Կիսել․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Կիսել․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Կիսելը քաղցր դեսերտային ըմպելիք է՝ ժելեանման կառուցվածքով: Կիսելի մեջ օսլայի առկայությունը այն շատ կալորիական և սննդարար ըմպելիք է դարձնում: Այն իր մեջ պահպանում է բոլոր մրգերի և հատապտուղների վիտամինները, որոնք օգտագործվում են պատրաստման ժամանակ: Կիսելը կարող է օգտագործվել որպես կերակուրներից մեկին փոխարինող միջոց օրինակ ցերեկվա ընթացքում:

Օգտակար հատկությունները

Մարդիկ, որոնք ունեն ստամոքսահյութի ավելցուկ, գաստրիտներ կամ ստամոքսաղիքային տրակտի պեպտիկ խոցեր, բժիշկները կիսել խորհուրդ են տալիս օգտագործել ստամոքսի թթվային միջավայրի հիմնայնացման համար: Կիսելը հարուստ է օրգանական թթուներով, իսկ դրա օգտակար և բուժիչ հատկությունները կախված են այն ամենից, ինչից այն եփված է:

Հապալասի կիսելը բարելավում է տեսողությունը և դրական ազդեցություն է ունենում աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների և վարակիչ հիվանդությունների կանխարգելման ու բուժման գործում: Նաև այն օգտագործում են որպես դիետիկ ուտեստ, որը բարելավում է մարսողությունը:

Արոսենու կիսելն օգտագործվում է որպես լյարդի և լեղուղիների  հիվանդությունների ընդհանուր թերապիայի համար: Այն բաղկացած է նյութերից, որոնք նպաստում են լեղապարկի թարմացմանը, բարելավում են դրա գույնը և որակի բնութագրերը: Բացի այդ, այդպիսի կիսելը ունի փոքր-ինչ թուլացնող և միզամուղ ազդեցություն:

Բալի գոլ կիսելն օգնում է վերին շնչուղիների և  թոքերի շրջանում բորբոքային գործընթացների սկզբնական հիվանդությունների ժամանակ, այդպիսի ազդեցությունը ձեռք է բերվում բալի հակասեպտիկ հատկությունների շնորհիվ:

Լոռամրգի կիսելի վիտամին C-ի և ասպիրինի մեծ քանակությունը օգնում է մրսածության և գրիպի ժամանակ: Կիսելը խորհուրդ է տրվում խմել կծու սնունդ ուտելուց հետո, որը գրգռում է լորձաթաղանթը, և նրա մածուցիկ կառուցվածքը պատում է ստամոքսի պատերը՝ կանխելով վերջինիս վնասվելը և բարելավում է նրա աշխատանքը:

Կիսելի վնասակարությունը և հակացուցումները

Կիսելի բոլոր բացասական հատկությունները կարելի է վերագրել դրանում պարունակվող օսլային: Օսլան ածխաջրերի լրացուցիչ աղբյուր է, որի չափից շատ օգտագործումը կարող է ալերգիայի կամ գիրացման պատճառ դառնալ: Բացի այդ, եթե կա որևէ ալերգիա ցանկացած մրգի կամ հատապտուղի նկատմամբ, ապա չպետք է օգտագործեք դրանք ըմպելիքը պատրաստելու համար:

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: