Քինոա․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Քինոա․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Քինոայի հատիկները նման են հնդկաձավարի հատիկներին, սակայն տարբերվում են գույնով․ տեսակից կախված՝ լինում են մարմնագույն, սև և կարմիր։ Հնարավոր է գտնել նաև Երևանի սուպերմարկետներում։

Քինոան բուսական սպիտակուցների շտեմարան է, ընդ որում՝ այն ավելի շատ սպիտակուց է պարունակում, քան հնդկաձավարը և ցորենը։ Այդ պատճառով այն պարզապես անփոխարինելի սնդամթերք է հղի կանանց, երեխաների, մարզիկների և ֆիզիկական կամ մտավոր ծանր աշխատանք կատարող մարդկանց համար։

Պարունակում է արժեքավոր բոլոր ամինաթթուները՝ արգինին, վալին, իզոլեյցին, հիստիդին, լիզին, լեյցին, մեթիոնին, տրիպտոֆան, տրեոնին, ֆենիլալանին և այլն։ Լիզինի պարունակության շնորհիվ օրգանիզմն ավելիլավ է յուրացնում կալցիումը, իսկ վնասված հյուսվածքներն ավելի արագ ու արդյունավետ են ապաքինվում։

Պարունակում է նաև փոխարինելի ամինաթթուներ՝ ալանին, ասպարգինաթթու, գլիցին, սերին, պրոլին, ցիստեին, թիրոզին և այլն, ինչպես նաև ճարպեր, ածխաջրեր, հանքանյութեր, բջջանյութ, B խմբի վիտամիններ, ֆոլատներ։

Ֆիտինաթթվի պարունակության շնորհիվ այն օգնում է օրգանիզմն ազատել խոլեստերինից, թունավոր նյութերից և խարաններից։

Օգտակար հատկությունները

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում սրտի և սրտանոթային համակարգի վրա, մեղմում է անոթների լարվածությունը։ Օգնում է ազատվել միգրենից։

Մշտապես օգտագործելու դեպքում քինոնա օգնում է ամրացնել ոսկորները, ազատել տարատեսակ հիվանդություններից, օրինակ՝ արթրիտից, նվազեցնում է շաքարի մակարդակը, կանխում սրտանոթային հիվանդությունների, անեմիայի առաջացումը։

Խորհուրդ է տրվում ուտել հղի և կրծքով կերակրող կանանց, սակայն վերջինիս դեպքում հարկավոր է ուշադիր լինել երեխայի ռեակցիաների հանդեպ։ Ընդհանուր առմամբ առողջությունն ամրացնելու հրաշալի սննդանյութ է։

Վնասակար հատկությունները

Երիկամների խնդիրներ և հոդատապ ունեցող մարդիկ պետք է նախ խորհրդակցեն բժշկի հետ։

Բարձրացնում ենք իմունիտետը, որպեսզի պաշտպանվենք վարակներից

Բարձրացնում ենք իմունիտետը, որպեսզի պաշտպանվենք վարակներից

Սթրեսը, քրոնիկ հոգնածությունը, առողջարար սննդի ու առհասարակ օրգանիզմին անհրաժեշտ սննդանյութերի պակասը դառնում են իմունիտետի անկման հիմնական պատճառ․․․․

Ինչպե՞ս զսպել վնասակար սնունդ ուտելու ցանկությունը

Ինչպե՞ս զսպել վնասակար սնունդ ուտելու ցանկությունը

Մարդիկ, ովքեր ցանկանում է հրաժարվել վատ սովորություններից և սկսել առողջ սնվել, գիտեն, որ ամենադժվարը սիրելի, բայց վնասակար ուտելիքների գայթակղությանը դիմանալն է․․․

Կանաչ թեյ օգտակարությոնը և վնասակարությունը

Կանաչ թեյ օգտակարությոնը և վնասակարությունը

Կանաչ թեյն առկա թեյերից ամենաքիչ մշակումն անցնող տեսակներից է և դրա շնորհիվ պահպանում է իր օգտակար հատկությունների ամբողջ փունջը․․․

Առողջ սնվելը որոշում է ամբողջ կյանքի համար

Առողջ սնվելը որոշում է ամբողջ կյանքի համար

Առողջ սննդի մասին շատ է խոսվում, որովհետև այն ամուր առողջության գրավականն է․․․