Շոկոլադը սիրելու մի քանի պատճառ

Շոկոլադը սիրելու մի քանի պատճառ

Շոկոլադն ուղեղին ստիպում է աշխատել

Օլիֆենոլներն ուղեղում լավացնում են արյան շրջանառությունը, ֆենիլալանինը լավացնում է հիշողությունը, իսկ տեոբրոմինը և կոֆեինը բարձրացնում են աշխատունակությունը։ Առույգանալու համար սև շոկոլադի մի սալիկն օգնում է ավելի շատ, քան մեկ գավաթ սուրճը։

Շոկոլադն ավելի շատ հակաօքսիդանտներ է պարունակում, քան կանաչ թեյն ու խնձորը

Հակաօքսիդանտները պայքարում են ազատ ռադիկալների դեմ։ Այդ մասնիկները կանխում են քաղցկեղի, աթերոսկլերոզի, Ալցհեյմերի հիվանդության, դիաբետի, կատարակտի և այլ հիվանդությունների առաջացումը։

Պայքարում է սրտանոթային հիվանդությունների դեմ

Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ օրական երեսուն գրամ շոկոլադ ուտելու դեպքում նվազում է սրտանոթային որևէ հիվանդություն ունենալու հավանականությունը։

Շոկոլադը պայքարում է նաև հազի դեմ

Շոկոլադը մրսածության և հազի դեմ լավագույն միջոցներից է։

Ինչպես և ցանկացած սննդամեթերք, շոկոլադը նույնես ունի հակացուցումներ․

  • չի կարելի երեխաներին և այն մեծահասակներին, որոնք քնի խանգարումներ և զարկերակային բարձր ճնշում ունեն, 
  • արգելվում է շոկոլադ տալ շներին և կատուներին, քանի որ կակաոն մեթիլքսանտին և տեոբրոմին է պարունակում, որոնք վտանգավոր են կենդանների համար, անգամ կարող են լետալ ավարտի պատճառ դառնալ, 
  • չի կարելի չարաշահել շոկոլադը, քանի որ կարող է անքնություն, այրոց և բարձր ճնշում դիտվել։

Բազուկ (ճակնդեղ). օգտակար և վնասակար հատկությունները

Բազուկ (ճակնդեղ). օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ժամանակակից գիտնականները ոչ միայն հաստատեցին իրենց նախորդների դիտարկումները, այլև ապացուցեցին, որ բազուկը եզակի, անփոխարինելի բանջարեղեն է մարդու սննդակարգում:

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղ․ օգտակար և վնասակար կողմերն օրգանիզմի համար

Ձկան յուղը հայտնի է արդեն շատ տասնամյակներ և բացի հեղուկ ձևից թողարկվում է նաև հարմար պարկուճներով։

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Լուծել թրոմբը (արյան մակարդուկներ)․ ո՞ր մթերքներն են բարելավում արյան որակը

Եթե ունես խնդիրներ արյան հետ կապված՝ ուրեմն առողջ չես։ Մի խոսքով՝ արյունը չափազանց կարևոր է։

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտոր․ օգտակարությունն ու վնասակարությունն օրգանիզմի համար

Սխտորը՝ բազմամյա խոտաբույսային բույս է Միջին Ասիայի Ամարիլիս ընտանիքից, օժտված սուր համով և ուժեղ առանձնահատուկ հոտով։