Բուժո՞ւմ ենք, թե՞ խեղում 

Բուժո՞ւմ ենք, թե՞ խեղում 
Հակաբիոտիկները և աղիքները 
Հակաբիոտիկ թերապիայի վերաբերյալ բանավեճը շարունակվում է երկար տարիներ։ Այսօր մարդկանց մի մասը միավորված է այն գաղափարի շուրջ, որ հակաբիոտիկները չարիք են․ նրանց նշանակումը գրեթե միշտ անհիմն է, և կողմնակի ազդեցությունները համընկնում են բոլոր դրական կողմերի հետ: Մի մասն էլ վստահ է, որ ապացուցված բակտերիալ վարակի առկայության դեպքում հակաբակտերիալ թերապիան անհրաժեշտ միջոց է:  
Հաճախ վիրուսային վարակով բակտերիալ բարդություններ են առաջանում, որոնց դեպքում հակաբիոտիկների ընդունումը լիովին արդարացված է: Չափազանց դժվար է հասկանալ այդ նրբությունները, և առավել ևս՝ ախտորոշել նման հիվանդություններն առանց բժշկական կրթության։ Այդ իսկ պատճառով նման դեպքերում անհրաժեշտ է դիմել մասնագետի: Միայն բժիշկը կարող է ախտորոշել և նշանակել բուժում, իսկ ինքնաբուժումը կարող է հանգեցնել ծայրաստիճան վատ հետևանքների: Կողմնակի ազդեցությունները հակաբիոտիկներ ընդունելիս հազվադեպ չեն, բայց դրանք կարող են և պետք է շտկվեն բժշկական հսկողությամբ: 
 Հաճախ հիվանդներն ունենում են աթոռակի խանգարումներ և աղիքային միկրոֆլորայի (միկրոբիոտա) անհավասարակշռություն, ինչը կարող է լուրջ վնաս հասցնել աղիքներին: Փաստն այն է, որ հակաբիոտիկների ազդեցությամբ ոչ միայն հիվանդությունների հարուցիչներն են մահանում, այլև օգտակար մանրէները. այս ֆոնի վրա աղիքներում պայմանականորեն ախտածին բուսական աշխարհը սկսում է բազմանալ, ինչը  նախապայման է ստեղծում ապակառուցողական գործընթացների առաջացման համար: 
 Հակաբիոտիկներ ընդունելիս  օգտակար միկրոֆլորան պաշտպանելու համար նշանակվում են պրոբիոտիկներ: Համապատասխան պրոբիոտիկ ընտրելիս պետք է հաշվի առնել, որ այն պիտի լինի բազմազբաղ, թթվակայուն, ինչպես նաև անվտանգ և կիրառման առումով հնարավորինս հարմար: Բացի այդ, օգտակար միկրոբիոտայի համար բարենպաստ պայմաններ ստեղծելու համար հարկավոր է ուշադիր հետևել սննդակարգին. ամբողջությամբ վերացնել անառողջ սնունդն ու արագ սնունդը, փոխարենը՝ կենտրոնանալ մանրաթելերով հարուստ սննդի վրա (ամբողջական ձավարեղեն, բանջարեղեն և մրգեր):  
Համառոտ՝ հիմնականի մասին. Հակաբիոտիկ թերապիան կարող է նշանակվել միայն բժշկի կողմից. ոչ մի դեպքում չպետք է ինքներդ «նշանակեք» հակաբիոտիկներ:  
Հակաբիոտիկներ ընդունելիս միշտ խստորեն պահպանեք ձեր բժշկի կողմից նշանակված ռեժիմը: Բուժման ընթացքում ուշադիր հետևեք  սննդակարգին: Այն պետք է պարունակի  մանրաթելերի բավարար պաշար։ Սա կօգնի բարելավելու աղիքների աշխատանքը և ամրապնդելու ձեր սեփական միկրոբիոտայի սնունդը, ինչն ազդում է ամբողջ օրգանիզմի վիճակի վրա:  
Պրոբիոտիկները նշանակվում են օգտակար միկրոբիոտային աջակցելու և հակաբիոտիկների վնասը նվազագույնի հասցնելու համար: Ցանկացած հիվանդության դեպքում անհապաղ խորհրդակցեք բժշկի հետ, մի՛ զբաղվեք ինքնաբուժությամբ։
 
Աղբյուրը
Ի՞նչ անել, եթե միզելու ժամանակ ցավ ու այրոց կա 

Ի՞նչ անել, եթե միզելու ժամանակ ցավ ու այրոց կա 

Միզելու ընթացքում ուղեկցվող ցավն և այրոցը անվանում են դիզուրիա: Ամենից հաճախ այրոցը և ցավն արտահայտվում են որպես բորբոքում, որն առաջացել է միզուղիներում: 

 Առողջության 10 չափանիշ, որոնք անհրաժեշտ է պարբերաբար վերահսկել

 Առողջության 10 չափանիշ, որոնք անհրաժեշտ է պարբերաբար վերահսկել

120/80 և ցածր ճնշումը նորմալ է համարվում

Ինչի՞ մասին են վկայում կրծքագեղձերի գոյացությունները,  ինչպե՞ս ազատվել դրանցից

Ինչի՞ մասին են վկայում կրծքագեղձերի գոյացությունները,  ինչպե՞ս ազատվել դրանցից

Անհրաժեշտ է հնարավորինս շուտ դիմել բժշկի, եթե 

Ինչպե՞ս արագացնել կապտուկների և քերծվածքների բուժումը 

Ինչպե՞ս արագացնել կապտուկների և քերծվածքների բուժումը 

Կապտուկները, մակերեսային կտրվածքներն ու քերծվածքներն  ակտիվ կյանքի բաղկացուցիչ մասն են