Բուժո՞ւմ ենք, թե՞ խեղում 

Բուժո՞ւմ ենք, թե՞ խեղում 
Հակաբիոտիկները և աղիքները 
Հակաբիոտիկ թերապիայի վերաբերյալ բանավեճը շարունակվում է երկար տարիներ։ Այսօր մարդկանց մի մասը միավորված է այն գաղափարի շուրջ, որ հակաբիոտիկները չարիք են․ նրանց նշանակումը գրեթե միշտ անհիմն է, և կողմնակի ազդեցությունները համընկնում են բոլոր դրական կողմերի հետ: Մի մասն էլ վստահ է, որ ապացուցված բակտերիալ վարակի առկայության դեպքում հակաբակտերիալ թերապիան անհրաժեշտ միջոց է:  
Հաճախ վիրուսային վարակով բակտերիալ բարդություններ են առաջանում, որոնց դեպքում հակաբիոտիկների ընդունումը լիովին արդարացված է: Չափազանց դժվար է հասկանալ այդ նրբությունները, և առավել ևս՝ ախտորոշել նման հիվանդություններն առանց բժշկական կրթության։ Այդ իսկ պատճառով նման դեպքերում անհրաժեշտ է դիմել մասնագետի: Միայն բժիշկը կարող է ախտորոշել և նշանակել բուժում, իսկ ինքնաբուժումը կարող է հանգեցնել ծայրաստիճան վատ հետևանքների: Կողմնակի ազդեցությունները հակաբիոտիկներ ընդունելիս հազվադեպ չեն, բայց դրանք կարող են և պետք է շտկվեն բժշկական հսկողությամբ: 
 Հաճախ հիվանդներն ունենում են աթոռակի խանգարումներ և աղիքային միկրոֆլորայի (միկրոբիոտա) անհավասարակշռություն, ինչը կարող է լուրջ վնաս հասցնել աղիքներին: Փաստն այն է, որ հակաբիոտիկների ազդեցությամբ ոչ միայն հիվանդությունների հարուցիչներն են մահանում, այլև օգտակար մանրէները. այս ֆոնի վրա աղիքներում պայմանականորեն ախտածին բուսական աշխարհը սկսում է բազմանալ, ինչը  նախապայման է ստեղծում ապակառուցողական գործընթացների առաջացման համար: 
 Հակաբիոտիկներ ընդունելիս  օգտակար միկրոֆլորան պաշտպանելու համար նշանակվում են պրոբիոտիկներ: Համապատասխան պրոբիոտիկ ընտրելիս պետք է հաշվի առնել, որ այն պիտի լինի բազմազբաղ, թթվակայուն, ինչպես նաև անվտանգ և կիրառման առումով հնարավորինս հարմար: Բացի այդ, օգտակար միկրոբիոտայի համար բարենպաստ պայմաններ ստեղծելու համար հարկավոր է ուշադիր հետևել սննդակարգին. ամբողջությամբ վերացնել անառողջ սնունդն ու արագ սնունդը, փոխարենը՝ կենտրոնանալ մանրաթելերով հարուստ սննդի վրա (ամբողջական ձավարեղեն, բանջարեղեն և մրգեր):  
Համառոտ՝ հիմնականի մասին. Հակաբիոտիկ թերապիան կարող է նշանակվել միայն բժշկի կողմից. ոչ մի դեպքում չպետք է ինքներդ «նշանակեք» հակաբիոտիկներ:  
Հակաբիոտիկներ ընդունելիս միշտ խստորեն պահպանեք ձեր բժշկի կողմից նշանակված ռեժիմը: Բուժման ընթացքում ուշադիր հետևեք  սննդակարգին: Այն պետք է պարունակի  մանրաթելերի բավարար պաշար։ Սա կօգնի բարելավելու աղիքների աշխատանքը և ամրապնդելու ձեր սեփական միկրոբիոտայի սնունդը, ինչն ազդում է ամբողջ օրգանիզմի վիճակի վրա:  
Պրոբիոտիկները նշանակվում են օգտակար միկրոբիոտային աջակցելու և հակաբիոտիկների վնասը նվազագույնի հասցնելու համար: Ցանկացած հիվանդության դեպքում անհապաղ խորհրդակցեք բժշկի հետ, մի՛ զբաղվեք ինքնաբուժությամբ։
 
Աղբյուրը
Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ե՞րբ է անհրաժեշտ շտապ օգնություն կանչել

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Յուրաքանչյուր մարդ ժամանակ առ ժամանակ հոգնում է։

Առողջ սովորություններ

Առողջ սովորություններ

Մեծահասակին անհրաժեշտ է 7-9 ժամ քուն

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Սովորաբար սերմնահեղուկը նման է միատարր հեղուկի՝ կաթնագույն սպիտակից մինչև մոխրագույն-դեղնավուն գույնի, հատուկ հոտով: