Կիտրոն․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Կիտրոն․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Կիտրոնի օգտակարության մասին գիտեն բոլորը, սակայն թե կոնկրետ ինչ հատկություններով է օժտված, դժվարանում են ասել։

Կիտրոնի հայրենիքը համարվում է հարավարևելյան Ասիան, որտեղից այն տարածվել է ամբողջ աշխարհով մեկ։ Այն օգտագործում են տարատեսակ ուտեստներ, ըմպելիքներ, քաղցրավենիք ու սոուսներ պատրաստելիս։ Կիրառվում է նաև բուժման և կոսմետիկ նպատակներով։

Կիտրոնը մեծ քանակությամբ օրգանական թթուներ, շաքար, բջջանյութ, ֆլավոնոիդներ, ֆիտոնցիդներ, եթերային յուղեր է պարունակում, B խմբի, ինչպես նաև A, C, E, P վիտամիններ, մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ կալիում, երկաթ, նատրիում, մագնիում, մոլիբդեն, բոր, ֆտոր և հանքային այլ նյութեր։ Ընդ որում վիտամին C-ի քանակությունն ավելի քիչ է, քան նարինջում, թուրինջում, բուլղարական բիբարում, մասուրում և սև հաղարջում։

Կիտրոնի կալորիականությունը

100գր կիտրոնի կալորիականությունը 30 կկալ է։

Օգտակար հատկությունները

Կիտրոնը նպաստում է իմունային համակարգի ամրապնդմանը, հարբուխի կանխարգելման հրաշալի միջոց է։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում սրտանոթային համակարգի վրա, ամրացնում է սրտամկանը, խորհուրդ է տրվում օգտագործել աթերոսկլերոզի դեպքում։

Լավ է ազդում գլխուղեղի և նյարդային համակարգի աշխատանքի վրա, օգնում է կարգավորել քունը։

Կարգավորում է մարսողական համակարգի աշխատանքը, նպաստում է թթվայնության նվազմանը, լավացնում է լյարդի աշխատանքը, օգնում է օրգանիզմից դուրս հանել խարաններն ու թունավոր նյութերը, օգնում է լուծել փորկապության խնդիրը։

Կիտրոնն օժտված է միզամուղ ազդեցությամբ, նպաստում է միզապարկի և երիկամային քարերի տարրալուծմանը։

Հղիության ընթացքում կարող է օգնել հաղթահարել տոքսիկոզը։

Խորհուրդ է տրվում օգտագործել ռևմատիզմ և ռադիկուլիտ ունեցող մարդկանց։

Օգնում են ամրացնել եղունգները և ոսկորները։

Կանոնավոր օգտագործման դեպքում կիտրոնն օգնում է դանդաղեցնել ծերացման պրոցեսը և օժտված է երիտասարդացնող հատկությամբ։

Հակացուցումները

Կիտրոնը հակացուցված է խոցային հիվանդության դեպքում։ Ստամոքսաղիքային այլ հիվանդությունների դեպքում նախքան օգտագործումը հարկավոր է խորհրդակցել բժշկի հետ, քանի որ այն կարող է նաև ալերգիկ սուր ռեակցիա առաջացնել։

 

Թարգմանությունը և խմբագրումը՝ sotskiy.am-ի

Բազուկ (ճակնդեղ). օգտակար և վնասակար հատկությունները

Բազուկ (ճակնդեղ). օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ժամանակակից գիտնականները ոչ միայն հաստատեցին իրենց նախորդների դիտարկումները, այլև ապացուցեցին, որ բազուկը եզակի, անփոխարինելի բանջարեղեն է մարդու սննդակարգում:

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղը հայտնի է արդեն շատ տասնամյակներ և բացի հեղուկ ձևից թողարկվում է նաև հարմար պարկուճներով։

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Եթե ունես խնդիրներ արյան հետ կապված՝ ուրեմն առողջ չես։ Մի խոսքով՝ արյունը չափազանց կարևոր է։

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտորը՝ բազմամյա խոտաբույսային բույս է Միջին Ասիայի Ամարիլիս ընտանիքից, օժտված սուր համով և ուժեղ առանձնահատուկ հոտով։