Արտիճուկ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Արտիճուկ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Արտիճուկը բարդածաղկավորների ընտանիքին պատկանող խոշոր ծաղիկներով բույս է։ Այս բույսի հայրենիքը միջերկրածովյան շրջանն է, այժմ այն մեծ տարածում ունի Ամերիկայում։

Օգտակար հատկությունները

Հաճելի համից բացի արտիճուկը հարուստ է նաև մի շարք օգտակար սննդանյութերով։ Արտիճուկի ծաղիկները պարունակում են ածխաջրեր (մինչև 15%), սպիտակուցներ (մինչև 3%), ճարպեր (0,1%), կալցիումի և երկաթի աղեր, ֆոսֆատներ, հարուստ են վիտամիններով՝ C, B1, B2, B3, P, կարոտինով և ինուլինով և այլ օգտակար նյութերով:

Արտիճուկը սննդի մեջ օգտագործվում է թարմ, խաշած և պահածոյացված վիճակով: Այս բույսից պատրաստում են սոուսներ և խյուս։ Դե իսկ գեղեցիկ ծաղիկները օգտագործվում են անգամ տոնական սեղանները զարդարելու համար։ Արտիճուկը դիետիկ սնունդ է համարվում և խորհուրդ է տրվում որպես օսյալին փոխարինող շաքարային դիաբետի դեպքում։

Արտիճուկի թուրմն օգտագործում են նաև լյարդի, երիկամների ու լեղուղիների հիվանդության դեպքում, այն օգնում է մաքրել օրգանիզմը տարատեսակ տոքսիկ նյութերից։ Այն նպաստում է նաև խոլեստերինի նվազեցմանը, ակտիվացնում կենտրոնական նյարդային համակարգի աշխատանքը։

Հին Հունաստանում այս բույսից պատրաստված թուրմն օգտագործվում էր նաև ճաղատության դեմ։ Արտիճուկից քամված թարմ հյութը օգտագործվում է սեռական ակտիվությունն ուժեղացնելու համար (բաժակի 1/4 մասը ըմպել առավոտյան և երեկոյան)։

Այն նվազեցնում է նաև քրտինքի հոտը, օգնում ալկալոիդային թունավորումների դեպքում։ Արտիճուկի հյութը մեղրի հետ խառնած վիճակում օգտագործվում է երեխաների մոտ կանդիդոզի, ստոմատիտի և լեզվի ճաքերի դեպքում։

Արտիճուկից ստացված պատրաստուկներն օգտագործվում ենհեպատիտի, աթերոսկլերոզի, ալերգիայի, փսորիազի, էկզեմայի բուժման համար և այլն: Ըստ որում, այս բույսից պատրաստված կերակուրն անհրաժեշտ է ուտել հենց նույն օրը, պահելու դեպքում այն մուգ գույն է ստանում։

Վնասակար հատկությունները

Այն զգուշորեն պետք է ընդունեն խոլեցիստիտ կամ աղիքային տրակտի խանգարումներ ունեցող մարդիկ։ Որքանով վնասակար կլինի արտիճուկը կապված է նաև նրա չափերի հետ։ Փոքր չափի արտիճուկը կարելի է օգտագործել հում վիճակում, իսկ այ մեծերը անհրաժեշտ է անպայմանորեն ջերմային մշակման ենթարկել։

Եթե բույսի զամբյուղն արդեն բացված է, իսկ տերևների գույնը մգացած, նշանակում է, այն պիտանի չէ օգտագործման։ Հիշեք, որ արտիճուկն իր օգտակար հատկությունները և հաճելի հոտը պահպանում է միայն մեկ շաբաթ։ Քանի որ այն իջեցնում է արյան ճնշումը, արյան ցածր ճնշում ունեցող մարդկանց այն խորհուրդ չի տրվում։

Բարձրացնում ենք իմունիտետը, որպեսզի պաշտպանվենք վարակներից

Բարձրացնում ենք իմունիտետը, որպեսզի պաշտպանվենք վարակներից

Սթրեսը, քրոնիկ հոգնածությունը, առողջարար սննդի ու առհասարակ օրգանիզմին անհրաժեշտ սննդանյութերի պակասը դառնում են իմունիտետի անկման հիմնական պատճառ․․․․

Ինչպե՞ս զսպել վնասակար սնունդ ուտելու ցանկությունը

Ինչպե՞ս զսպել վնասակար սնունդ ուտելու ցանկությունը

Մարդիկ, ովքեր ցանկանում է հրաժարվել վատ սովորություններից և սկսել առողջ սնվել, գիտեն, որ ամենադժվարը սիրելի, բայց վնասակար ուտելիքների գայթակղությանը դիմանալն է․․․

Կանաչ թեյ օգտակարությոնը և վնասակարությունը

Կանաչ թեյ օգտակարությոնը և վնասակարությունը

Կանաչ թեյն առկա թեյերից ամենաքիչ մշակումն անցնող տեսակներից է և դրա շնորհիվ պահպանում է իր օգտակար հատկությունների ամբողջ փունջը․․․

Առողջ սնվելը որոշում է ամբողջ կյանքի համար

Առողջ սնվելը որոշում է ամբողջ կյանքի համար

Առողջ սննդի մասին շատ է խոսվում, որովհետև այն ամուր առողջության գրավականն է․․․