Կրծքով կերակրող մոր ճիշտ սննդակարգը

Հոգատար մայրը ցանկանում է իր երեխային տալ միայն լավագույնը, հետևաբար, կրծքով կերակրման ընթացքում  պետք է ուշադիր հետևել  սեփական սննդին: Երեխան պետք է ստանա բոլոր անհրաժեշտ նյութերը կաթի միջոցով, ինչպես նաև պետք է խուսափել սննդից, որը կարող է վնաս հասցնել նրա փխրուն առողջությանը: Մայրիկի սննդակարգը պետք է այնպես մշակվի, որ բավարար էներգիա լինի սեփական առողջությունը պահպանելու և երեխայի կարիքները բավարարելու համար: Կրծքով կերակրման ընթացքում խորհուրդ են տրվում մթերքներ, որոնք խթանում են երկարատև լակտացիան: Մանրամասնենք, թե ինչ է կարելի և ինչ չի կարելի ուտել կրծքով կերակրման ընթացքում։

Սննդանյութերի օրական նորման
18-ից 29 տարեկան  կինը պետք է օրական ընդունի  մոտավորապես 2200 կկալ։ Կրծքով կերակրելու ընթացքում մորն անհրաժեշտ է լրացուցիչ էներգիա․500 կկալ` կրծքով կերակրման առաջին վեց ամիսների ընթացքում, 450 կկալ՝ յոթերորդ ամսից սկսած: Սննդանյութերի հիմնական բաժինը ածխաջրերն են, իսկ սպիտակուցների և ճարպերի անհրաժեշտությունը շատ ավելի ցածր է։ Հիմնական հանքանյութերից են՝ ֆոսֆորը, մագնեզիումը, յոդը, երկաթը և ցինկը: Կրծքով կերակրման ընթացքում սննդակարգը պետք է հարուստ լինի A, C, E, PP, D վիտամիններով, ֆոլաթթվով և B խմբին պատկանող այլ վիտամիններով: Բոլոր մթերքները պարունակում են սննդանյութեր, վիտամիններ և հանքանյութեր, սակայն դրանցից բոլորը չէ որ օգտակար են կրծքով կերակրման ընթացքում։ Մայրը պետք է ընտրի այն մթերքները, որոնք անհրաժեշտ են երեխային և չեն պարունակում վնասակար հավելումներ։

Կարող եք կարդալ նաև՝ Կրծքի կաթի պահպանումը

Թույլատրելի մթերքները կրծքով կերակրման ընթացքում

Շիլաներ
 Գրեթե բոլոր հացահատիկային շիլաները կարող են ներառվել սննդակարգ `գարի, վարսակ, հնդկացորեն, եգիպտացորեն և բրինձ: Կարելի է պատրաստել ջրով կամ կաթով։ Ակնթարթային պատրաստման համար նախատեսված շիլաներից պետք է խուսափել, քանի որ դրանց հատիկները ենթարկվում են վերամշակման, ինչը վերացնում է վիտամիններն ու մանրաթելերը: Բացի այդ, դրանք հաճախ պարունակում են վնասակար հավելումներ `համեմունքներ, քաղցրացուցիչներ և այլն:
 
Բանջարեղեն
Կերակրող մայրը պետք է շատ բանջարեղեն ուտի, քանի որ այն հանդիսանում է բարդ ածխաջրերի և վիտամինների կարևոր աղբյուր։ Խորհուրդ է տրվում եփել, շոգեխաշել, թխել, բայց չտապակել: Տապակելիս ձևավորվում են տոքսիններ և քաղցկեղածին նյութեր, որոնք թուլացնում են իմունիտետը, վնաս պատճառում մոր և մանկան օրգանիզմներին։

Մրգեր և հատապտուղներ
Կրծքով կերակրող մոր սննդակարգը ներառում է օրական մոտ 300 գրամ միրգ / հատապտուղ: Ամենաօգտակարը և անվնասը՝ ադամաթուզն է, որը խորհուրդ է տրվում ուտել օրական մեկ հատ։ Խնձորը խորհուրդ է տրվում կեղևազատել և խորովել։ Կարելի է ուտել տարբեր չրեր։ Խորհուրդ չեն տրվում ցիտրուսային մրգերը, ելակը և ազնվամորին, որոնք սուր ալերգեններ են համարվում։ Չորրորդ ամսվանից սկսած՝ երկու օրը մեկ կարելի է նոր միրգ ներմուծել սննդակարգ և հետևել փոքրիկի արձագանքին։

Մսեղեն և ձկնեղեն
Խորհուրդ է տրվում ոչ ճարպոտ միս և ցանկացած ձկնատեսակ։ Թունան և էկզոտիկ ձկնատեսակները  (շնաձուկ, թագավորական սկումբրիա) պետք է սահմանափակել։ Ձուկը խորհուրդ է տրվում եփել կամ խորովել։

Կաթնամթերք
Կրծքով կերակրման սննդակարգը ներառում է կեֆիր, կաթնաշոռ, թթվասեր, պանիր, կաթ։

