Վիտամին K. պահանջը և ազդեցությունը մարդու վրա

Վիտամին K. պահանջը և ազդեցությունը մարդու վրա

Վիտամին K-ն խիստ կարևոր վիտամին է, առանց որի մարդ կարող է մահանալ անգամ ամենափոքր քերծվածքից։

Այն կարգավորում է արյան մակարդելիությունը։ Գոյություն ունի երեք ձևով՝ K1-ը մարդ ստանում է բուսական սննդից, K2-ը սինթեզվում է ստամոքսում, իսկ K3-ն ստանում են քիմիական եղանակով։

Վիտամին K-ի պրեպարատները նշանակում են մի շարք հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման համար, ինչպես նաև ներարկում են նորածիններին արյունահոսության կանխարգելման համար։

Վիտամին K-ի լավ յուրացմանն են նպաստում կաթնաթթվային մթերքները, իսկ յուրացմանը խոչընդոտում են ալկոհոլը, հակաբիոտիկները, վիտամին E-ի մեծ քանակությունը, տարատեսակ գունանյութերը, հավելանյութերը և արոմատիզատորները։

Ինչու՞ է հարկավոր օրգանիզմին

Վիտամին K-ի կարևորագույն դերը արյան մակարդելիության կարգավորումն է։ Այդ վիտամինի բավականաչափ քանակն ապահովում է տարաբնույթ վերքերի ապաքինումն ինչպես մարմնի վրա, այնպես էլ օրգանիզմի ներսում։

Մասնակցում է կալցիումի յուրացմանը, ոսկրային և շարակցական հյուսվածքների ռեգեներացիային։

Կարևոր դեր է խաղում ենթաստամոքսային գեղձի և լյարդի աշխատանքում։

Նպաստում է լյարդից թույների դուրս բերմանը։

Վիտամին K-ն մասնակցում է արյան մեջ շաքարի մակարդակի կարգավորման պրոցեսին։

Օգնում է կանխել վաղաժամ ծերացումը։

Վիտամին K-ի օրական պահանջը

Մարդու օրգանիզմին օրական 1 մկգ վիտամին K է անհրաժեշտ (ամեն 1կգ-ին)։

Մթերքներ, որոնք հարուստ են վիտամին K-ով

Պարունակվում է կաղամբի տարբեր տեսակներում՝ բրոկոլի, ծաղկակաղամբ, բրյուսելյան կաղամբ, կոլրաբի և այլն, ինչպես նաև բանջարեղենային կանաչ խոտաբույսերում։

Առկա է նաև հունական ընկույզում, մասուրում, դդմի մեջ, բանանում, կիվիում, ավոկադոյում և բուսական այլ մթերքներում, ինչպես նաև բուսական յուղերում, կաթի մեջ, մսում, ձվի մեջ և այլն։

Վիտամինի պակասն օրգանիզմում

Քանի որ վիտամին K-ն սինթեզվում է մարդու աղիներում, հազվադեպ է օրգանիզմում դրա պակաս զգացվում։ Դեֆիցիտն առաջանում է միայն մարսողական համակարգի աշխատանքի խանգարումների կամ էլ մի շարք դեղամիջոցների ընդունման դեպքում։

Վիտամին K-ի պակասը կարող է հանգեցնել ներքին արյունահոսությունների, անոթների պատերին աղերի կուտակման, զարգացող ոսկորների դեֆորմացիայի և այլ խնդիրների։

Վիտամինի ավելորդ քանակն օրգանիզմում

Այդ խիստ հազվադեպ է հանդիպում և կարող է հանգեցնել թրոմբոցիտների քանակի աճի և համապատասխանաբար՝ արյան մածուցիկության բարձրացման։ Վիտամինի ավելցուկը դիտվում է այն պարունակող պրեպարատների շատ ընդունման դեպքում։

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղը հայտնի է արդեն շատ տասնամյակներ և բացի հեղուկ ձևից թողարկվում է նաև հարմար պարկուճներով։

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Եթե ունես խնդիրներ արյան հետ կապված՝ ուրեմն առողջ չես։ Մի խոսքով՝ արյունը չափազանց կարևոր է։

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտորը՝ բազմամյա խոտաբույսային բույս է Միջին Ասիայի Ամարիլիս ընտանիքից, օժտված սուր համով և ուժեղ առանձնահատուկ հոտով։

Լիմոնադ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Լիմոնադ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ոչ ալկոհոլային ըմպելիքի տարբերակիչ զովացուցիչ առանձնահատկությունն ու, ինչպես նաև, լիմոնադի օգտակարությունը վաղուց է հայտնի մարդկությանը։