Յոդ․ դերն օրգանիզմում

Յոդ․ դերն օրգանիզմում

Յոդը մարդու օրգանիզմի բնականոն աշխատանքի համար անհրաժեշտ ամենակարևոր տարրերից մեկն է, քանի որ ազդում է գործնականորեն բոլոր ներքին օրգանների և համակարգերի վրա։

Դերն օրգանիզմում

Օրգանիզմում յոդի գլխավոր դերը վահանաձև գեղձի բնականոն աշխատանքի ապահովումն է։ Յոդ պարունակող հորմոնները կարգավորում են օրգանիզմում ընթացող բազմաթիվ պրոցեսներ՝ աճը, զարգացումը, նյութափոխանակությունը և այլն։

Այն խիստ կարևոր է նյարդային համակարգի և գլխուղեղի աշխատանքի համար։

Պաշտպանում է սրտանոթային համակարգի հիվանդություններից, կանխում թրոմբի առաջացումը, նվազեցնում է խոլեստերինի մակարդակը։

Հարկավոր է նաև վերարտադրողական համակարգի բնականոն աշխատանքի համար։

Հղի կնոջ դեպքւոմ օգնում է ապահովել երեխայի ներարգանդային ճիշտ զարգացումը։

Յոդն անհրաժեշտ է երեխաների և դեռահասների աճի, հոգեբանական ու ֆիզիկական ներդաշնակ զարգացման համար։

Օգնում է ավելորդ քաշի դեմ պայքարում, էներգիա է հաղորդում։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում մաշկի, ատամների, մազերի ու եղունգների վրա։

Օրգանիզմի օրական պահանջը

Յոդի օրական պահանջը հասուն մարդու օրգանիզմում 100-150 մկգ է։ Ֆիզիկական ծանրաբեռնվածության, հղիության և կրծքով կերակրման շրջանում, մի շարք հիվանդությունների դեպքում, ինչպես նաև շրջակա միջավայրի ծանր պայմանների դեպքում օրգանիզմի պահանջն աճում է։

Յոդ պարունակող սննդամթերքներ

Յոդի առավելագույն քանակը ծովակաղամբում է (լամինարիա)։ Մեծ քանակությամբ պարունակվում է նաև ծովամթերքներում՝ կալմար, միդիա և այլն, մի շարք մրգերում ու բանջարեղենի տեսակներում՝ խնձոր (կորիզում), բալ, մոշ, բազուկ, լոլիկ, սպանախ, լոբի, ոլոռ, կաղամբ, սոխ, խուրմա և այլն, փոքր քանակությամբ առկա նաև մսամթերքում, կաթնամթերքում, ցորենում և հնդկաձավարում։

Յոդի անբավարարություն

Յոդի անբավարարությունը կարող է լրջագույն խնդիրների հանգեցնել։ Հիշողության խանգարում, գլխացավ, բարձր հոգնելիություն, տեսողության և լսողության խանգարում, քաշի ավելացում, վերարտադրողական ֆունկցիայի խանգարում, վահանաձև գեղձի հիվանդություններ՝ այդ բոլորը յոդի պակասի հետևանքով առաջացող խնդիրների մի փոքր մասն են միայն։ Երեխաների և դեռահասների դեպքում յոդի անբավարար քանակը կարող է ֆիզիկական և մտավոր զարգացման հապաղման հանգեցնել։

Յոդի ավելցուկ

Յոդի ավելցուկ կարող է առաջանալ այնպիսի արտադրամասերում աշխատելու պատճառով, որտեղ մեծ քանակությամբ յոդի գոլորշի է արտազատվում։ Բացի այդ, յոդ պարունակող դեղամիջոցների երկարատև օգտագործման դեպքում նույնպես հնարավոր է, որ ավելցուկ առաջանա։ Դրսևորվում է հետևյալ նշաններով՝ գլխապտույտ, գլխացավ, ականջներում՝ աղմուկ, սրտխառնոց, ստամոքսաղիքային տրակտի խանգարումներ և այլն։

Բազուկ (ճակնդեղ). օգտակար և վնասակար հատկությունները

Բազուկ (ճակնդեղ). օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ժամանակակից գիտնականները ոչ միայն հաստատեցին իրենց նախորդների դիտարկումները, այլև ապացուցեցին, որ բազուկը եզակի, անփոխարինելի բանջարեղեն է մարդու սննդակարգում:

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղը հայտնի է արդեն շատ տասնամյակներ և բացի հեղուկ ձևից թողարկվում է նաև հարմար պարկուճներով։

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Եթե ունես խնդիրներ արյան հետ կապված՝ ուրեմն առողջ չես։ Մի խոսքով՝ արյունը չափազանց կարևոր է։

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտորը՝ բազմամյա խոտաբույսային բույս է Միջին Ասիայի Ամարիլիս ընտանիքից, օժտված սուր համով և ուժեղ առանձնահատուկ հոտով։