Քաղցրավենիք և խմորեղեն
Թույլատրվում է ուտել փոքր քանակությամբ հրուշակեղեն։ Կարելի է ուտել անուշեղեն, թխվածքաբլիթ, մարմելադ, մրգային ժելե։  Բայց քաղցրավենիք գնելիս պետք է ուշադիր կարդալ բաղադրությունը, որպեսզի չպարունակեն արհեստական բաղադրիչներ:

Ըմպելիքներ
Ճիշտ սննդակարգը կրծքով կերակրման ընթացքում ներառում է որոշ ըմպելիքներ։ Կերակրող մայրը կարող է խմել չգազավորված հանքային ջուր։ Իսկ երկրորդ ամսվանից սկսած `թույլ թեյ և սուրճ, մրգահյութեր։  Օգտակար է խմել հատուկ խոտաբույսային թեյեր, որոնք բարելավում են լակտացիան: Դրանք ներառում են՝ պատրինջ, եղինջ, անիսոն, հիբիսկուս (բաղրջուկ), աղավնիճ և այլ խոտաբույսեր։

Ձու
Խորհուրդ է տրվում օրվա ընթացքում ուտել կես հավի ձու: Այս դեպքում անհրաժեշտ է հետևել երեխայի արձագանքին, քանի որ այս մթերքը կարող է առաջացնել ալերգիկ ռեակցիաներ։

Յուղ
Թույլատրվում է փոքր քանակությամբ կարագ և արևածաղկի ձեթ:

Ծովամթերքները, ոլոռը, լոբին, ոսպը, ընկույզը և մեղրը կարող են ներառվել սննդակարգ  ծննդաբերությունից վեց ամիս հետո: Միևնույն ժամանակ կարելի է սննդին ավելացնել խոտաբույսեր և համեմունքներ։

Արգելված մթերքները կրծքով կերակրման ընթացքում
Սննդակարգից պետք է բացառել․

Ալկոհոլը
Կիսաֆաբրիկատները
Չլուծվող սուրճը և էժանագին թեյը
Շոկոլադը
Ներկանյութերով պատրաստված հրուշակեղենը
Հավելումներ պարունակող մթերքները
Կծու բանջարեղենը և համեմունքները․ պղպեղ, սխտոր, սոխ, բողկ և այլն
Ապխտած միսը
Ճարպոտ միսը
Թթվեցրած կաղամբը
Երշիկը
ֆերմենտացված պանիրները ՝ հոլանդական, պարմեզան, բրի, ռոկֆոր և այլն (այդպիսի պանրի փաթեթավորման վրա գրված է «ֆերմենտացված», «հնեցրած»)
էկզոտիկ մրգերը `մանգո, պապայա, մարակույա և այլն:
 
Կրծքով կերակրման ընթացքում մոր սննդակարգը պետք է կազմվի՝ ելնելով մոր օրգանիզմի առանձնահատկություններից ։ Հարկավոր է դիտարկել սեփական օրգանիզմի և երեխայի օրգանիզմի արձագանքը։  Նույնիսկ առավել առողջ մթերքները կարող են վատ մարսվել և առաջացնել ալերգիա, ինչից ելնելով էլ պետք է փոփոխել սննդակարգը։ Մի մոռացեք, որ կյանքի առաջին ամիսներին երեխան դեռ հարմարվում է նոր տեսակի սննդին, նրա ստամոքսը և աղիքները բավարար չափով զարգացած չեն: Դուք կարող եք ճիշտ սնվել, բայց երեխան կունենա աղեխիթեր (կոլիկներ ): Մի՛ անհանգստացեք բնական ռեակցիաներից․ որպես կանոն՝ դրանք անցնում են երեք ամսվա ընթացքում։

Աղբյուրը

Բխկոցը կերակրելուց հետո

Բխկոցը կերակրելուց հետո

Կերակրման ժամանակ երեխան երբեմն կուլ է տալիս օդ, որը կուտակվում է մարսողական տրակտում և կարող է առաջացնել գազեր, փքվածություն ու փսխում:

Լակտացիա․ 3 միֆ գինու և ոչ ալկոհոլային գարեջրի մասին

Լակտացիա․ 3 միֆ գինու և ոչ ալկոհոլային գարեջրի մասին

Իրականում ալկոհոլը ոչ մի կերպ չի շատացնում արտադրվող կաթի քանակը։ Երեխան ավելի հաճախ է ծծում կուրծքը, սակայն քիչ քանակությամբ կաթ է...

Կրծքի այտուցվածություն

Կրծքի այտուցվածություն

Բոլոր կանայք էլ նկատած կլինեն, որ սովորաբար դաշտանին նախորդող օրերի ընթացքում կաթնագեղձերն ուռչում են, երբեմն՝ ցավում։ Երբեմն էլ ցավն այնքան ուժեղ է լինում, որ ընկնում է կնոջ աշխատունակությունը, նվազում է սեռական ցանկությունը և այլն...

Ալկոհոլը կրծքով կերակրման ընթացքում

Ալկոհոլը կրծքով կերակրման ընթացքում

Լակտացիայի շրջանում ալկոհոլի օգտագործումը քիչ ուսումնասիրված հարց է։ Մայրիկները հաճախ են լսում հակասական խորհուրդներ, թե ինչպես է ազդում ալկոհոլը երեխայի վրա․․․