Ձմերուկ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Ձմերուկ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Ձմերուկ սիրում են գրեթե բոլորը, և՛ երեխաները, և՛ մեծահասակները, քանի որ այն ոչ միայն համեղ է, այլև շատ օգտակար։ Պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ և առողջությանն օգտակար այլ նյութեր՝ մագնիում, կալիում, կալցիում և այլն։

Օգտակար հատկությունները

Նպաստում է իմունիտետի ամրապնդմանը։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում սրտանոթային համակարգի աշխատանքի վրա։

Նպաստում է խոլեստերինի մակարդակի կարգավորմանը, օգտակար է հիպերտոնիայի, աթերոսկլերոզի և սրտանոթային համակարգի այլ հիվանդությունների դեպքում։

Օգնում է օրգանիզմից հեռացնել թունավոր նյութերը, օգտակար է լյարդի համար հակաբիոտիկնկերով կամ ուժեղ ազդեցությամբ այլ դեղամիջոցներով բուժումից հետո։

Ցուցված է լյարդի և լեղապարկի հիվանդությունների ընթացքում։

Օժտված է միզամուղ ուժեղ հատկությամբ, ինչը նպաստում է երիկամային և միզապարկի քարերի հեռացմանը, ինչպես նաև դրանց առաջացման կանխարգելմանը։

Նվազեցնում է շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում մարսողական համակարգի աշխատանքի վրա, օգնում է բուժել քրոնիկ գաստրիտը։

Նպաստում է օրգանիզմից թունավոր նյութերի, խարանների դուրսբերմանը, կարգավորում է թթվահիմնային հավասարակշռությունը։

Ցուցված է նաև շաքարային դիաբետ և արթրիտ ունեցող մարդկանց։

Նպաստում է նյարդային համակարգի աշխատանքի կարգավորմանը, օգնում մեղմել հոգնածությունն ու դյուրագրգիռ վիճակը։

Օգտակար է նաև հղի և կրծքով կերակրող կանանց։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում տեսողության վրա, օգնում կարգավորել ներակնային ճնշումը, պաշտպանում տարիքային փոփոխություններից։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում նաև մկանային համակարգի վրա՝ նպաստելով վերջինիս ամրացմանը։

Լայնորեն տարածված է նաև կոսմետոլոգիայում։

Ձմերուկի պարունակությամբ դիմակները մաշկը հագեցնում են վիտամիններով և երիտասարդացնող ազդեցություն են թողնում։

Հակացուցումները

Միզամուղ միջոց լինելով՝ այն ծանրաբեռնում է երիկամները, ուստի երիկամների հիվանդության դեպքում չի կարելի շատ ուտել։ Հակացուցված է նաև փորլուծության և երիկամային խոշոր քարեր ունենալու դեպքում։

Բազուկ (ճակնդեղ). օգտակար և վնասակար հատկությունները

Բազուկ (ճակնդեղ). օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ժամանակակից գիտնականները ոչ միայն հաստատեցին իրենց նախորդների դիտարկումները, այլև ապացուցեցին, որ բազուկը եզակի, անփոխարինելի բանջարեղեն է մարդու սննդակարգում:

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղը հայտնի է արդեն շատ տասնամյակներ և բացի հեղուկ ձևից թողարկվում է նաև հարմար պարկուճներով։

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Եթե ունես խնդիրներ արյան հետ կապված՝ ուրեմն առողջ չես։ Մի խոսքով՝ արյունը չափազանց կարևոր է։

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտորը՝ բազմամյա խոտաբույսային բույս է Միջին Ասիայի Ամարիլիս ընտանիքից, օժտված սուր համով և ուժեղ առանձնահատուկ հոտով։