Չաման

Չաման

Այս բույսի սերմերը վաղուց հայտնի են համեմունքների սիրահարների շրջանում՝ իրենց կծու բույրով և համով, օգտագործվում են խոհարարության, ավանդական բժշկության և կոսմետոլոգիայի մեջ:

Քչերը գիտեն, որ կարող են օգտագործել ոչ միայն չամանի սերմերը, այլ նաև երիտասարդ տերևներն ու ցողունները կարող են ավելացվել վիտամինային աղցաններին, ապուրներին, ինչպես նաև մսի և ձկան ուտեստներին:

Ընթերցեք նաև՝ 9 գիտական փաստ կակաոյի օգտակարության և վնասակարության մասին

Չամանի սերմերից ստանում են յուղ, որը հարուստ է երկաթով, մանգանով և այլ օգտակար տարրերով: Չամանի եթերայուղն իր կազմում պարունակում է հատուկ նյութ՝ կարվոն (մինչեւ 50-60%), որը կասեցնում է տարբեր նորագոյացությունների աճը:

Բացի այդ, այն իր կազմում պարունակում է B խմբի վիտամիններ, տոկոֆերոլ, բետա-կարոտին և վիտամին C:

Չամանը օգտագործվում է ավանդական բժշկության մեջ՝ որպես միզարձակությունը խթանող, սպազմոլիտիկ, մարսողությունը կարգավորող և գազերի առաջացմանը խոչընդոտող միջոց։

Կալորիականությունը և սննդային արժեքը Կալորիականությունը՝ 375 կկալ Սննդային արժեքը սպիտակուցներ՝ 17.8 գ, ճարպեր ՝ 22.2 գ, ածխաջրեր ՝ 44.2 գ.
 
 Աղբյուրը
 
 
 Բաժանորդագրվեք նաև մեր․ Տելեգրամյան ալիքին , Ֆեսբուքյան էջին, Ինստագրամյան էջին , Յութուբյան ալիքին

Ինչպե՞ս են անառողջ աղիքները խանգարում մեզ նիհարելու

Ինչպե՞ս են անառողջ աղիքները խանգարում մեզ նիհարելու

Այս մանրէների անբավարար քանակը հանգեցնում է ավելորդ քաշի առաջացման:

Ճի՞շտ է արդյոք, որ չիլի պղպեղը կարող է բարելավել առողջությունը և երկարացնել կյանքի տևողությունը

Ճի՞շտ է արդյոք, որ չիլի պղպեղը կարող է բարելավել առողջությունը և երկարացնել կյանքի տևողությունը

Չիլի պղպեղը միակ բույսն է, որ միաժամանակ պարունակում է կարոտենոիդներ, ֆլավոնոիդներ և կապսաիցիններ

Լոռամիրգ ուտելու 6 պատճառ

Լոռամիրգ ուտելու 6 պատճառ

Լոռամիրգը հիմնականում բաղկացած է ածխաջրերից, այդ թվում՝ մանրաթելերից և այնպիսի միացություններից, որոնք անմիջականորեն ազդում են առողջության վրա։

Ինչու է անհրաժեշտ բողկը ներառել սննդակարգում

Ինչու է անհրաժեշտ բողկը ներառել սննդակարգում

Բողկը C վիտամինի հարուստ աղբյուր է (մեկ բաժակ հում բողկը պարունակում է օրական նորմայի մոտ 30 %-ը), որն անհրաժեշտ է օրգանիզմին մի շարք նպատակներով