Ո՞րն է վիսցերալ ճարպը

Ո՞րն է վիսցերալ ճարպը 
Որպես կանոն, գեր մարդիկ ունեն ավելցուկային ներքին ճարպ: Բայց քանի որ այն գտնվում է ներսում՝ որովայնի մկանների տակ, համեմատաբար փոքր որովայնը չի երաշխավորում դրա բացակայությունը: Ընդհանուր առմամբ, ցանկացած ճարպի ավելցուկային քանակը `ենթամաշկային կամ ներքին մարմինը, խաթարում է հորմոնալ պրոֆիլը, առաջացնում է օրգանիզմի բորբոքում և մեծացնում լուրջ հիվանդությունների վտանգը: Այնուամենայնիվ, վիսցերալ ճարպը համարվում է  վտանգավոր: 
Ինչու է ներքին  ճարպը վտանգավոր 
Ճարպը միայն լրացուցիչ էներգիա ստանալու համար չէ: Ճարպային բջիջները ՝ ճարպաբջիջները, արձակում են հորմոններ, աճի գործոններ և հակաբորբոքային ցիտոկիններ, որոնք ազդում են հարևան բջիջների, հյուսվածքների և օրգանների վրա և փոխում են նյութափոխանակությունը: Ճարպային հյուսվածքում, ինչպես մարմնի այլ բջիջներում, գոյություն ունեն մակրոֆագ-բջիջների մի քանի տեսակներ. որոնք ոչնչացնում են բակտերիաները և վնասված հյուսվածքները։ M2 ֆենոտիպի մակրոֆագները պաշտպանում են բորբոքումից, մինչդեռ M1 ֆենոտիպի բջիջները, ընդհակառակը, ավելացնում են այն: Երբ ներքին  ճարպի քանակը մեծանում է, հավասարակշռությունը տեղափոխվում է դեպի M1 մակրոֆագեր: Դրանք սկսում են արտադրել բորբոքային ցիտոկիններ ինտերլեյկիններ 6, ուռուցքի նեկրոզի գործոն ալֆա (TNF-α) և ռեզիստին հորմոն, որոնք հանգեցնում են օրգանիզմում քրոնիկ բորբոքման, որն էլ իր հերթին հանգեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների և խանգարումների, ներառյալ ինսուլինի զգայունության կորուստը և 2-րդ կարգի շաքարախտը։ Բացի այդ, ռեզիստինի մեծ քանակությունը կապված է այնպիսի հիվանդությունների հետ, ինչպիսիք են՝ օստեոպորոզը, ասթման, Քրոնի հիվանդությունը, երիկամների քրոնիկ հիվանդությունը, աուտոիմուն հիվանդությունները  և քաղցկեղը: Որոշ ուսումնասիրություններ նաև ցույց են տալիս, որ ներքին  ճարպը ազատում է բորբոքային մարկետներ և ճարպաթթուներ, որոնք լյարդ են մտնում պորտալարի միջոցով: Ժամանակի ընթացքում դա կարող է հանգեցնել լյարդի ճարպի կուտակման, ինսուլինի զգայունության նվազման և շաքարախտի: Ինչպե՞ս պարզել՝ ունեք արդյոք ներքին  ավելցուկային ճարպ 
Ներքին  ճարպի առկայությունը ճշգրիտ որոշելու համար հարկավոր է կատարել ճարպի հաշվարկված տոմոգրաֆիա (ՄՏ) կամ մագնիսական ռեզոնանսային տոմոգրաֆիա (ՄՌՏ): Այնուամենայնիվ, այս թեստերը թանկ են, բայց կա ավելի մատչելի միջոց պատկերացնելու համար, թե որքան ճարպ է կուտակվել որովայնի տարածքում չափելով գոտկատեղի շրջագիծը: Չնայած մեթոդի պարզությանը, այն լայնորեն կիրառվում է հիվանդանոցներում և տալիս է բավականին ճշգրիտ արդյունքներ. նախ բաժանեք տարածքը ստորին կողի և դուրս ցցված կոնքի ոսկորի (ցողունի գագաթ) միջև, այստեղ կչափեք իրանը։ Հաճախ այս գիծը անցնում է պորտի մակարդակով, բայց ոչ միշտ: Դրանից հետո, ձեր գոտկատեղին փաթաթեք դերձակի հաշվիչը: Համոզվեք, որ ժապավենը մարմնի վրա հարթ է ամբողջ ընթացքում: Չափելիս հանգիստ կանգնեք, ներս մի քաշեք ձեր ստամոքսը: Եթե ձեր գոտկատեղը կանանց դեպքում գերազանցում է 88-92 սմ-ը և տղամարդկանց`102 սմ-ը, ապա, ամենայն հավանականությամբ, առկա է ներքին  ավելցուկային ճարպ: Լավ նորությունն այն է, որ ստիպված չեք լինի չափազանց շատ նիհարել` առողջության ռիսկերը նվազեցնելու համար: Նույնիսկ փոքր քանակությամբ նիհարելն ու իրանի տարածքի քաշի նվազումը էապես բարելավում են ինսուլինի զգայունությունը, արյան ճնշումը և վատ խոլեստերինի մակարդակը:  
