Դեղձ․ օգտակար հատկությունները

Դեղձը ոչ միայն համեղ միրգ է, այլև հարուստ է վիտամիններով ու օգտակար հատկություններով։ Պարունակում է վիտամին Е, С, РР, К, ինչպես նաև B խմբի վիտամիններ, օրգանական թթուներ (կիտրոնաթթու, խնձորաթթու, գինեթթու), կալիում, երկաթ, ցինկ, ֆոսֆոր, մանգան, մագնիում, սելեն և այլն։
Կալորիականությունը
100 գր դեղձի կալորիականությունը 40 կկալ է։
Օգտակար հատկությունները
Նպաստում է իմունիտետի ամրացմանը։
Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում սրտանոթային համակարգի վրա, օգտակար է արթրիտի, սակավարյունության և այլ հիվանդությունների դեպքում։
Լավացնում է մարսողական համակարգի աշխատանքը, օգնում է վերացնել այրոցը, փորկապությունը, ճնշում են ստամոքսաղիքային տրակտում ընթացող թարախային պրոցեսները։
Նպաստում է օրգանիզմից խարանների ու թունավոր նյութերի դուրսբերմանը։
Ցուցված է երիկամների, լյարդի և լեղապարկի հիվանդություն ունեցող մարդկանց։
Օգտակար է ռևմատիզմի դեպքում։
Օժտված է երիտասարդացնող հատկությամբ, լայնորեն օգտագործվում է կոսմետոլոգիայում։
Ձգում է, սնում և փափկեցնում մաշկը, նպաստում կնճիռների հարթվելուն, լավացնում է մաշկի գույնը։
Հակացուցումները
Հակացուցված է ալերգիայի և շաքարային դիաբետի դեպքում։