Բուժո՞ւմ ենք, թե՞ խեղում
Այլ նյութեր
2076
Բուժո՞ւմ ենք, թե՞ խեղում
Հակաբիոտիկները և աղիքները
Հակաբիոտիկ թերապիայի վերաբերյալ բանավեճը շարունակվում է երկար տարիներ։ Այսօր մարդկանց մի մասը միավորված է այն գաղափարի շուրջ, որ հակաբիոտիկները չարիք են․ նրանց նշանակումը գրեթե միշտ անհիմն է, և կողմնակի ազդեցությունները համընկնում են բոլոր դրական կողմերի հետ: Մի մասն էլ վստահ է, որ ապացուցված բակտերիալ վարակի առկայության դեպքում հակաբակտերիալ թերապիան անհրաժեշտ միջոց է:
Հաճախ վիրուսային վարակով բակտերիալ բարդություններ են առաջանում, որոնց դեպքում հակաբիոտիկների ընդունումը լիովին արդարացված է: Չափազանց դժվար է հասկանալ այդ նրբությունները, և առավել ևս՝ ախտորոշել նման հիվանդություններն առանց բժշկական կրթության։ Այդ իսկ պատճառով նման դեպքերում անհրաժեշտ է դիմել մասնագետի: Միայն բժիշկը կարող է ախտորոշել և նշանակել բուժում, իսկ ինքնաբուժումը կարող է հանգեցնել ծայրաստիճան վատ հետևանքների: Կողմնակի ազդեցությունները հակաբիոտիկներ ընդունելիս հազվադեպ չեն, բայց դրանք կարող են և պետք է շտկվեն բժշկական հսկողությամբ:
Հաճախ հիվանդներն ունենում են աթոռակի խանգարումներ և աղիքային միկրոֆլորայի (միկրոբիոտա) անհավասարակշռություն, ինչը կարող է լուրջ վնաս հասցնել աղիքներին: Փաստն այն է, որ հակաբիոտիկների ազդեցությամբ ոչ միայն հիվանդությունների հարուցիչներն են մահանում, այլև օգտակար մանրէները. այս ֆոնի վրա աղիքներում պայմանականորեն ախտածին բուսական աշխարհը սկսում է բազմանալ, ինչը նախապայման է ստեղծում ապակառուցողական գործընթացների առաջացման համար:
Հակաբիոտիկներ ընդունելիս օգտակար միկրոֆլորան պաշտպանելու համար նշանակվում են պրոբիոտիկներ: Համապատասխան պրոբիոտիկ ընտրելիս պետք է հաշվի առնել, որ այն պիտի լինի բազմազբաղ, թթվակայուն, ինչպես նաև անվտանգ և կիրառման առումով հնարավորինս հարմար: Բացի այդ, օգտակար միկրոբիոտայի համար բարենպաստ պայմաններ ստեղծելու համար հարկավոր է ուշադիր հետևել սննդակարգին. ամբողջությամբ վերացնել անառողջ սնունդն ու արագ սնունդը, փոխարենը՝ կենտրոնանալ մանրաթելերով հարուստ սննդի վրա (ամբողջական ձավարեղեն, բանջարեղեն և մրգեր):
Համառոտ՝ հիմնականի մասին. Հակաբիոտիկ թերապիան կարող է նշանակվել միայն բժշկի կողմից. ոչ մի դեպքում չպետք է ինքներդ «նշանակեք» հակաբիոտիկներ:
Հակաբիոտիկներ ընդունելիս միշտ խստորեն պահպանեք ձեր բժշկի կողմից նշանակված ռեժիմը: Բուժման ընթացքում ուշադիր հետևեք սննդակարգին: Այն պետք է պարունակի մանրաթելերի բավարար պաշար։ Սա կօգնի բարելավելու աղիքների աշխատանքը և ամրապնդելու ձեր սեփական միկրոբիոտայի սնունդը, ինչն ազդում է ամբողջ օրգանիզմի վիճակի վրա:
Պրոբիոտիկները նշանակվում են օգտակար միկրոբիոտային աջակցելու և հակաբիոտիկների վնասը նվազագույնի հասցնելու համար: Ցանկացած հիվանդության դեպքում անհապաղ խորհրդակցեք բժշկի հետ, մի՛ զբաղվեք ինքնաբուժությամբ։
Նմանատիպ նյութեր

Տղամարդու նախապատրաստումը երեխայի բեղմնավորմանը

Մսի օրական չափաբաժինը հղի կնոջ սննդակարգում

Թռչնամիսը և ձուն հղի կնոջ սննդակարգում

Կիսաչհագեցած ճարպաթթուները հղիության ընթացքում (օմեգա-3 և օմեգա-6)

Ձկնեղենը և ծովամթերքը հղի կնոջ սննդակարգում
