Դդմի օգտակար հատկությունները 

Դդմի օգտակար հատկությունները 
 
Դդումը (Cucurbita pepo) լայնորեն տարածված և մշակված է։ Բանջարեղենը օգտագործվում է բազմաթիվ հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման համար: 
Տեղեկություններ դդմի օգտակար հատկությունների մասին: 
Դդմի կազմը. 
  •  90 % ջուր
  • 10 % վիտամիններ A, C, B, B2, E, PP, T, կարոտին (5 անգամ ավելի, քան գազարի մեջ), սպիտակուցներ, մանրաթելեր, հանքանյութեր, շաքար: 
Դդումն օրգանիզմը մաքրելու, հեղուկները հեռացնելու, մարսողությունը բարելավելու բնական միջոց է՝ որպես միզամուղ միջոց: Այն օգտագործվում է թերապևտիկ դիետիկ ծրագրերում՝ տեսողությունը, նյութափոխանակությունը, հիպերտոնիան, տուբերկուլյոզը բարելավելու համար: Այն արդյունավետ է նաև ուռուցքների կանխարգելման գործում: Դդումը թույլատրվում է օգտագործել ինչպես երեխաներին, այնպես էլ մեծահասակներին: Դրանից պետք է խուսափել միայն  անհատական անհանդուրժողականություն ունենալու դեպքում: 
Դդումը սննդակարգում պետք է սահմանափակեն այն մարդիկ, ովքեր ունեն. 
  •  Ծանր շաքարային դիաբետ: Բարձր գլիկեմիկ ինդեքսով այն խթանում է արյան մեջ շաքարի կտրուկ բարձրացումը: Եթե օգտագործում եք այն, ապա միայն եփած վիճակում՝ ոչ հում և բժշկի հետ խորհրդակցելուց հետո:
  • Ստամոքսահյութի, գաստրիտի նվազեցված թթվայնություն (դդումը խթանում է ալկալիզացիան): 
  • Աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ՝ սալիցիլաթթվի առկայության պատճառով, որը հատկապես շատ է սերմերի մեջ:
  • Աղիքային կոլիկ, փքվածություն: 
Դդմի օգտակար հատկությունները. 
Լյարդի համար 
  •  Կարգավորում է լեղուղիների անցանելիությունը: 
  • Նպաստում է բջիջների վերականգնմանը:
  • Հեռացնում է  խոլեստերինը:
  • Բարելավում է ածխաջրերի նյութափոխանակությունը:
  • Զուգահեռաբար կարգի բերելով լյարդի աշխատանքը՝ բարելավում է դրա հետ կապված օրգանների աշխատանքը:

Սրտի համար 

Դդումը հեռացնում է խոլեստերինը` շնորհիվ բաղադրության մեջ պարունակվող ֆիտոստերոլների: Դրա վերացումը ազդում է աթերոսկլերոզի, թրոմբոզի, սրտի կաթվածի, ինսուլտի ռիսկի նվազեցման վրա: Դդմի մեջ պարունակվող կալցիումը և մագնեզիումը ուժեղացնում են սրտի մկանները և նվազեցնում ճնշումը: Սերմերը կանխում են սրտանոթային հիվանդությունը: Վիտամին K-ն մասնակցում է թրոմբոցիտների առաջացմանը՝ ազդելով արյան մակարդման վրա, նվազեցնելով անեմիայի ռիսկը: 

Դդմից պատրաստված ուտեստները օգտակար են երեխաների համար, եթե չկան անհատական անհանդուրժողականություն կամ հակացուցումներ: Օգտակար նյութերի խումբը կամրապնդի առողջությունը,  քունը կդարձնի հանգիստ, կօգնի երիկամների, սրտի և ստամոքսի  աշխատանքին: Դդումն ուտելուց  հետո մարսողությունը կարգավորվում է, իմունիտետն ամրապնդվում: Դդմի տարբեր մասերի օգտագործումը նպաստում է ճիճուների վերացմանը: 

Տղամարդկանց համար 

Դդումը լավ է նաև տղամարդկանց համար: Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ ցինկ, ինչը կարևոր է վերարտադրողական համակարգի համար, քանի որ այն ուժեղացնում է սպերմատոգենեզը: Մրգահյութի, սերմերի օգտագործումը, նույնիսկ հին ժամանակներում, համարվում էր ընդհանուր առմամբ տղամարդկային ուժը պահպանելու միջոց: 

Գինեկոլոգիայում 
Օգնում է անմիզապահությանը (ցիստիտ), պիելոնեֆրիտին: Դաշտանադադարի ընթացքում դրա օգտագործումը նվազեցնում է այս ժամանակահատվածի բացասական ազդեցությունը: Խորհուրդ է տրվում նաև անպտղությունը կանխելու համար։ Բացի այդ, կանայք կարող են դդում ներառել իրենց ամենօրյա սննդակարգում, քանի որ այն օգնում է հանգստություն պահպանելուն, ազատում է հոգնածությունից, ամրացնում եղունգները, մազերը և մաքրում մաշկը ակնեներից: Հակաօքսիդիչ հատկությունները նպաստում են երիտասարդացմանը: A և E վիտամինները կանխում են առաջին կնճիռների առաջացումը, երկաթը ազդում է դեմքի գույնի վրա: 
Հղիության ընթացքում 
Հղի կանանց համար հում, թարմ  բանջարեղենի հյութն արժեքավոր է: Այն վիտամինների աղբյուր է և օգնում է տոքսիկոզին: Դդմի եփուկը կիտրոնի հյութով կօգնի նաև հանգստացնելու սրտխառնոցը, սակավարյունության ռիսկը:
 
Աղբյուրը
9 բնական ըմպելիք՝ ավելի լավ քնելու համար 

9 բնական ըմպելիք՝ ավելի լավ քնելու համար 

Օգնում է ավելի արագ քնելու` տրիպտոֆանի բարձր պարունակության շնորհիվ: Դա ամինաթթու է, որն անհրաժեշտ է մելատոնին հորմոնի արտադրության համար, որը պատասխանատու է մարմնի քնի և զարթոնքի համար:

Ինչպես ազատվել  այրոցից ( изжога) տնային  պայմաններում 

Ինչպես ազատվել  այրոցից ( изжога) տնային  պայմաններում 

Գրեթե բոլորս գիտենք, թե ինչ է այրոցը: Այն  տհաճ զգացողություն է, որը տեղի է ունենում կրծքավանդակում՝ այրոցով, ցավով, հաճախ բերանում զգացվող տհաճ համով։ 

Սնունդը՝ ենթաստամոքսային գեղձի համար 

Սնունդը՝ ենթաստամոքսային գեղձի համար 

Ենթաստամոքսային գեղձը մարսողական համակարգի կառուցվածքի մաս կազմող օրգան է, որն ունի արտաքին և ներքին սեկրետոր գործառույթ: Արտաքին սեկրեցումը դրսևորվում է մարսողական ֆերմենտներ պարունակող հյութի արտազատման մեջ:

Ֆեյխոա (վարդաթուզ) 

Ֆեյխոա (վարդաթուզ) 

Ֆեյխոայի օգտակար հատկությունները, կազմը և կիրառումը