Եթե ցանկանում  եք արագ նիհարել և պահպանել մկանները, ծոմ  պահեք 

Եթե ցանկանում  եք արագ նիհարել և պահպանել մկանները, ծոմ  պահեք 
Ինչով է ընդհատումներով ծոմապահությունը տարբերվում դիետայից 
Ընդհատումներով ծոմապահությունը սովի և ուտելու ժամանակահատվածների հերթափոխն է` առանց սահմանափակումների: Օրինակ՝ դուք կարող եք ուտել ութ ժամվա ընթացքում, իսկ հաջորդ 16 ժամերին՝ ծոմ պահել, կամ մեկ օր ուտել, մեկ օր սոված մնալ, ինչպես նաև կարող եք հինգ օր ուտել և երկու օր ծոմ պահել: Ծոմապահության և դիետայի հիմնական տարբերությունն այն է, որ ճաշի ժամանակ դուք կարող եք ընտրել այն, ինչ ցանկանում եք ... Մի հրաժարվեք ձեր սիրած կերակուրներից. հաշվեք կալորիաները և հետևեք չափաբաժիններին: Բացի այդ, ի տարբերություն ցածր կալորիականությամբ դիետայի, դուք ձեզ թույլ չեք զգում, ուստի հեշտությամբ կարող եք հետևել սննդի ծրագրին: 
Ծոմապահության միջոցով հնարավո՞ր է նիհարել 
Թվում է, թե ծոմ պահելը քաշի կորստի լավագույն ընտրությունը չէ: Եթե կտրուկ հրաժարվեք ձեր սննդակարգից, ձեր մարմինը կօգտագործի էներգախնայող ռեժիմ, և սնունդ ձեռք բերելուն պես՝ կսկսի ճարպ կուտակել: Այս մեխանիզմը ստիպում է մարդկանց գիրանալ ցանկացած խիստ դիետայից հետո, բայց խոսքը չի վերաբերում ընդհատվող ծոմապահությանը։ 
Ինչ է տեղի ունենում նյութափոխանակության հետ 
Փաստն այն է, որ նյութափոխանակության դանդաղեցումը արագ գործընթաց չէ: Առնվազն մի քանի օր է պետք, մինչ ձեր մարմինը կհասկանա, որ դրանք ծանր ժամանակներ են, և ընդհատվող ծոմը սովորաբար տևում է ոչ ավելի, քան 24 ժամ: Ավելին, առաջին 14-36 ժամվա ընթացքում ծոմ պահելու ընթացքում նյութափոխանակությունն աճում է 9 %-ով: Երբ նյութափոխանակությունն ավելանում է, բայց սնունդը չեք ստանում, դուք պետք է ծախսեք պահուստային, կուտակված ճարպերը և դրանք որպես վառելիք օգտագործեք: 
Որտեղի՞ց է գալիս էներգիան, եթե քաղցած եք 
Էներգիայի երկու հիմնական աղբյուր կա՝ ածխաջրեր և ճարպեր: Նրանք գրեթե միշտ կարող են փոխարինել միմյանց: Եթե ածխաջրեր կան, մենք դրանք կվերածենք էներգիայի, շատ ածխաջրեր կան, դրանք կփոխանցենք պահուստ՝ ճարպ կուտակելով, իսկ եթե ածխաջրեր չկան, մենք օգտագործում ենք պաշարներից ստացված ճարպը: Բայց կան բացառություններ. ուղեղը չի կարող ճարպեր օգտագործել, նրա գործունեության համար միայն ածխաջրերից գլյուկոզա է պետք: Քանի որ ուղեղն ամենաթանկ բանն է, ծոմ պահելու ընթացքում այն օգտագործում  է գլյուկոգենի տեսքով կուտակված ամբողջ գլյուկոզան, այնուհետև լյարդին ստիպում է ճարպաթթուները վերամշակել՝ որպես էներգիայի այլընտրանքային աղբյուր: Իսկ այդ ժամանակ օրգանիզմի մնացած մասը ինտենսիվորեն օգտագործում է ճարպաթթուները, որոնք վերցրել է ճարպային բջիջներից: Եվ սա միայն տեսություն չէ. գործնականում երեք ամիս ծոմ պահելով՝ կարող եք կորցնել 3-3,5 կգ ճարպ։  Ցածր կալորիականութամբ դիետան ավելի արագ է օգնում. կարող եք նույն ժամանակահատվածում 1-4 %-ով ավելի շատ ճարպից ազատվել, բայց դա ունի մեկ կարևոր թերություն՝ ճարպի հետ միասին դուք կկորցնեք նաև մկանների զանգվածը: Ի տարբերություն երկար դիետաների՝ ընդհատումներով ծոմապահությունը ոչ մի կերպ չի անդրադառնում մկանային զանգվածի վրա։ 
Ինչպես է ծոմ պահելը ազդում մկանների վրա 
Ծոմապահությունը պահպանում է մկանների զանգվածը 3-4 անգամ ավելի լավ, քան ցածր կալորիականությամբ դիետան: 2-3 ամիս ընդհատումներով ծոմ պահելը կամ ընդհանրապես չի ազդում մկանների զանգվածի վրա, կամ էլ շատ քիչ է նվազեցնում այն: Հասկանալու համար, թե ինչու է դա պատահում, հաշվի առեք մկանների քայքայման մեխանիզմը:
Սննդամթերքի պակասը արագացնում է ավտոֆագիան, գործընթաց, որի ընթացքում բջիջը տալիս է իր մակրոմոլեկուլներից և օրգաններից մի քանիսը՝ նոր սպիտակուցների, նուկլեինաթթուների, ճարպերի և ածխաջրերի համար շինանյութեր պատրաստելու համար: Սովի ժամանակ շինանյութերն օգտագործվում են էներգիայի համար, և մկանները դանդաղ հալվում են: Օրինակ, եթե կալորիաների ընդունումը 20 %-ով նվազեցնեք, չորս ամսվա ընթացքում կկորցնեք մկանների զանգվածի 2-3 %-ը: Եթե ձեր սննդակարգը կրճատում եք օրական 800-1000 կկալ, ապա երեք ամիսը բավարար է: Բայց կարճաժամկետ ծոմ պահելը չի առաջացնում այս մեխանիզմը. նախ՝ առանց սննդի ժամանակահատվածը շատ քիչ է, և սպիտակուցների օգտագործումը սկսվում է միայն 60 ժամ սովից հետո, իսկ կարճաժամկետ ծոմ պահելը, որպես կանոն, տևում է ոչ ավելի, քան 24 ժամ։ Սովի ժամանակ օրգանիզմը մեծացնում է աճի հորմոնի արտադրությունը. այն նպաստում է սպիտակուցի պահպանմանը և սինթեզմանը, ճարպերի քայքայմանը: Քանի որ դուք ունեք ցածր ինսուլին, տեստոստերոն և սննդանյութերի պակաս, մկանները չեն աճի, բայց դրանք չեն էլ կորչի: Չնայած մկանների ծավալը չի փոխվի, թեթև ծոմ պահելու ռեժիմով (16 ժամ սով, 8 ժամ սնունդ), կարող եք բարձրացնել ուժն ու տոկունությունը: Այսպիսով, եթե դուք չեք մարզվում արտաքին տեսքի համար, այլ ընդհատումներով, ծոմ պահելը չի ազդի ձեր աշխատանքի վրա: 
Առանց մկանների կորստի նիհարելը ընդհատումներով ծոմ պահելու միակ առավելությունը չէ: Ծոմ պահողների մեծամասնությունն այս դիետան ընտրում է առողջությանը նպաստող օգտակար հատկությունների համար:
 
