Սպանախ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Սպանախ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Սպանախը, թեև չի առանձնանում համային վառ արտահայտված հատկանիշներով, բայց շատ օգտակար և բուժիչ հատկություններով օժտված բանջարեղենային բույս է։ Պարունակում է մարդու օրգանիզմին անհրաժեշտ մի շարք նյութեր՝ սպիտակուցներ, ածխաջրեր, անգամ ճարպեր, բջջանյութ, շաքար, կրախմալ, օրգանական թթուներ, մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ երկաթ, կալիում, կալցիում, նատրիում, մագնիում, ֆոսֆոր, յոդ, սելեն, ցինկ, պղինձ, և այլ հանքանյութեր։ Հարուստ է А, С, Е, D, К, Н, РР, ինչպես նաև В խմբի վիտամիններով։ Կարոտինի պարունակությամբ սպանախը զիջում է միայն գազարին։

Սպանախի կալորիականությունը

100գր սպանախի կալորիականությունը 20 կկալ է։

Օգտակար հատկությունները

Սպանախը բարձրացնում է իմունիտետը, օգտակար է ավիտամինոզի, ինչպես նաև հյուծվածության դեպքում և ծանր հիվանդություններից հետո։

Դրական ազդեցություն է թողնում սրտանոթային համակարգի վրա, ամրացնում է անոթների պատերը, նվազեցնում այտուցվածությունը, նպաստում արյան ճնշման կարգավորմանը, լավացնում է արյան կազմը։

Կանոնավոր օգտագործման դեպքում նվազեցնում է օնկոլոգիական հիվանդությունների առաջացման վտանգը, արգելակում է քաղցկեղի զարգացումը։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում մարսողական համակարգի վրա, լավացնում է ենթաստամոքսային գեղձի աշխատանքը և ուժեղացնում է աղիների գալարակծկանքը, կարգավորում է նյութափոխանակությունը, նպաստում է օրգանիզմից խարանների և ռադիոնուկլիդների դուրսբերմանը։

Շատ լավ է ազդում վահանաձև գեղձի աշխատանքի վրա։

Հանգստացնում է նյարդային համակարգը, օգնում է հաղթահարել անքնության խնդիրը։

Խորհուրդ է տրվում հղի և կերակրող կանանց, քանի որ նվազեցնում է երեխայի օրգանիզմում պաթոլոգիաների առաջացման վտանգը։

Անհրաժեշտ սննդամթերք է ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց համար։

Շատ օգտակար է երեխաների համար, քանի որ պարունակում է երեխայի զարգացման խանգարումները կանխող բազմաթիվ վիտամիններով և հանքանյութերով։

Օգտակար է տեսողության լավացման համար, կանխում է աչքի մի շարք հիվանդությունների առաջացումը, ինչպես նաև ցանցաթաղանթի շերտազատումը։

Օգտակար է նաև ատամների և լնդերի համար։

Դանդաղեցնում է ծերացման գործընթացները և բարենպաստ ազդեցություն է թողնում մաշկի վրա։

Հակացուցումները

Սպանախը թրթնջակաթթու է պարունակում, որի չափից շատ օգտագործումը կարող է հանգեցնել երիկամների, լյարդի և լեղապարկի հիվանդությունների առաջացման։ Խորհուրդ չի տրվում օգտագործել միզաքարային հիվանդության, երիկամային քարերի և խոցային հիվանդության, ինչպես նաև օրգանիզմում աղափոխանակության խանգարումների դեպքում։

Բազուկ (ճակնդեղ). օգտակար և վնասակար հատկությունները

Բազուկ (ճակնդեղ). օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ժամանակակից գիտնականները ոչ միայն հաստատեցին իրենց նախորդների դիտարկումները, այլև ապացուցեցին, որ բազուկը եզակի, անփոխարինելի բանջարեղեն է մարդու սննդակարգում:

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղը հայտնի է արդեն շատ տասնամյակներ և բացի հեղուկ ձևից թողարկվում է նաև հարմար պարկուճներով։

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Եթե ունես խնդիրներ արյան հետ կապված՝ ուրեմն առողջ չես։ Մի խոսքով՝ արյունը չափազանց կարևոր է։

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտորը՝ բազմամյա խոտաբույսային բույս է Միջին Ասիայի Ամարիլիս ընտանիքից, օժտված սուր համով և ուժեղ առանձնահատուկ հոտով։