Ինչպե՞ս սնվել ներքին ճարպը նվազեցնելու համար։
Խիստ դիետաների փոխարեն կարող եք դարձնել ձեր սննդակարգը ավելի առողջ և աստիճանաբար ազատվել ներքին ճարպից: Կերեք ավելի շատ սպիտակուցներ: Սպիտակուցը մեծացնում է հագեցածության զգացողությունը ՝ կլանելով ավելորդ կիլոկալորիա կլանման համար և օգնում է պահպանել մկանների զանգվածը: Եվ որքան շատ մկաններ ունեք, այնքան ավելի շատ էներգիա է ծախսվում դրանց պահպանման համար, նույնիսկ հանգստի ժամանակ: Մարդիկ, ովքեր ուտում են 1-1,5 գրամ սպիտակուցներ մեկ կգ մարմնի քաշի համար, սովորաբար ունեն ավելի քիչ ճարպ և բարակ իրան, քան նրանք, ովքեր բավարար քանակությամբ սպիտակուցներ չեն օգտագործում: Դիետային ավելացրեք հավ, ձու, կաթնաշոռ և հունական յոգուրտ, կարմիր ձուկ, լոբի, և այլ հատիկաընդեղեններ։Դրանք բոլորը սննդային սպիտակուցի առողջ աղբյուրներ են, որոնք նույնպես հարուստ են միկրոէլեմենտներով և վիտամիններով: Կերեք լուծվող մանրաթելեր: Բջջանյութը դիետիկ մանրաթել է, որը օրգանիզմը չի կարող կլանել: Դրանք կարող են լինել անլուծելի և լուծելի. առաջինները դուրս են գալիս օրգանիզմից անփոփոխ, երկրորդները վերածվում են գելանման նյութի խոշոր աղիքի մեջ և խմորվում են բակտերիաների կողմից: Լուծվող մանրաթելը դանդաղեցնում է ածխաջրերի կլանումը և խուսափում արյան մեջ շաքարի կտրուկ բարձրացումից՝ ուտելուց հետո: Բացի այդ, դա ազդում է գրելին, պոլիպեպտիդ և գլյուկագոն պեպտիդ հորմոնների արտանետման վրա, որոնք նվազեցնում են ախորժակը և ավելի երկար եք զգում հագեցվածություն, ինչը օգնում է նվազեցնել գոտկատեղի ճարպը առանց կալորիականության խիստ սահմանափակման: Չորս ամսվա ընթացքում օրական լրացուցիչ 14 գրամ մանրաթել ուտելը նպաստում է մոտ 2 կգ կորստի, և յուրաքանչյուր 10 գրամը 3,7% -ով նվազեցնում է ներքին ճարպի կուտակումը: Դիետային ավելացրեք հացահատիկներ, լոբազգիներ, տանձ, խնձոր, ծիրան և նեկտար, նուշ , կտավատի և արևածաղկի սերմեր, քաղցր կարտոֆիլ, բրոկկոլի և բրյուսելական կաղամբ: Խուսափեք քաղցր ըմպելիքներից և կրճատեք շաքարը: Շաքարային ըմպելիքները ուղղակիորեն կապված են ներքին ճարպի առաջացման հետ: Այստեղ առանցքային դեր ունի ֆրուկտոզան ՝ պարզ ածխաջուրը, որը պարունակվում է շաքարավազի մեջ: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ 10 շաբաթվա ընթացքում շաքարային ֆրուկտոզային ըմպելիքներ օգտագործելը հանգեցնում է ներքին ճարպի զգալի աճի: Գլյուկոզայով ջրի նույն քանակությամբ ածխաջրերը ճարպ են կուտակում ամբողջ մարմնում,այլ ոչ միայն փորի հատվածում։ Հակառակ հարաբերությունն էլ է նկատվում. ընդամենը ինը օրվա դիետան `շաքարի փոխարեն օսլայի օգտագործմամբ, երեխաների մոտ ներքին ճարպի քանակը նվազեցնում է 10% -ով։
 
Աղբյուրը
Ինտիմ հատվածի բիոռեվիտալիզացիա

Ինտիմ հատվածի բիոռեվիտալիզացիա

Ինտիմ բիոռեվիտալիզացիան մաշկի և լորձաթաղանթի վերափոխումն է՝ առանց վիրահատական միջամտության

Ինտիմ հատվածի և հեշտոցի ձգում՝ թելերի միջոցով

Ինտիմ հատվածի և հեշտոցի ձգում՝ թելերի միջոցով

Ի՞նչ փոփոխություններ են տեղի ունենում կոնքի հատակի կառուցվածքում ծննդաբերությունից հետո

Ինչու՞ է առաջնում դառը համ

Ինչու՞ է առաջնում դառը համ

Սովորաբար պատճառները բավականին անվնաս են, բայց պատահում է, որ այս ախտանիշը որևէ վտանգավոր հիվանդության ցուցիչ է։

Միգրեն

Միգրեն

Միգրենը նյարդաբանական խանգարում է, որի հիմնական ախտանիշը՝ պարբերաբար կրկնվող ուժգին գլխացավերն են