Խնձոր․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Խնձորը ամենաօգտակար մրգերից մեկն է և կանխում է բազմաթիվ հիվանդությունների առաջացումը։ Վիտամինային կազմը, կախված խնձորի տեսակից, պահպանման պայմաններից ու ժամկետից, աճման վայրից, տարբեր է լինում։
Պարունակում է վիտամին А, С, Е, B խմբի վիտամիններ, ինչպես նաև բջջանյութ, կրախմալ, պեկտինային նյութեր, շաքար, օրգանական թթուներ (կիտրոնաթթու, խնձորաթթու, գինեթթու և այլն), մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ երկաթ, կալիում, կալցիում, մանգան, ֆոսֆոր, ֆտոր, վանադիում, բոր, ցինկ և հանքային այլ նյութեր։ Խնձորի կորիզը պարունակում է օգտակար յուղեր, իսկ կեղևը՝ մեծ քանակությամբ ֆլավոնոիդներ։
Կալորիականությունը
100 գրամ խնձորի կալորիականությունը 50 կկալ է։
Օգտակար հատկությունները
Խնձորը կանխում է օնկոլոգիական հիվանդությունների առաջացումը, քանի որ նրանում պարունակվող նյութերն արգելում են աղիների և լյարդի քաղցկեղի բջիջների բազմացումը։ Ընդ որում՝ այդ հարցում ավելի մեծ ազդեցություն ունի խնձորի կեղևը։
Բարենպաստ ազդեցություն է ունենում սրտանոթային համակարգի վրա։
Նպաստում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի նվազմանը, պաշտպանում է ինֆարկտից, ինսուլտից, աթերոսկլերոզից և սրտանոթային այլ հիվանդություններից։
Խնձորն օգտակար է նաև վահանաձև գեղձի համար, քանի որ կորիզներում մեծ քանակությամբ յոդ է պարունակվում։
Կարգավորում է ստամոքսաղիքային տրակտի աշխատանքը, լավացնում է ախորժակն ու աղիքների միկրոֆլորան, կանխում է փորկապության առաջացումը։
Լավացնում է լյարդի աշխատանքը։
Շատ օգտակար է շնչառական համակարգի համար, նվազեցնում է ասթմայի և բրոնխային-թոքային այլ հիվանդությունների առաջացման վտանգը։
Նվազեցնում է ծխախոտի ծխի վնասակարությունը թոքերի համար, այդ պատճառով էլ ծխող մարդկանց խորհուրդ է տրվում շատ խնձոր ուտել։
Խորհուրդ է տրվում նաև ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց։
Բարենպաստ ազդեցություն են ունենում նաև մաշկի, մազերի ու եղունգների առողջության վրա։
Հակացուցումները
Հարկավոր է միշտ մտքում պահել, որ ամեն բան օգտակար է, եթե պահպանվում է չափի զգացումը։ Խնձորը հակացուցված է խոցային հիվանդություն ունեցող մարդկանց։ Բարձր թթվայնությամբ գաստրիտի դեպքում ավելի լավ է քաղցր խնձոր ուտել։