Սոխ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Սոխ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Սոխն աշխարհի գրեթե բոլոր խոհանոցներում ամենահայտնի բանջարեղեններից մեկն է։ Այն օժտված է ոչ միայն համային հրաշալի որակներով, այլև բուժիչ հատկություններով, որոնց շնորհիվ հնարավոր է պաշտպանվել կամ բուժել բազմաթիվ հիվանդություններ։

Սոխն առավել օգտակար է թարմ վիճակում, քանի որ ջերմային մշակման ընթացքում բազմաթիվ օգտակար հատկություններ կորչում են։ Այն պարունակում է A, C, E, PP, ինչպես նաև B խմբի վիտամիններ, շաքար, ֆիտոնցիդներ, ազոտային նյութեր, օրգանական թթուներ, մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ կալիում, կալցիում, երկաթ, ֆոսֆոր, մագնիում, կոբալտ և օրգանիզմի համար օգտակար այլ նյութեր։

Երկաթի պարունակությամբ սոխը չի զիջում գազարին, իսկ շաքարի պարունակությամբ (որոշ տեսակները միայն) գերազանցում է ձմերուկին։

Սոխի կալորիականությունը 100գր սոխի կալորիականությունը 40կկալ է, իսկ կանաչ սոխինը՝ 20կկալ։

Օգտակար հատկությունները

  • Սոխը սխտորի և քրքումի պես բնական հակաբիոտիկ է համարվում։ 
  • Օժտված է վառ արտահայտված հակասեպտիկ և մանրէասպան ազդեցությամբ, ոչնչացնում է բազմաթիվ վնասակար մանրէներ։ 
  • Նպաստում է օրգանիզմի դիմադրողական համակարգի ամրապնդմանը։ 
  • Օգնում է կանխարգելել և հաղթահարել հարբուխը։ 
  • Կանոնավոր օգտագործման դեպքում դրականորեն է ազդում սրտանոթային համակարգի վրա, նպաստում է խոլեստերինի մակարդակի իջեցմանը, ամրացնում է անոթների պատերը։ 
  • Օգտակար է շաքարային դիաբետ ունեցող մարդկանց համար։ 
  • Գրգռում է ախորժակը, նպաստում է սննդի լավ յուրացմանը։ 
  • Ունի միզամուղ թույլ հատկություն։ 
  • Կանոնավոր օգտագործումը բարենպաստ է ազդում մազերի, մաշկի, եղունգների ու ատամների առողջության վրա։ 
  • Ուժեղացնում է սեռական ֆունկցիան։

Սոխի հակացուցումները

Խոհարարական չափաքանակով օգտագործելու դեպքում սոխը հակացուցումներ չունի։ Չափից շատ օգտագործելու դեպքում կարող է բացասական հետևանքների հանգեցնել։ Ներքին օրգանների լուրջ հիվանդությունների և սոխը բուժման նպատակով օգտագործելու դեպքում պարտադիր պետք է դիմել բժշկի խորհրդատվության։

 

Թարգմանությունը և խմբագրումը՝ www.sotskiy.am

Ուտելիքներ որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելված է ուտել հղիության ընթացքում

Ուտելիքներ որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելված է ուտել հղիության ընթացքում

Հղիության ընթացքում կան որոշ ուտելիքներ, որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելվում է ուտել…

Պրոպոլիսը կոկորդի ցավի դեպքում

Պրոպոլիսը կոկորդի ցավի դեպքում

Պրոպոլիսը կպչուն նյութ է, որը կազմված է ծաղկափոշուց, յուղերից և մոմից, որով մեղուները

Ինչպե՞ս խմել ջուր շատ և հաճույքով

Ինչպե՞ս խմել ջուր շատ և հաճույքով

Երբ շոգ է, կարևոր է խմել ավելի շատ ջուր, որպեսզի լավ զգաք…

Բրինձ թե՞ հնդկաձավար:Ո՞րն է ավելի օգտակար

Բրինձ թե՞ հնդկաձավար:Ո՞րն է ավելի օգտակար

Որպեսզի հասկանանք, թե որն է ավելի օգտակար՝ բրինձը թե հնդկաձավարը…