Դդմի օգտակար հատկությունները
- 90 % ջուր
- 10 % վիտամիններ A, C, B, B2, E, PP, T, կարոտին (5 անգամ ավելի, քան գազարի մեջ), սպիտակուցներ, մանրաթելեր, հանքանյութեր, շաքար:
- Ծանր շաքարային դիաբետ: Բարձր գլիկեմիկ ինդեքսով այն խթանում է արյան մեջ շաքարի կտրուկ բարձրացումը: Եթե օգտագործում եք այն, ապա միայն եփած վիճակում՝ ոչ հում և բժշկի հետ խորհրդակցելուց հետո:
- Ստամոքսահյութի, գաստրիտի նվազեցված թթվայնություն (դդումը խթանում է ալկալիզացիան):
- Աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ՝ սալիցիլաթթվի առկայության պատճառով, որը հատկապես շատ է սերմերի մեջ:
- Աղիքային կոլիկ, փքվածություն:
- Կարգավորում է լեղուղիների անցանելիությունը:
- Նպաստում է բջիջների վերականգնմանը:
- Հեռացնում է խոլեստերինը:
- Բարելավում է ածխաջրերի նյութափոխանակությունը:
- Զուգահեռաբար կարգի բերելով լյարդի աշխատանքը՝ բարելավում է դրա հետ կապված օրգանների աշխատանքը:
Սրտի համար
Դդումը հեռացնում է խոլեստերինը` շնորհիվ բաղադրության մեջ պարունակվող ֆիտոստերոլների: Դրա վերացումը ազդում է աթերոսկլերոզի, թրոմբոզի, սրտի կաթվածի, ինսուլտի ռիսկի նվազեցման վրա: Դդմի մեջ պարունակվող կալցիումը և մագնեզիումը ուժեղացնում են սրտի մկանները և նվազեցնում ճնշումը: Սերմերը կանխում են սրտանոթային հիվանդությունը: Վիտամին K-ն մասնակցում է թրոմբոցիտների առաջացմանը՝ ազդելով արյան մակարդման վրա, նվազեցնելով անեմիայի ռիսկը:
Դդմից պատրաստված ուտեստները օգտակար են երեխաների համար, եթե չկան անհատական անհանդուրժողականություն կամ հակացուցումներ: Օգտակար նյութերի խումբը կամրապնդի առողջությունը, քունը կդարձնի հանգիստ, կօգնի երիկամների, սրտի և ստամոքսի աշխատանքին: Դդումն ուտելուց հետո մարսողությունը կարգավորվում է, իմունիտետն ամրապնդվում: Դդմի տարբեր մասերի օգտագործումը նպաստում է ճիճուների վերացմանը:
Տղամարդկանց համար
Դդումը լավ է նաև տղամարդկանց համար: Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ ցինկ, ինչը կարևոր է վերարտադրողական համակարգի համար, քանի որ այն ուժեղացնում է սպերմատոգենեզը: Մրգահյութի, սերմերի օգտագործումը, նույնիսկ հին ժամանակներում, համարվում էր ընդհանուր առմամբ տղամարդկային ուժը պահպանելու միջոց: