Կոլրաբի․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Կոլրաբի․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Կոլրաբիօգտակար և վնասակար հատկությունները

Կոլրաբին պատկանում է կաղամբի ընտանիքին, անվանումը կարելի է թարգմանել որպես «կաղամբ-շաղգամ», առաջացել է գերմ.՝ Kohlrabi, Kohl «կաղամբ» և Rübe «շաղգամ» բառերից:

Կալորիականությունը

100 գրամ կոլրաբիի կալորիականությունը 42 կկալ է։ Դիետիկ բանջարեղեն է և ցուցված է ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց։

Օգտակար հատկությունները

Վիտամին С-ի պարունակությամբ կոլրաբին գերազանցում է կիտրոնին և նարնջին: Պարունակում է նաև վիտամին А, В, РР, В2, հարուստ է բուսական սպիտակուցներով, ածխաջրերով, հանքային աղերով, կալցիումով, կալիումով, ֆոսֆորով, մագնեզիումով, կարոտինով, պանտոտենաթթվով, կոբալտով և երկաթով։ Միջուկը հարուստ է գլյուկոզայով, պտղաշաքարով, կալիումի աղերով, В1, В2, РР վիտամիններով։

Վարակիչ հիվանդությունների կանխարգելման հրաշալի միջոց է։ Կարգավորում է նյութափոխանակությունը, ուստի ցուցված է բոլոր նրանց, ովքեր ցանկանում են նիհարել և ամրապնդել արդյունքը։

Կոլրաբին միզամուղ միջոց է և օրգանիզմից հեռացնում է ավելորդ հեղուկը, օգնում երիկամների, լյարդի, լեղապարկի խանգարումների դեպքում, օրգանիզմը մաքրում է խարաններից և թունավոր նյութերից, նպաստում է աղիների և ստամոքսի բորբոքումների վերացմանը։

Նվազեցնում է զարկերակային ճնշումը և խորհուրդ է տրվում ուտել աթերոսկլերոզի դեպքում։ Կանխում է հաստ և ուղիղ աղու քաղցկեղը։ Օգտակար է նաև բերանի խոռոչի բորբոքման դեպքում։

Հակացուցումները

Խորհուրդ չի տրվում ուտել ստամոքսի բարձր թթվայնության դեպքում։ Կոլրաբին կարող է նիտրատներ կուտակել իր մեջ, ինչը կարող է տարատեսակ հիվանդություններ առաջացնել։

 

Արյան առողջությունը ապահովող սնունդ

Արյան առողջությունը ապահովող սնունդ

Արյունը մեր բջիջներին մատակարարում է նրանց կյանքի և առողջության համար անհրաժեշտ ամեն ինչ:Արյան որակը ամբողջ օրգանիզմի առողջության վրա ազդող հիմնական գործոններից է...

Օրեգանո․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Օրեգանո․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Դրական ազդեցություն է թողնում հատկապես կնոջ օրգանիզմի վրա, քանի որ կարգավորում է դաշտանային ցիկլը, մեղմում դաշտանային ցավը և կիրառվում է դաշտանի ուշացման դեպքում․․․

Բարձրացնում ենք իմունիտետը, որպեսզի պաշտպանվենք վարակներից

Բարձրացնում ենք իմունիտետը, որպեսզի պաշտպանվենք վարակներից

Սթրեսը, քրոնիկ հոգնածությունը, առողջարար սննդի ու առհասարակ օրգանիզմին անհրաժեշտ սննդանյութերի պակասը դառնում են իմունիտետի անկման հիմնական պատճառ․․․․

Մթերքներ, որոնք ցանկալի չէ ուտել հղիության ընթացքում

Մթերքներ, որոնք ցանկալի չէ ուտել հղիության ընթացքում

Հղիությունը յուրահատուկ շրջան է օրգանիզմի համար, և ցանկանաք, թե ոչ, պետք է հրաժարվեք որոշ ուտելիքներից կամ էլ գոնե սահմանափակեք դրանց քանակը, որպեսզի չվնասեք ինչպես ձեզ, այնպես էլ երեխային․․․