Ոլոռ․ օգտակար հատկությունները

Ոլոռը մեր խոհանոցում լայն տարածում ունեցող սննդամթերք է։ Այն ուտում են ինչպես թարմ, այնպես էլ չորացրած և պահածոյացված վիճակում։
Ոոլոռն օժտված է ոչ միայն համային լավ հատկանիշներով, այլև օգտակար բազում հատկություններով։ Պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ և հանքանյութեր, այդ թվում այնպիսի նյութեր, որոնք հազվադեպ են հանդիպում բուսական սննդի մեջ։
Ոլոռը բանջարեղենին գերազանցում է սպիտակուցների պարունակությամբ, որոնք անփոխարինելի ամինաթթուներ են պարունակում՝ մեթիոնին, լիզին, ցիստին և տրիպտոֆան։
Ոլոռը պարունակում է С, А, Е, Н, РР և B խմբի վիտամիններ, շաքար, կրախմալ, ծծումբ, ֆոսֆոր, սելեն, ֆտոր, բոր, քրոմ, մոլիբդեն, կոբալտ, վանադիում, տիտան և այլ հանքանյութեր։
Կալորիականությունը
100 գրամ ոլոռը 300 կկալ է։
Օգտակար հատկությունները
Թարմ ոլոռը նպաստում է իմունիտետի բարձրացմանը։
Օրգանիզմը հարստացնում է էներգիայով, բարձրացնում է աշխատունակությունը, օրգանիզմին օգնում է ավելի թեթև տանել ֆիզիկական ծանրաբեռնվածությունը։
Նվազեցնում է օնկոլոգիական հիվանդությունների առաջացման վտանգը։
Ամրացնում է սրտանոթային համակարգը, օգնում է նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը, պաշտպանում է հիպերտոնիայից և ինֆարկտից։
Կանոնավոր օգտագործման դեպքում բարենպաստ ազդեցություն է ունենում մարսողական համակարգի օրգանների աշխատանքի վրա, կարգավորում է նյութափոխանակությունը, օգնում հաղթահարել այրոցը։
Խորհուրդ է տրվում օգտագործել շաքարային դիաբետ ունեցող մարդկանց։
Ոլոռն օգտակար է նաև տուբերկուլյոզի ժամանակ։
Օգնում է խթանել ճարպային փոխանակությունը, ուստի խորհուրդ է տրվում նաև ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց։
Նպաստում է մաշկի, մազերի և եղունգների որակի լավացմանը։
Հակացուցումները
Հակացուցված է սուր նեֆրիտի, ստամոքսաղիքային բորբոքային հիվանդությունների սրացման, ինչպես նաև թրոմբոֆլեբիտի և արյան բարձր մակարդելիության դեպքում։