Իմբիր կամ կոճապղպեղ․ հրաշագործ միջոց

Իմբիրը (Հայերեն այլ անվանումներն են` կոճապղպեղ, տաքկոճ, կոճ պղպեղ, սնգրվեղ, զանճաֆիլ (ըստ Ա. Ամասիացու) դեռևս հին ժամանակներից է հայտնի որպես անուշահոտ, սուր համով ու բուժիչ եզակի հատկություններով օժտված մթերք։
Կոճապղպեղի օգտակար հատկությունները
Իմբիրն ամրապնդում է օրգանիզմի դիմադրողական համակարգը և լավացնում է ընդհանուր ինքնազգացողությունը։
Օժտված է հակաբորբոքային, քրտնաբեր, խորխաբեր ու տաքացնող հատկություններով, այդ պատճառով էլ շատ օգտակար է գրիպի և հարբուխի բուժման ու կանխարգելման հարցերում։
Օգնում է կարգավորել արյան շրջանառությունը և նպաստում է արյան մաքրմանը, խոլեստերինի մակարդակի նվազմանը, ամրացնում է սրտամկանը և անոթների պատերը։
Օնկոլոգիական հիվանդությունների կանխարգելման հրաշալի միջոց է։
Իմբիրը լավացնում է ամբողջ մարսողական համակարգի աշխատանքը և լավացնում է ախորժակը։
Օգնում է օրգանիզմից դուրս բերել խարաններն ու թունավոր նյութերը։
Իմբիրն ունակ է չեզոքացնել բազմաթիվ թույներ, այդ պատճառով էլ թունահարումների դեպքում կրկին հրաշալի միջոց է։
Նպաստում է օրգանիզմում նյութափոխանակության արագացմանը։
Հրաշալի օգնական է ավելորդ քաշի դեմ պայքարողների համար։
Վերացնում է բերանի տհաճ հոտը և նպաստում բերանի խոռոչի հիվանդությունների բուժմանը։
Կոճապղպեղն օգնում է նաև սրտխառնոցի, հղի կանանց տոքսիկոզի և տրանսպորտում գլխապտույտի դեմ։
Օժտված է ցավազրկող հատկությամբ։
Օգնում է արթրոզների և արթրիտների դեպքում։
Իմբիրը նաև աֆրոդիզիակ է, նպաստում է սեռական հակման բարձրացմանը։
Օգնում է հաղթահարել դաշտանային ցավը։
Իմբիրն օգտագործում են նաև մաշկային հիվանդությունների բուժման ընթացքում։
Այն լավացնում է տրամադրությունը, օգնում հանգստանալ և ազատվել սթրեսից։
Դանդաղեցնում է օրգանիզմի ծերացմանը գործընթացները։
Լավացնում է հիշողությունը։
Կոճապղպեղի հակացուցումները
Մասնագետները կարծում են, որ իմբիրը լիովին անվնաս է օրգանիզմի համար, սակայն հազվադեպ կարող է ալերգիկ ռեակցիաներ առաջացնել և կողմնակի ազդեցություն ունենալ՝ այրոց, փորկապություն և այլն։ Բացի այդ՝ հիշեք, որ անգամ ամենաօգտակար մթերքը չափից շատ օգտագործելու դեպքում կարող է վնասել։