Ինստագրամյան էջին , Յութուբյան ալիքին

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: