Ինչի հետ պետք չէ խառնել ալկոհոլը

Ինչի հետ պետք չէ խառնել ալկոհոլը 
Որոշակի նյութերի, մթերքների և ալկոհոլի համադրումը կարող է հանգեցնել առողջական լուրջ խնդիրների և նույնիսկ մահվան: 
1. Դեղամիջոցներ 
Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս դեղերի և էթիլային ալկոհոլի փոխազդեցությունը՝ միասին օգտագործելու դեպքում: Ալկոհոլը վտանգավոր է օգտագործել ցանկացած դեղամիջոցի հետ, քանի որ փոխվում է դրա ազդեցությունը: Այնուամենայնիվ, որոշ դեպքերում կարելի է կանխատեսել անբարենպաստ ազդեցությունը: 
Հակաբակտերիալ դեղեր 
Ալկոհոլը հակաբիոտիկների հետ խառնելու արգելքը վաղուց դարձել է աքսիոմա, որը կարծես ապացույց չի պահանջում: Այս կանոնը վերաբերում է բոլոր նյութերին, որոնք օգտագործվում են մարդու տարբեր հյուսվածքներում և ներքին օրգաններում հայտնաբերված միկրոօրգանիզմների և մակաբույծների դեմ պայքարելու համար: Դրանք ներառում են հակաբիոտիկներ, սուլֆոնամիդներ, նիտրոֆուրանի ածանցյալներ, մետրոնիդազոլ, հակատուբերկուլյոզային դեղեր: 
Ալկոհոլային դեհիդրոգենազ ֆերմենտը պատասխանատու է մարմնում ալկոհոլի վերամշակման համար: Նիտրոֆուրանի խմբի պատրաստուկները (ֆուրազոլիդոն, նիտրոֆուրանտոին, ֆուրադոնին, ֆուրացիլին, ֆուրագին, նիֆուրոքսազիդ) և մետրոնիդազոլը արգելափակում են դրա արտադրությունը, ացետալդեհիդը կուտակվում է մարմնում՝ միջանկյալ օքսիդացման արդյունք: Սա հանգեցնում է դիսուլֆիրամ-էթանոլի ռեակցիայի, որն արտահայտվում է որպես խիստ զարթխում (похмелье): 
Սեֆալոսպորիններ 
Սեֆալոսպորինի խմբի հակաբիոտիկները (cefazolin, cephalexin, ceftolosan) խանգարում են ալկոհոլի օքսիդացմանը, երկարացնում թունավորման վիճակը և ալկոհոլի թունավոր ազդեցությունները: 
Հակատուբերկուլյոզային դեղեր 
Ալկոհոլի  օգտագործմամբ դեղամիջոցների վնասակար ազդեցությունը լյարդի վրա մեծանում է: 
Ցավազրկողներ 
Ասպիրինի, ամիդոպիրինի, անալգինի, բուտադիոնի և այս խմբի  այլ դեղամիջոցների ընդունումը  ալկոհոլային խմիչքների հետ կարող է հանգեցնել դեղերի անհանդուրժողականության: Ալկոհոլի համադրությունը պարացետամոլի և նմանատիպ հակաբորբոքային դեղերի հետ  լյարդին լուրջ վնաս է հասցնում: 
Նիտրոգլիցերինի, վալիդոլի, սուստակի, էրինիտի, նիտրոզորբիդի, վերապամիլի և ալկոհոլի համակցված օգտագործումը հանգեցնում է արյան ճնշման կտրուկ անկման, զուգորդվում է գլխապտույտով և սրտխառնոցով: 
Հանգստացնող և քնաբեր միջոցներ 
Ալկոհոլը ուժեղացնում է դեղերի ազդեցությունը, քանի որ ինչպես ալկոհոլը, այնպես էլ պատրաստուկները խանգարում են կենտրոնական նյարդային համակարգին: Սա կարող է հանգեցնել ուղեղի շնչառական կենտրոնի վնասման և շնչառության դադարեցման, սրտի կանգի և մահվան: 
Ինսուլին 
