Ծիրանաչիր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունը

Ծիրանաչիր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունը

Ծիրանաչիրը մեզանում ընդունված, հնուց հայտնի աղանդեր է։ Կխոսենք բնական եղանակով չորացրած, առանց քիմիկատների չրի մասին։ 100 գրամ ծիրանաչրի կալորիականությունը 232 կկալ է։

Այն հարուստ է վիտամիններով՝ А, В1, В2, С, РР, միկրոտարրերով և մակրոտարրերով, հանքանյութերով՝ կալիում, կալցիում, մագնիում, նատրիում, ֆոսֆոր, երկաթ, բջջանյութ, ճարպաթթուներ և օրգանական թթուներով։

Օգտակար հատկությունները

Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս ամեն օր 4-5 ծիրանաչիր ուտել աշուն-գարուն ժամանակահատվածում, ինչը կօգնի օրգանիզմում լրացնել օգտակար նյութերի քանակը, կանխել սակավարյունությունը, աչքերի, ստամոքսաղիքային տրակտի, սրտանոթային համակարգի հիվանդությունները, թրոմբոֆլեբիտը և աթերոսկլերոզը։

Կարող եք 100 գրամ չիրն աղալ, խառնել երկու ճաշի գդալ մեղրին և ուտել (օրական 2-3 անգամ՝ մեկ ճաշի գդալ)։ Այդ նույնը բուժական նպատակով կիրառելու համար խորհրդակցեք ձեր բժշկի կամ հենց սննդաբանի հետ։

Ծիրանաչիրը հաճախ ուտելու դեպքում կարգավորում է հորմոնային հավասարակշռությունը, օրգանիզմից հեռացնում է վնասակար խոլեստերինը, կանխում է ինֆարկտն ու ինսուլտը, լավացնում է դիաբետ ունեցող մարդկանց ընդհանուր վիճակը, որոնք երիկամների և վահանաձև գեղձի աշխատանքի խանգարումներ ունեն։

Ծիրանաչրում պարունակվող մի շարք նյութեր օգնում են ճնշել քաղցկեղածին բջիջների զարգացումը։ Այդ նպատակով կարող եք համադրել մի քանի տեսակի չիր՝ ծիրանաչիր (200գր), սալորաչիր (100գր) և ընկույզ (100գր), աղալ դրանք և ավելացնել մեղրը (2 ճգ)։ Հարկավոր է մեկական ճաշի գդալ ուտել նախաճաշելուց առաջ և քնելուց առաջ։

Ծիրանաչիրն օգնում է նաև օրգանիզմից հեռացնել խարաններն ու թունավոր նյութերը, իսկ նրանում պարունակվող պեկտինյան նյութերը նպաստում են նաև ծանր մետաղների և ռադիոնուկլիդների հեռացմանը։

Վնասակար հատկությունները

Ծիրանաչրի չարաշահումը կարող է փորլուծություն և մարսողության խանգարում առաջացնել։ Խորհուրդ չի տրվում տալ մինչև մեկ տարեկան երեխաներին, քանի որ կարող է դիաթեզ առաջացնել։ Հակացուցված է հիպերտոնիայի և ասթմայի դեպքում, քանի որ կարող է նվազեցնել զարկերակային ճնշումը։

Ուտելիքներ որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելված է ուտել հղիության ընթացքում

Ուտելիքներ որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելված է ուտել հղիության ընթացքում

Հղիության ընթացքում կան որոշ ուտելիքներ, որոնք խորհուրդ չի տրվում կամ արգելվում է ուտել…

Պրոպոլիսը կոկորդի ցավի դեպքում

Պրոպոլիսը կոկորդի ցավի դեպքում

Պրոպոլիսը կպչուն նյութ է, որը կազմված է ծաղկափոշուց, յուղերից և մոմից, որով մեղուները

Ինչպե՞ս խմել ջուր շատ և հաճույքով

Ինչպե՞ս խմել ջուր շատ և հաճույքով

Երբ շոգ է, կարևոր է խմել ավելի շատ ջուր, որպեսզի լավ զգաք…

Բրինձ թե՞ հնդկաձավար:Ո՞րն է ավելի օգտակար

Բրինձ թե՞ հնդկաձավար:Ո՞րն է ավելի օգտակար

Որպեսզի հասկանանք, թե որն է ավելի օգտակար՝ բրինձը թե հնդկաձավարը…