Աղբյուրը
Ինչու է քաշը դադարել նվազել և ինչպես նորից սկսել նիհարել

Ինչու է քաշը դադարել նվազել և ինչպես նորից սկսել նիհարել

Կա քաշի կանգի երկու տարբերակ. երբ շարունակում եք ճարպը կորցնել, բայց մարմնի զանգվածը չի փոխվում, և երբ նիհարելու գործընթացն ամբողջությամբ դադարեցված է:

Աուտիստիկ սպեկտրի խանգարում, ինչ է պետք իմանալ աուտիզմի մասին

Աուտիստիկ սպեկտրի խանգարում, ինչ է պետք իմանալ աուտիզմի մասին

ԱՍԽ-ն՝ հիվանդություն չէ, այլ զարգացման խանգարում: Հիմնական տարբերությունն այն է, որ հիվանդությունն ունի սկիզբ, ընթացք և ավարտ: ԱՍԽ-ն վարակիչ չէ. աուտիզմով հնարավոր չէ «հիվանդանալ», այն ի ծնե է:

Կյանքը կորոնավիրուսից հետո․ 13 փաստ հետկորոնավիրուսյան համախտանիշի մասին

Կյանքը կորոնավիրուսից հետո․ 13 փաստ հետկորոնավիրուսյան համախտանիշի մասին

Բացի կորոնավիրուսի բարդությունների հետ կապված վտանգներից, մարդիկ բախվում են հետկորոնավիրուսյան սինդրոմին

Ինչու է համացանցում վիճաբանություն ունենալը վնասակար և ինչ պետք է անել նմանատիպ դեպքերում

Ինչու է համացանցում վիճաբանություն ունենալը վնասակար և ինչ պետք է անել նմանատիպ դեպքերում

Անցած 50 տարիների ընթացքում այն միջավայրը, որում մենք ապրել ենք, այնքան արագ է փոխվել, որ ուղեղը պարզապես ժամանակ չուներ վերակառուցվելու համար: