Լոլիկ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Պոմիդորն աշխարհում ամենատարածված բանջարեղենային մշակաբույսերից մեկն է։ Այն համեղ է ինչպես թարմ, այնպես էլ եփած վիճակում։ Օժտված է օգտակար այնպիսի հատկություններով, որ օգնում էկանխել ու բուժել բազմաթիվ հիվանդություններ։
Պարունակում է վիտամին А, Е, С, РР, К, ինչպես նաև B խմբի վիտամիններ, օրգանական թթուներ (խնձորաթթու, կիտրոնաթթու և այլն), պեկտիններ, կրախմալ, ազոտային նյութեր, ֆիտոնցիդներ, հանքանյութեր՝ երկաթ, կալցիում, նատրիում, կալիում, մագնիում,ֆոսֆոր, բոր, յոդ, ցինկ, պղինձ, մանգան և այլն։
Պարունակում է նաև լիկոպին (գույնը պայմանավորող պիգմենտը), որը հզոր հակաօքսիդանտ է և օրգանիզմը պաշտպանում է օնկոլոգիական, սրտանոթային և այլ հիվանդություններից։ Ընդ որում՝ լիկոպինի խտությունը մեծանում է ջերմային մշակման ընթացքում։
Լոլիկի կալորիականությունը
100 գրամ լոլիկի կալորիականությունը 25 կկալ է։
Օգտակար հատկությունները
Ամրացնում է իմունիտետը։ Օժտված է հակաքաղցկեղային հզոր ազդեցությամբ, նվազեցնում է օնկոլոգիական հիվանդությունների առաջացման վտանգը։
Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում սրտանոթային համակարգի վրա, նվազեցնում է խոլեստերինի մակարդակը, լավացնում է արյան կազմը, կանխում է թրոմբի առաջացումը, պաշտպանում է ինֆարկտից, ինսուլտից և սրտի ու անոթների այլ հիվանդություններից։
Լավացնում է նյութափոխանակությունը, կարգավորում կաթնաթթվային և ջրաղային հավասարակշռությունը։ Օգտակար է ստամոքսաղիքային տրակտի համար, օգնում է հաղթահարել մարսողական համակարգի խանգարումները, լավացնում է մարսողությունը։
Խորհուրդ է տրվում շաքարային դիաբետ, ինչպես նաև մարմնի ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց ունեցող մարդկանց։
Ամրացնում է նյարդային համակարգը։
Լավացնում է տեսողությունը, օգնում է կանխել աչքի ցանցաթաղանթի փոփոխությունները և պահպանել տեսողությունը երկար տարիներ։
Լավ է ազդում եղունգների, մազերի ու մաշկի որակի վրա։ Հարթեցնում է կնճիռները, լավացնում է մաշկի գույնը, երիտասարդացնում է մաշկը։
Դանդաղեցնում է օրգանիզմի ծերացումը։
Հակացուցումները
Ալերգիկ ռեակցիաների, լեղապարկի հիվանդությունների, գաստրիտի, խոցային և միզաքարային հիվանդության, արթրիտի և ռևմատիզմի դեպքում հարկավոր է խորհրդակցել բժշկի հետ։