Ալկոհոլը իջեցնում է արյան գլյուկոզան, ինչը կարող է հանգեցնել հիպոգլիկեմիկ հարձակման և կոմայի` ինսուլինի հետ ընդունելիս, որն ունի նույն ազդեցությունը: Միևնույն ժամանակ, ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ շաքարախտով տառապող մարդիկ, որոնք թերսնված են, հիմնականում ռիսկային խմբում են: 
Հակակոուլանտներ 
Ալկոհոլը` արյան մակարդումը կանխող նյութերի հետ միասին` ֆենիլին, ասպիրին, կարող է առաջացնել ընդհանուր կամ ներքին արյունահոսություն, ինչն էլ կարող է հանգեցնել մահվան։ 
2. Էներգետիկ 
Կաֆեինը և այլ տոնիկ նյութերը խթանող ազդեցություն ունեն նյարդային համակարգի վրա, իսկ ալկոհոլը՝ ճնշող: Միասին վերցրած՝ այս խառնուրդը քողարկում է թունավորման իրական աստիճանը, ուստի մարդը օգտագործում է չափից դուրս շատ ալկոհոլ, ինչը մեծացնում է լյարդի և այլ օրգանների բեռը: 
Ալկոհոլի և էներգետիկ կոկտեյլի կողմնակի ազդեցություններից են՝ արյան ճնշման բարձրացումը, գլխուղեղի անոթների ջղաձգումները, ցնցումները, ինսուլտն ու սրտի կաթվածը: 
3. Մարինադներ 
Թթու վարունգը և լոլիկը այնքան ալկոհոլային նախուտեստ չեն, որքան ընդունված է հավատալ: Քացախը դանդաղեցնում է օրգանիզմում ալկոհոլի տարրալուծումը, ինչը մեծացնում է էթանոլի թունավոր ազդեցությունները լյարդի և երիկամների վրա: Ալկոհոլային խմիչքների ուշացած վերամշակման արդյունքում ջրազրկումը լրացուցիչ հարված է հասցնում այդ օրգաններին: 
4. Աղանդեր և քաղցրավենիք 
Սա վերաբերում է ոչ միայն տորթերին, խմորեղենին, քաղցրավենիքին, այլ նաև մրգերին և հատապտուղներին` պարզ շաքարի մեծ պարունակությամբ: 
Ալկոհոլը գրեթե զրոյական սննդային արժեք ունի և բարձր էներգիա, ուստի օրգանիզմն այն անմիջապես քայքայում է: Շաքարը վերամշակման համար մրցում է ալկոհոլի հետ, ուստի ալկոհոլի մասնատումը դանդաղեցնում է, և օրգանիզմի վրա դրա թունավոր ազդեցությունների ժամանակը մեծանում է: 
Սա կարող է հանգեցնել թունավորման։
 
Աղբյուրը
Ի՞նչ են տրանս ճարպերը և ինչպե՞ս են դրանք ազդում առողջության վրա 

Ի՞նչ են տրանս ճարպերը և ինչպե՞ս են դրանք ազդում առողջության վրա 

Ի՞նչ են տրանս ճարպերը և որտեղի՞ց են դրանք առաջանում 

Կարելի՞ է ժամկետանց դեղեր ընդունել 

Կարելի՞ է ժամկետանց դեղեր ընդունել 

Միանգամից նշենք՝ ժամկետանց դեղամիջոցներից պետք է ազատվել

Ինչպես տարբերակել ալկոհոլիզմը, դեպրեսիան և այլ հոգեկան խանգարումները

Ինչպես տարբերակել ալկոհոլիզմը, դեպրեսիան և այլ հոգեկան խանգարումները

Դեպրեսիան  բավականին վտանգավոր հիվանդություն է, որն իր առավել սուր ձևերով կարող է ինքնասպանության հակումներ առաջացնել

Ինչ խոնավություն պետք է լինի բնակարանում 

Ինչ խոնավություն պետք է լինի բնակարանում 

Ինչ է խոնավությունը, ինչից է այն կախված