Սնուցում՝ ոսկորների համար 

Սնուցում՝ ոսկորների համար 
Մեր մարմնի հիմքը կմախքն է, որը բաղկացած է ոսկորներից, որոնք կապված են հոդերի հետ: Կմախքը կատարում է պաշտպանիչ գործառույթ և մկանների հետ միասին մասնակցում է մարդու շարժմանը: Ոսկորները բաժանվում են 4 տեսակի՝ խողովակավոր, սպունգանման, տափակ և խառը: Խողովակավոր ոսկորների օրինակ են` բազուկոսկրը և ազդրոսկրը, և կարճ՝ մատոսկրը,  հարթը՝ ողերը և խառը՝ գանգոսկրը: Ոսկորների ներսում ոսկրածուծն է: Ոսկորները կազմված են պինդ նյութից և հանքային աղերից: Ընդհանուր առմամբ, մարդու մարմնում կա մոտ 200 ոսկոր, որոնք կարող են դիմակայել 160 կգ բեռի՝ իրենց մակերեսի 1 սանտիմետր քառակուսիի դիմաց:  
Ընդհանուր խորհուրդներ 
Ակտիվ աշխատանքի համար ուղեղը լավ սնուցման կարիք ունի:  
Ցանկալի է դիետայից բացառել վնասակար քիմիական նյութերը և կոնսերվանտները: Ավելի քան 1 000 000 ուսանողների մասնակցությամբ ուսումնասիրությունները ցույց են տվել հետևյալ արդյունքները: Ուսանողները, որոնց կերակուրները չեն պարունակում արհեստական համային տեսականի, գույներ կամ կոնսերվանտներ, IQ թեստում 14% -ով ավելի լավ արդյունք են ունեցել, քան վերը նշված հավելումները սպառած ուսանողները: Աշխատանքի և հանգստի ռեժիմի համապատասխանությունը, պատշաճ սնունդը և գործունեությունը, խանգարումների ժամանակին կանխումը կպահպանեն ուղեղի առողջությունը երկար տարիներ: Կմախքի համակարգի առողջության հիմնական թշնամին օստեոպորոզն է, որը վերջին շրջանում շատ ավելի է հանդիպում երիտասարդների շրջանում: Անգամ երեխաները հիվանդանում են դրանով: Եվ ինչ կարող ենք ասել այն կանանց մասին, որոնց օրգանիզմում հղիության ընթացքում կալցիումը ծախսվում է երեխայի կմախքը կառուցելու համար։ Նրանց մոտ ամենից հաճախ կա օստեոպորոզ: Եվ բոլորը այն պատճառով, որ մարմինը չի ստանում բավարար քանակությամբ սննդանյութերի լրացում նորմալ կյանքի համար: Որպեսզի մկանային-կմախքային համակարգը նորմալ գործի, պետք է մարմնում  կարգավորվի ջրի-աղի նյութափոխանակությունը: Դա հեշտանում է՝ մարմնին համարժեք սնուցմամբ և բավարար քանակությամբ հեղուկով ապահովելով, սեղանի աղի չափավոր օգտագործմամբ: Մարդու մարմնի 60 %-ը ջուր է, ուստի սննդակարգում ջուրը, հյութերը և հեղուկ սնունդը պետք է ամեն օր լինեն բավարար քանակությամբ: Կմախքի ամրության համար անհրաժեշտ էական օգտակար հանքային աղերի մեծ մասը հայտնաբերված է պարզ և բնական մթերքներում (բանջարեղեն, մրգեր, ձու և կանաչեղեն): 
Ամենաառողջարար սնունդը՝ ոսկորների համար 
Առողջ կմախքի համակարգը պահպանելու համար անհրաժեշտ են վիտամիններ և հանքային նյութեր՝ կալցիում, վիտամին D3, պղինձ, մանգան, ցինկ, մագնեզիում և ֆոսֆոր: Մթերքներ, որոնք պարունակում են դրանք. 
Կաթն ու կաթնամթերքը կալցիումի լավագույն աղբյուրներն են: Նրանք ամրացնում են ոսկորներն ու ատամները: Ավելին, եթե կաթը պետք է խմել առնվազն մեկ լիտր, ապա  պանիրը պետք է ուտել 120 - 150 գրամի սահմաններում:  
 Բանջարեղեն և կանաչիներ: Նրանց համար, ովքեր  չեն օգտագործում կաթնամթերք, օրգանական կալցիումի այլ աղբյուրները կարող են հարմար լինել: Դրանք են՝ նեխուր, սպանախ, կաղամբ։ Սրանք բացի կալցիումից պարունակում են այնպիսի կարևոր տարրեր, ինչպիսիք են՝ կալիումը, երկաթը, ցինկը, մագնեզիումը: Բացի այդ, դրանք հարուստ են B, E և PP վիտամիններով։ 
 Սարդին, սաղմոն, թունա: Որպեսզի կալցիումը նորմալ ներծծվի, անհրաժեշտ է վիտամին D-ի առկայությունը, որով շատ հարուստ է ձուկը: Օստեոպորոզից խուսափելու համար բավական է ուտել դրանք օրական 50 գրամի չափով: Միևնույն ժամանակ, չպետք է պահածոներ ուտել: Ավելի լավ է այն ինքնուրույն պատրաստել:  
Լյարդը հարուստ է պղնձով, վիտամին A- ով և D3 վիտամինով, որն օգնում է բարելավելու ֆոսֆորի և կալցիումի կլանումը:  
Դդմի սերմեր, հնդկացորեն, գետնանուշ: Ցինկի հուսալի աղբյուր, որը ֆոսֆորի հետ միասին պատասխանատու է կալցիումի և վիտամին D-ի կլանման համար: Ընկուզեղեն, կորեկ, ծովակաղամբ, սալորաչիր: Մագնեզիումի աղբյուրը, որը պատասխանատու է օստեոցիտների գործունեության համար:  
Ծիրանը հարուստ է կալիումով, որը պատասխանատու է կմախքի համակարգը վերահսկող մկանների բնականոն գործունեության համար: Ճակնդեղ, սպանախ,  սունկ: Այս բոլորը պարունակում են այնպիսի անհրաժեշտ հակաօքսիդիչ, ինչպիսին է մանգանը: Նրա շնորհիվ է, որ իրականացվում է ոսկրային և աճառային հյուսվածքի բնականոն աճ և զարգացում:  
Դդում, բուլղարական պղպեղ, խուրմա, լոլիկ: Դրանք պարունակում են ոսկորների համար այնպիսի կարևոր արտադրանք, ինչպիսին է բետա-կարոտինը, որը պրովիտամին A-ի նախորդն է:
Ցիտրուսային մրգեր: Դրանք պարունակում են վիտամին C, որը բարենպաստ ազդեցություն ունի ոսկորների առողջության վրա: Մարդու մարմնում վիտամին C-ն անօրգանական վիճակից օրգանական է դարձնում կալցիումը:
 
Աղբյուրը
Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ե՞րբ է անհրաժեշտ շտապ օգնություն կանչել

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Յուրաքանչյուր մարդ ժամանակ առ ժամանակ հոգնում է։

Առողջ սովորություններ

Առողջ սովորություններ

Մեծահասակին անհրաժեշտ է 7-9 ժամ քուն

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Սովորաբար սերմնահեղուկը նման է միատարր հեղուկի՝ կաթնագույն սպիտակից մինչև մոխրագույն-դեղնավուն գույնի, հատուկ հոտով: