Ծիրանաչիր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունը

Ծիրանաչիր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունը

Ծիրանաչիրը մեզանում ընդունված, հնուց հայտնի աղանդեր է։ Կխոսենք բնական եղանակով չորացրած, առանց քիմիկատների չրի մասին։ 100 գրամ ծիրանաչրի կալորիականությունը 232 կկալ է։

Այն հարուստ է վիտամիններով՝ А, В1, В2, С, РР, միկրոտարրերով և մակրոտարրերով, հանքանյութերով՝ կալիում, կալցիում, մագնիում, նատրիում, ֆոսֆոր, երկաթ, բջջանյութ, ճարպաթթուներ և օրգանական թթուներով։

Օգտակար հատկությունները

Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս ամեն օր 4-5 ծիրանաչիր ուտել աշուն-գարուն ժամանակահատվածում, ինչը կօգնի օրգանիզմում լրացնել օգտակար նյութերի քանակը, կանխել սակավարյունությունը, աչքերի, ստամոքսաղիքային տրակտի, սրտանոթային համակարգի հիվանդությունները, թրոմբոֆլեբիտը և աթերոսկլերոզը։

Կարող եք 100 գրամ չիրն աղալ, խառնել երկու ճաշի գդալ մեղրին և ուտել (օրական 2-3 անգամ՝ մեկ ճաշի գդալ)։ Այդ նույնը բուժական նպատակով կիրառելու համար խորհրդակցեք ձեր բժշկի կամ հենց սննդաբանի հետ։

Ծիրանաչիրը հաճախ ուտելու դեպքում կարգավորում է հորմոնային հավասարակշռությունը, օրգանիզմից հեռացնում է վնասակար խոլեստերինը, կանխում է ինֆարկտն ու ինսուլտը, լավացնում է դիաբետ ունեցող մարդկանց ընդհանուր վիճակը, որոնք երիկամների և վահանաձև գեղձի աշխատանքի խանգարումներ ունեն։

Ծիրանաչրում պարունակվող մի շարք նյութեր օգնում են ճնշել քաղցկեղածին բջիջների զարգացումը։ Այդ նպատակով կարող եք համադրել մի քանի տեսակի չիր՝ ծիրանաչիր (200գր), սալորաչիր (100գր) և ընկույզ (100գր), աղալ դրանք և ավելացնել մեղրը (2 ճգ)։ Հարկավոր է մեկական ճաշի գդալ ուտել նախաճաշելուց առաջ և քնելուց առաջ։

Ծիրանաչիրն օգնում է նաև օրգանիզմից հեռացնել խարաններն ու թունավոր նյութերը, իսկ նրանում պարունակվող պեկտինյան նյութերը նպաստում են նաև ծանր մետաղների և ռադիոնուկլիդների հեռացմանը։

Վնասակար հատկությունները

Ծիրանաչրի չարաշահումը կարող է փորլուծություն և մարսողության խանգարում առաջացնել։ Խորհուրդ չի տրվում տալ մինչև մեկ տարեկան երեխաներին, քանի որ կարող է դիաթեզ առաջացնել։ Հակացուցված է հիպերտոնիայի և ասթմայի դեպքում, քանի որ կարող է նվազեցնել զարկերակային ճնշումը։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: