ՏԱՆՁ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

ՏԱՆՁ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Տանձը հարուստ է օգտակար նյութերով, պարունակում է շաքար (ֆրուկտոզա, գլյուկոզա, սախարոզա), բջջանյութ, օրգանական թթուներ (կիտրոնաթթու, խնձորաթթու և այլն), պեկտիներ, աղաղանյութեր, ֆերմենտներ, ֆիտոնցիդներ, ֆլավոնոիդներ, վիտամին А, Е, С, Р, РР, B խմբի վիտամիններ, մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ կալիում, յոդ, պղինձ, մագնիում, մոլիբդեն, բոր, ֆտոր, ֆոսֆոր, ցինկ և այլն։

Կալորիականությունը

100 գրամ տանձի կալորիականությունը 45 կկալ է։

Օգտակար հատկությունները

Ամրացնում է օրգանիզմի դիմադրողական համակարգը։

Օգնում է հազի ժամանակ, իջեցնում է ջերմությունը, օգնում պայքարել հարբուխի դեմ։

Օգտակար է սրտանոթային համակարգի համար, ամրացնում է անոթների պատերը, լավացնում արյան բաղադրությունը, հանգստացնում սրտխփոցը։

Լավ է ազդում մարսողական համակարգի վրա, լավացնում է աղիների գալարակծկանքը, օժտված է հակամանրէային հատկությամբ, նպաստում է օրգանիզմից խարանների դուրսբերմանը։

Օգտակար է շաքարային դիաբետ ունեցող մարդկանց։

Օգնում է խթանել լյարդի, երիկամների և միզապարկի աշխատանքը։

Տանձն ու տանձի կոմպոտը պրոստատիտի կանխարգելման հրաշալի միջոց են։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում նյարդային համակարգի վրա, օգնում է հանգստանալ։

Հակացուցումները

Խորհուրդ է տրվում տանձն ուտել ճաշելուց երեսուն րոպե հետո և ոչ թե քաղցած ժամանակ։ Տանձն ուտելուց հետո չի կարելի ջուր խմել կամ ծանր ուտելիք ուտել, օրինակ՝ միս։ Չի կարելի ուտել մարսողական համակարգի հիվանդություների սրման դեպքում։

Ինչպե՞ս են անառողջ աղիքները խանգարում մեզ նիհարելու

Ինչպե՞ս են անառողջ աղիքները խանգարում մեզ նիհարելու

Այս մանրէների անբավարար քանակը հանգեցնում է ավելորդ քաշի առաջացման:

Ճի՞շտ է արդյոք, որ չիլի պղպեղը կարող է բարելավել առողջությունը և երկարացնել կյանքի տևողությունը

Ճի՞շտ է արդյոք, որ չիլի պղպեղը կարող է բարելավել առողջությունը և երկարացնել կյանքի տևողությունը

Չիլի պղպեղը միակ բույսն է, որ միաժամանակ պարունակում է կարոտենոիդներ, ֆլավոնոիդներ և կապսաիցիններ

Լոռամիրգ ուտելու 6 պատճառ

Լոռամիրգ ուտելու 6 պատճառ

Լոռամիրգը հիմնականում բաղկացած է ածխաջրերից, այդ թվում՝ մանրաթելերից և այնպիսի միացություններից, որոնք անմիջականորեն ազդում են առողջության վրա։

Ինչու է անհրաժեշտ բողկը ներառել սննդակարգում

Ինչու է անհրաժեշտ բողկը ներառել սննդակարգում

Բողկը C վիտամինի հարուստ աղբյուր է (մեկ բաժակ հում բողկը պարունակում է օրական նորմայի մոտ 30 %-ը), որն անհրաժեշտ է օրգանիզմին մի շարք նպատակներով