Կրծքի կաթի պահպանումը
Կրծքով կերակրում
33473
Կրծքով կերակրող մայրերը հաճախ են բախվում կթած կաթը երեխայի համար պահելու իրավիճակին։ Որքա՞ն ժամանակ է հնարավոր սենյակային ջերմաստիճանում պահել կրծքի կաթը։ Կարելի՞ է այն սառնարանում պահել։ Ահա մի քանի խորհուրդ, որոնք հիմնված են կրծքի կաթի պահպանման կլինիկական գործելակարգի վրա։
- Կթելուց առաջ լվացվեք, մանրէազերծեք կթիչը։ Կուրծքը հարկավոր չէ լվանալ։
- Պահպանելու տարայի մասին։ Կարելի է ընտրել բազմակի օգտագործման ապակյա կամ պլաստմասե տարա (առանց բիսֆենոլ A-ի) կամ էլ մեկանգամյա օգտագործման տարա սառեցման համար։ Կթելուց առաջ տարան մանրէազերծել գոլորշիով, եռացնելով կամ ստերիլիզատորի միջոցով։
- Խորհուրդ է տրվում ամեն մի կրծքի կաթը տարբեր տարաներում պահել, քանի որ խառնելու դեպքում մեծանում է մանրէների բազմացման վտանգը, հետևաբար պահպանման ժամկետն էլ քիչ է լինում։
- Պահպանման ժամկետը
- Սենյակային ջերմաստիճան (մինչև 29°C) — 6-8 ժամ,
- սառնարան՝ 5-8 օր,
- սառցախցիկ՝ 6-12 ամիս։
Եթե պահպանման պայմանները բավականաչափ մաքուր չեն, պահպանման ժամպետը նվազում է։
- Կթման ամսաթիվը պարտադիր գրել տարայի վրա։
- Եթե կաթը նշված ժամկետից ավել է մնում, չի փչանում, պարզապես փոխում է համը, և երեխան կարող է չխմել այն։
- Եթե հոտն զգալով կասկածում եք, որ կաթը թթվել է, թափեք այն, ամենայն հավանականությամբ այդպես էլ կա։
- Տարբեր չափաբաժիննրից կաթը խառնելու համար նախ տաքացրեք 36-37°։ Խորհուրդ չի տրվում սառեցրած կաթին նոր կթածն ավելացնել։ Ջերմաստիճանը պետք է նույնը լինի։
- Եթե կաթը մի քանի օր մնացել է սառնարանում, այն պետք չէ սառցախցիկը դնել։
- Սառած կաթը հալեցնելու համար գոլորշին օգտագործեք, ծորակից հոսող տաք ջուրը կամ էլ շիշը տաքացնող հատուկ սարքը։
- Սառեցրած-հալեցրած կաթի հետագա պահպանումը․
- սառնարանում՝ առավելագույնը 24 ժամ,
- սենյակային ջերմաստիճանում (19-22⁰С)՝ առավելագույնը 4 ժամ։
- Նորից տաքացրած, բայց չօգտագործած կաթը պահպանել չի կարելի, ենթակա է թափելու։
- Կթած կաթը հիմնականում մի քիչ փոխում է համը և խտությունը՝ դառնալով կամ ավելի յուղոտ, կամ ավելի ջրիկ։ Այդ չի անդրադառնում կաթի որակի վրա, բայց եթե կասկածում եք, ավելի լավ է չտալ երեխային։
Աղբյուրը՝ bfmed.org